Închide

FOTO/VIDEO Tu, Oraşul şi Filmul: o seară în stradă, cu Charlie Chaplin şi magnolia

ActualitateFilmTop News by Kristina Reştea - apr. 19, 2015 0 833

Varianta 1: Vă aşezaţi confortabil în fotoliu, cu sau fără popcorn alături, se sting luminile, se termină publicitatea, se face linişte în sala de cinema. Şi sunteţi voi şi filmul.

Varianta 2: Vă aşezaţi confortabil pe canapea între perne, cu sau fără popcorn, aţi stins deja lumina, gălăgie nu prea e acasă în faţa laptopului/ „plasmei”. Şi sunteţi voi şi filmul.

Varianta Scena Urbană: vă aşezaţi (nu cel mai confortabil) pe băncuţă de lemn ori sprijiniţi de perete, fără popcorn (dar unii au pufuleţi), se sting luminile (dar treptat: s-a schimbat ora şi afară lucrurile se întâmplă în alt ritm decât indoor – era o explicaţie cu mişcarea Pământului în jurul axei sale, care dă succesiunea zilelor şi nopţilor, parcă), se aprinde felinarul de stradă, linişte nu e – se aud şi câinele, şi pescăruşul de centru, şi, îndepărtat, Wizz-ul care trece peste acoperişuri, se aud şi paşii pe nisip de şantier în Oraşul Comoară (proiect de refăcut străzi), pe strada Brătianu. Şi sunteţi voi, Oraşul şi Filmul.

 

City Lights e primul din seria de proiecţii de filme Charlie Chaplin pe care proiectul Scena Urbană îl aduce în stradă şi e lansat în oraş în seara de sâmbătă, în 18 aprilie. Şi prima stradă de film nu e aleasă întâmplător: e str. I.C. Brătianu, iar numărul e 34 fiindcă în curtea numărului 34 e înflorit un copac generos cu magnolii, care poartă amintirile câtorva trecători. Acoperişul casei e acoperit cu petale desprinse şi, din când în când, vântul mai duce câteva flori pe stradă şi în timpul proiecţiei, ca într-un film japonez cu cireşi înfloriţi.

 

 

City Lights e filmul la a cărui premieră au participat Einstein şi George Bernard Shaw. Iar cu amintirea asta arhitecta Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane, urează „vizionare plăcută!” celor câţiva curioşi-curajoşi care au ales, zgribuliţi, filmul de sâmbătă seara în faţa magnoliei.

 

 

Recuzita de proiecţie se instalează cu ajutorul unui „trăbănţel” vişiniu – strălucitor. Ecranul e pus în faţa porţii casei îmbătrânite, iar când în film personajele ajung în faţa unei porţi, ai poartă peste poartă, în straturi de oraşe. „Cum multe dintre filmele lui Charlie Chaplin se petrec în stradă, ne-am gândit că ar fi chiar potrivit să le aducem în oraş”, a explicat Daniela Maier. În total, în locuri alese prin Cluj vor fi proiectate cinci filme ale lui Charlie Chaplin, negociate cu agenţia care are drept de difuzare pentru ele.

Şi primul film e City Lights. Proiectat pe stradă, printre city lights. Un vagabond care se îndrăgosteşte de o florăreasă nevăzătoare care îl crede bogat şi care mai salvează, pe parcursul poveştii, un milionar de la sinucidere. Prieten şi neprieten. Povestea curge mut, în alb-negru, cu replici scrise pe ecran (în engleză – franceză) şi muzică de background. Pe stradă mai trece câte un grup care nu ştie despre programul de film. Lumea încetineşte, se uită, trece, mai întoarce capul. Curioasă treabă, nu? „Uite, ăştia parcă merg pe muzica de film. Saltă aşa”, vine o observaţie de spectator.

 

Sursa Foto: Scena Urbana

Sursa Foto: Scena Urbana

În public sunt şi viitori cinefili, veniţi acum cu părinţii. Şi mai e şi un alt partener al Scenei Urbane, Alexandru Tudor, iniţiatorul Cinemobilului: dubiţa se pregăteşte să ducă, în câteva săptămâni, filme în comunităţi care nu prea văd filme.

Aşa că…

To be continued…

 

 

Ce e Scena Urbană

Scena Urbană este o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane. Primul eveniment din această serie s-a derulat în octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii, anul 2013 a fost dedicat revitalizării Grădinii Botanice “Alexandru Borza”, în luna mai din 2014 Scena Urbană s-a instalat cu evenimente pe strada Kogălniceanu, iar în toamnă a ajuns la gară.

Citeşte şi

Foto/ Video Ce probleme are Gara, poarta oraşului ruptă de oraş. Cu scenă se vede altfel

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.