Închide

Se anulează proiectul noului parc industrial al Clujului

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 19, 2015 1 848

După contestațiile survenite în urma licitației, și a altor tergiversări de natură birocratică, părea că proiectul celui de-al patrulea parc industrial va prinde, totuși, viață, având în vederă că societatea ACI a reușit,  anul trecut, să deschidă șantierul. Acum, însă, administrația județeană se confruntă cu o altă mare problemă. În cazul în care nu acceptă să majoreze cofinanțarea lucrărilor, cu încă 10 milioane de lei, proiectul va fi abandont.

Când s-a pus problema accesării unei finanțări europene în vederea realizării celui de-al patrulea parc industrial, unii consilieri județeani s-au opus, mai cu seamă pentru că Tetarom administrează încă trei astfel de parcuri, care nu sunt în totalitate ocupate. Un dezavantaj major se referea la partea de cofinanțare care revenea Consiliului Județean și care este foarte mare, adică 50% din valoarea proiectului. Mai exact, investiția se ridică undeva la 60 de milioan de  lei, iar administrația județeană are obligația să suporte 30%. Cei care s-au opus proiectului (în special reprezentanți ai PSD), au apreciat la momentul respectiv că ar fi mai indicat ca administrația județeană să-și concentreze resursele pe alte obiective de investiție, mai stringente, precum drumurile din județ. Conducerea Tetarom a insistat, însă, pentru realizarea celui de-al patrulea parc industrial, invocând faptul că terenul pus la dispoziție de Primăria Feleacu este cât se poate de propice pentru dezvoltarea unui parc eolian, care ar putea asigura societății necesarul de energie pe care să o furnizeze clienților din parcurile administrate. Astfel, Consiliul Județean a optat pentru susținerea acestei invesiții și a demarat procedura de accesarea a finanțării europene. Această procedură implica și etapa unui studiu de fezabilitate și a unui proiect. Or, după ce constructorii au ajuns în teren s-au constatat o serie de erori în această documentație, mai exact faptul că sumele prevăzute sunt insuficiente pentru cantitatea de lucrări implicate. Vicepreședintele administrației județene, Ioan Oleleu, a exlicat că proiectul nu va mai putea continua, dacă administrația județeană nu va suplimenta valoarea lucrărilor cu încă 10 milioane de lei.

„10 milioane de lei este o sumă foarte mare, având în vedere că noi, Consiliul Județean, avem oricum obligația de a cofinanța 50% din valoarea Tetarom IV. Chiar nu-mi pot asuma, singur, decizia de a continua lucrările. Eu nu pot să semneze pentru o asemenea majorare de costuri. Este nevoie de un consens politic, să vină toți liderii de partide și să analizăm situația. Trebuie să ne asumăm de comun acord o decizie. Cei care au greșit proiectarea ar trebui să răspundă pentru o asemenea eroare”, a comentat Oleleu.

Tetarom IV, încă un pas până la anularea investiției

Marele plan al directorului Tetarom, Viorel Găvrea, privind realizarea unui parc eolian în Tetarom IV, e sortit pieirii, având în vedere că administrația județeană nu a prevăzut în buget o majorare de costuri pentru acest proiect. Alocarea celor 10 milioane de lei, presupune ca administrația județeană să taie banii de la un alt obiectiv de investiție, lucru care cel mai probabil va fi dificil de aprobat în forul deliberativ al Consiliului Județean. În afară de acest aspect, mai există și riscul ca lucrările să nu fie finalizate până la finele lui 2015, când se încheie actualul exercițiul bugetaral Uniunii Europene. Acest lucru ar însemna ca administrația județană să piardă și finanțarea nerambursabilă de 50% și să-și asume întreaga valoare a investiției. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, susține că a cerut deja clarificări la Minister pe această temă, și că i s-a comunicat că lucrările ar putea continua și anul viitor, cu condiția ca banii europeni să fie consumați anul acesta. Altfel spus, procentul de finantare neramburasabilă, de 50%, trebuie consumat până la final de 2015, urmând ca de anul viitor să se cheltuie banii puși la dispoziție de Consiliul Județean. Dar ca acest lucru să se întâmple, Consiliul Județean are obligația mai întâi să-i asume suplimentarea de 10 milioane de lei, or, până în acest moment nu s-a luat încă o decizie în această privință.

Boc are deja planuri cu banii rămași de la proiectul parcului industrial

Având în vedere că finanțarea pentru Tetarom IV s-a obținut în baza programului destinat polilor naționali de creștere, și Primăria Cluj Napoca are dreptul să solicite ca acești bani să fie direcționați spre un alt obiectiv de investiție, de vreme ce parcul industrial a picat. De altfel, edilul Emil Boc n-a stat prea mult pe gânduri, când a auzit că sunt probleme cu proiectul parcului industrial. El a depus solicitare pentru ca finanțarea nerambursabilă să fie transferată pentru lucrările de modernizare a străzii Făgetului, din Cluj Napoca. Lucrările pentru această stradă se ridică la circa 20 de milioane de lei și rămâne de văzut ce procent va primi Boc din fonduri europene, pentru a le finaliza.

 

Un comentariu

  1. doamne fereste ce dezastru e la Consi Jud. groapa de gunoi rateu total, cu aeroportul numai probleme, drumu padis rachitele rateu, spital judetean 0, cu parcurile industriale rateu peste rateu ( nu uitat de panetone).
    cred ca ar trebui cevainvestigatii jurnalistice mai amanuntite acolo…..
    un asa procentaj de rateuri nu cred ca mai gasim undeva. ce sa fie oare?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.