Închide

Ce faci de Ziua Cărții la Cluj: lanț uman, maraton de citit, cadouri și intrări speciale în Grădina Botanică

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - apr. 20, 2015 0 761

Ziua Internaționale a Cărții, sărbătorită pe 23 aprilie, vine cu agendă: lanț uman la UBB, intrarea specială la Grădina Botanică, cadouri și maraton de citit în librării, plus program de târg de carte sunt câteva dintre activitățile anunțate pentru joi.

Litera, Ring, Universitatea Babeș-Bolyai și Cărțile pe față organizează campania Noaptea Cărților Deschise la Cluj. „Aducem în stradă atât cartea, cât și pe iubitorii ei, în cel mai mare manifest pro-cultură din România”, susțin organizatorii. Alături de o propunere: Te invităm să înconjurăm împreună Universitatea Babeș-Bolyai, ținând în mâini câte o carte deschisă!” Pentru lanțul uman în onoarea cărțiiora stabilită este 18.30, când peste 2.000 de cărți își așteaptă iubitorii la Universitatea Babeș-Bolyai. Campania se desfășoară simultan în București, la Casa Poporului. „Hai să demonstrăm că și românii acordă cărții și lecturii atenția cuvenită și că ne aliniem țărilor din întreaga lume, unde sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții prin campanii culturale de anvergură este deja o tradiție”, îndeamnă organizatorii.

Pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții, mai puteți și să vizitați Grădina Botanică din Cluj-Napoca „APROAPE” gratis. Se intră pe bază de carte – precizează cei de la „Cărțile pe față”.

În librăriile Cărturești, în dată de 23 aprilie la orice achiziţie care conţine cel puţin o carte, vine la pachet și un volum la alegere dintr-o selecţie de titluri din diferite domenii. În librăriile Humanitas e maraton de citit. Cititorii doritori se adună în librării în 23 aprilie, pentru a citi un fragment de carte, cu scop. „Pentru fiecare participant la Maraton, dăruim o carte cuiva care are nevoie de ea. Anul acesta susținem ,,Podul de cărți”, un proiect ce-și propune să strângă 500.000 de cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova”, spun reprezentanții Humanitas.

De Ziua Cărții e și program de târg: Gaudeamus, evenimentul organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Cluj, va avea loc între 22 şi 26 aprilie, cu pavilion și standuri în Piața Unirii.

De unde a pornit povestea

„De 19 ani încoace, la iniţiativa UNESCO, cartea şi lectură sunt sărbătorite în lume, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, în dată de 23 aprilie. Data de 23 aprilie este una simbolică pentru literatură lumii: în această zi, în 1616 se stingeau din viaţă Cervantes si Shakespeare. De fapt, sărbătoarea de acum a pornit în Catalonia, unde comemorarea morţii lui Cervantes a fost cuplată de librari cu ziua tradiţională de Şanţ Jordi (Sfântul Gheorghe), cunoscută şi că Ziua Trandafirului, în timpul căreia se fac mici daruri. Aşa s-a ajuns că pe această dată, în Spania, pentru fiecare carte cumpărată, cititorul să primească un trandafir”, amintesc cei de la Cărturești.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu