Închide

FOTO/VIDEO Parada Retromobil: Louis de Funes, beatlesii, Mr.Bean, Regina Angliei şi Dacia, „intersecţie” în Piaţa Unirii

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 18, 2015 0 2102

 

„E maşina lui Louis de Funes!”, auzi o observaţie cu trimiteri la cinematografia franceză în parcarea chic (temporară) din Piaţa Unirii, sâmbătă dimineaţa, în centrul istoric. „De-asta conduce Mr Bean!”, constaţi, câţiva paşi mai încolo. E zi de paradă cu maşini a Retromobil Club România şi la Cluj.

„Uiite! Are pat?!”, constată un junior apropiindu-se curios de una dintre „participantele” istorice ale paradei de week-end. „Pe drumurile noastre din ziua de azi poţi vedea un Volkswagen Transporter T2 o dată la un milion de maşini, adică foarte rar”, îţi explică cei de la Limuzine Retro, despre un microbus roşu oprit temporar în „parcarea” din Piaţa Unirii. Dacă microbusul nu e tocmai stilul tău, poţi să admiri o prinţesă. O prinţesă auto – Austin Princess. Primele două Princess au fost vândute Reginei Elisabeta şi tot o „Princess” a fost aleasă pentru primul turneu european al britanicilor de la The Beatles din 1964.

 

 

Şi mai sunt: maşini mici şi acoperite în culori strălucitoare, limuzine de lux, decapotabile elegante sau autovehicule în culori discrete, alături de Dacii pe care sigur nu le-ai văzut de mult – s-au adunat sâmbătă dimineaţa pentru primul eveniment din acest an al Retromobil Club România. Înainte să pornească în tur prin oraş, maşinile au oprit, la o poveste cu trecătorii sau printre membrii clubului, în Piaţa Unirii. Printre standurile târgului „mobil”, alături de şantierul de instalare a cortului pentru târgul de cărţi de săptămâna viitoare, şi-au găsit loc şi maşinile cu istorie. Alături de Catedrală, Conti şi statuia Regelui Matei au poposit o vreme şi autovehiculele pasionaţilor de maşini vechi, în zgomot de motoare testate, pentru colecţionarii pasionaţi sau vizitatori curioşi.

 

Evenimentul se desfăşoară concomitent în 23-24 de oraşe. „Scopul manifestării este de a face publică pasiunea noastră pentru maşini vechi, mare parte atestate ca vehicule istorice, aflate în perfectă stare de funcţionare, fără modificări mecanice sau estetice”, precizează Dan Sorin Popescu, medic pasionat de maşini vechi şi reprezentant al clubului Retromobil.

 

rosu

La nivel naţional, clubul are aproximativ 1700 de membri cu 800-900 maşini atestate ca vehicule istorice. E reprezentat şi Clujul: cu 25 de membri titulari dintr-un potenţial de aproape 80 de iubitori de maşini. Maşinile vin de pe întregul continent şi sunt produse din 1959 până în 1985. E condiţie esenţială: trebuie să aibă minim 30 de ani „vechime”. „Pentru a fi „vehicule istorice” maşinile trebuie să fie în perfectă stare de funcţionalitate, fără modificări mecanice sau estetice şi să aibă 30 de ani de la fabricaţie. Maşinile sunt fabricate în întreaga Europă, avem şi un număr mare de maşini Dacia, restaurate, au fost, practic, salvate de la casare, restaurate şi folosite ca vehicule pentru pasionaţi”, explică doctorul Popescu. Proprietarii sunt iubitori de maşini vechi, din toate profesiile poti fi studenţi cu motociclete sau persoane în vârstă, şoferi care caută astfel de maşini sau proprietari care le-au primit ori le-au moştenit.

Cît de scumpe sunt aceste maşini? „Foarte scumpe. De la puţin la foarte mult”, spune, fără să dea cifre, reprezentantul clubului auto. „Aspectul financiar contează prea puţin, cel mai mult contează pasiunea pentru maşini”, mai vine o precizare.

Sorin Dan Popescu nu e degeaba reprezentant de club: el însuşi conduce o asfel de maşină şi are nu mai puţin de cinci „bijuterii” auto. „Eu conduc un Citroen din ‘73, mai am un Fiat din ‘67, un BMW din ’78, o Dacie din 1970 şi un Renault 10 din 1966. Nu aş zice că sunt colecţionar. Sunt pasionat înrăit”, recunoaşte Popescu. Unde caută (şi găsesc) „pasionaţii înrăiţi” astfel de maşini? „Le găsim prin ateliere, abandonate prin curţi, le restaurăm şi le botezăm. Şi în ţară sunt destule şi în afară, iar dacă cineva e pasionat de un anume gen de maşină ni se adresează nouă, iar noi le dăm sfaturi, le spunem ce trebuie să verifice la partea mecanică, la partea estetică”, spune Popescu.

 

medic

 

Maşinile nu stau doar în garaje, nu se ascund în curţi ori prin muzee, multe dintre ele pot fi văzute, în trafic, prin oraş: au acte pentru folosinţă zilnică. „Dar nu se recomandă. Asta pentru că în circulaţia din zilele noastre putem să avem evenimente rutiere care să afecteze maşinile vechi”, completează membrul Retromobil, înainte ca şirul de Fiat-uri, Volkswagen-uri, BMW-uri sau Dacii „retro” să pornească în coloană spre Eroilor, în intersecţie cu Mercedesurile zilelor noaste şi maşini de nunţi.

 

 

 

Urmează şi alte evenimente în agenda Retromobil: „Fabricat în România”, apariţii la Zilele Clujului şi la Zilele Municipiului Tuda.

 

parada eroilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.