Închide

FOTO/VIDEO Ziua în care orașul s-a eliberat pentru alergători. Mari și mici, pe podium la Cluj Arena: cine și pentru ce s-a pus pe fugă

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 19, 2015 0 1079

În centru, în preajma Parcului Central, în Grigorescu și pe stadionul Cluj Arena, în grupuri, în echipamente de sport, brand-uiți cu numele firmei participante, al sponsorilor sau a cauzei pentru care vor să fugă, mii de alergători au invadat ieri străzile închise temporar pentru mașini ale orașului. Alergători mari, mici și micuți.

Organizatorii Maratonului Internațional Arobs, pregătit de Asociaţia sportivă Runners Club, au anunțat peste 3.500 de participanți din 21 de țări pentru evenimentul de 19 aprilie. Competiția a inclus trei probe tehnice (maraton, semimaraton, ștafetă) și două probe populare (Crosul BT și Cursa Copiilor Cora). Alergatul e (și) cu scop social, de data asta: în cadrul maratonului Clujului se adună fonduri pentru tinerii cu insuficiență renală cronică îngrijiți de Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”.

 


Traseul a măsurat 10,55 km, fiind parcurs o dată de fiecare membru al ștafetei, de 2 ori de către semimaratoniști și de 4 ori de alergătorii de la maraton. Centrul orașului, zona Parc – stadion – Polivalentă și bucăți mari din Grigorescu s-au eliberat ieri pentru alergare, în defavoarea șoferilor cu treabă în weekend.

Vezi AICI rezultatele provizorii ale ediţiei din 2015

 

DSC_2885

 

 

Printre alergătorii profesioniști, clujeni sau oaspeți de prin alte județe și din afara țării, printre echipele venite organizat de la job corporatist (pe Cluj Arena puteai să vezi ieri oriunde tricouri însemnate cu nume ca Arobs, Bosch, Steelcase ori Endava), s-au strecurat și prezențe speciale: sute de alergători juniori au participat la Crosul copiilor, pentru cei cu vârsta de până la 13 ani. Traseul: Cluj Arena- Splaiul Independentei- Parcul Mare- Splaiul Independentei- Cluj Arena.

“Faptul că incidenţa obezităţii în rândul lor creşte într-un ritm îngrijorător ne-a determinat să lansăm o campanie menită să îi reapropie de sport. Anul acesta, vrem să vedem la linia de start 500 de copii, care poate îi vor inspira pe cei care încă nu fac mişcare să vină la maraton la următoarea ediţie”, a explicat directorul AROBS, Voicu Oprean, înainte de competiție. CEO-ul a ajuns de altfel în alergare la Cluj Arena, în plin eveniment, printre micuții alergători, împingând un cărucior.

 

DSC_2892

 

 

Luca e unul dintre participanți. Are, după competiție, medalie la gât și plimbă o cupă în zona de premiere. Cupa nu e a mea. Nouă nu ne dau cupe, numai medalii, ne lămurește alergătorul de 6 ani jumate. La podium se fac însă poze cu recuzita de „împrumut”, pe care cei mici oricum o merită. „Am alergat 1 kilometru jumate. Mă antrenez și la karate”, spune Luca. La competiție a venit cu familia: tatăl aleargă profesionist (Bogdan Moruțan e unul dintre românii care au participat luna trecut la crosul de la Roma), iar mama și surioara sunt și ele pe stadion.

 

DSC_2922

 

Noi venim să îl susținem, soțul face zilnic antrenament. Eu alerg 3, 4 kilometri. Maxim 5, iar cea mică aleargă și ea după tati. L-am dat pe băiețel la karate. Ni s-a zis că e prea mic, la 5 ani jumate. Acuma are 6 ani jumate, e ambițios și îi place. E bine că face mișcare. La sala unde merge el la karate, antrenorul are și grupe de copii de 2-3 ani, au un program „minute de mișcare” și ore de baschet. Cred că descoperim pasiunile acestea când avem și noi copii. Și pe Bogdan l-a motivat faptul că are copii, asta l-a împins să le demonstreze celor mici că e nevoie de mișcare, că e bine să facă sport, spune Gabriela, alături de fiul alergător.

 

DSC_2903

 

La numai 6 ani, Emilia este și ea una dintre tinerele participante cu medalii la gât pe Cluj Arena, în ziua crosului. Întrebată dacă mai face sport, tânăra domnișoară ne arată că aceasta nu e prima participare la curse: Am mai fost la Crosul Divelor”. Emilia merge și la înot, iar surioara de 4 ani, Mina, are și ea medalie. Am alergat cu ele, dar nu alerg de obicei. Cred că e important să facă mișcare de mici – sportul te cultivă într-un spirit bun, și pentru educație, și pentru muncă și e e benefic și pentru sănătate. Eu nu vreau să cultiv ideea de competiție, venim mai mult pentru bucuria de a participa la un astfel de eveniment, pentru a face mișcare”, explică mama, Mirela Foldes.

 

 

Pentru a mobiliza fonduri pentru tinerii cu insuficiență renală cronică au alergat și ambasadorii sportului din cadrul campaniei lansate de compania de IT sub titlul de Be Great!. Printre aceștia: Bogdan Marișca, Mihaela Andoni, Adi Hădean sau Patrick Ciorcilă. La Cluj a ajuns și Tibi Ușeriu care a aleargat din Pasul Tihuța, începând de ieri, 215 km pentru cauza socială a evenimentului, sprijinit și de Tășuleasa Social. 

 

Sursa foto: Be Great

Sursa foto: Be Great

 

Alergătorii au venit însă și cu alte cauze în competiție. Adi Dohotaru, reprezentantul asociației SOS Lacurile Gheorgheni e cu pliantele în rucsac pentru cauza verde din cartier: crearea Parcului Est – Între Lacuri, pe 60 de hectare. Ca să se alerge și acolo.

 

Sursa foto: Sos Lacurile din Gheorgheni

Sursa foto: Sos Lacurile din Gheorgheni

 

 

Traseul maratonului internațional

START: Cluj Arena – Splaiul Independenței – strada G.Coșbuc – strada Cardinal I.Hosu – strada E Isac – strada Gh. Șincai – strada Napoca – bulevardul Eroilor – întoarcere – bulevardul Eroilor – strada Napoca – strada Gh Șincai- strada E. Isac – strada Cardinal I Hosu- strada G. Coșbuc – Splaiul Independenței – strada Barițiu- întoarcere – strada G. Barițiu- Splaiul Independenței – Pod Napoca – strada 1 Decembrie 1918 – întoarcere – strada 1 Decembrie 1918 – Pod Garibaldi – Splaiul Independenței – Cluj Arena – SOSIRE.

 

 

Sursa foto: Maratonul International Cluj

Sursa foto: Maratonul International Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare