FOTO/VIDEO „Un joc mare pentru oraș”. Ce a rămas după alergarea de la Cluj Dominoes
ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - sept. 26, 2015 0 675

„Ce nebuni suntem, alergăm să vedem niște cărămizi care cad!”, exclamau doi tineri în timp ce alergau spre strada Ferdinand unde Dominoul se deșira prin magazinul Central. Nu s-au oprit și nici când au constatat că aleargă de câteva minute din Piața Unirii pe traseul marcat cu cretă și cărămizi de BCA spre Piața Mihai Viteazu. Alături de ei, o mare de oameni făceau același lucru.
Asta s-a întâmplat într-o după-amiază de sâmbătă, pe un tradeu imaginat între două piețe din Centrul Orașului cu cărămizi de BCA. Un fel de flash mob al freneziei, al entuziasmului, al nebuniei sau al tinereții orașului. Un sfert și ceva trăit intens între o piață modernizată prin concurs de soluții și o alta în plan să fie aranjată de aceeași manieră. Marcat auditiv de exclamații, ovații, bătăi din palme, chiuituri și alergare continuă. Cu copii, cu trotinete, cu biciclete, cu căței, cu mic cu mare. Cu telefoane, cu aparate de fotografiat, cu camere, cu sute de ochi curioși să vadă când și cum cad în șir indian cărămizile de pe traseu imaginat de organizatori, fundația Alt Art.
Centrul Clujului, legat în 20 de minute printr-un Domino cu “accent” de Capitală Culturală Europeană
Cele 3000 de piese din BCA care au format Dominoul de la Cluj au reușit să strângă în jurul lor zeci de oameni care au alergat la propriu să surprindă și ultima cărămidă care a căzut în Piața Mihai Viteazu. Din Piața Unirii unde prima cărămidă a dat startul nebuniei.
S-a alergat cu strigăte și chiote din Piața Unirii, peste spațiul verde din jurul bisericii Sf. Mihail, prin parcare, peste B-dul 21 Decembrie 1989 unde poliția, la un semn scurt al coodonatorului de proiect, Istvan Szakats de la Fundația Alt Art, a oprit mașinile. S-a alergat prin curtea Consulatului Maghiar, prin Piața Muzeului, chiar și printr-o cafenea, prin parcul I.L Caragiale, spre Regelele Ferdinad, prin magazinul Central, până în fața Cinematografului Florin Piersic, pe lângă fântâna arteziană și până în fața statuii lui Mihai Viteazu din piața cu același nume.
A fost distracție. Atmosferă faină. Un joc distrctiv. Adrenalină. „Un joc mare pentru oraș”, a sintetizat Florin Moroșanu, directorul asociației care coordonează candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. El a fost printre cei peste 90 de voluntari care au luat parte la Cluj Dominoes.
Oameni care au muncit o zi întreagă pentru o secundă perfectă în care cărămizile de pe traseul său au căzut la fix. Așa a mărturisit un alt voluntar în timp ce dominoul era deja în mișcare și ieșise de pe sectorul său.
Când a picat și ultima cărămidă, o trupă de sub un cort a început să cânte în Piața Mihai Viteazul. „Am înțeles că e o trupă nouă. Acum s-au lansat. Îi cheamă Domino, parcă”, clarifică intervenția muzicală din piață, o tânără.
Iar după cele mai bine de 15 minute, orașul s-a liniștit. Polițiștii au pus umărul la adunat cătămizile de pe stradă. Voluntarii au le-au cărat spre locurile de depozitare și mulțimea s-a dispersat în cupluri, grupuri și au pornit către alte cotloane ale orașului. Pe străzi, spre cafenele, în sensul invers al dominoului de BCA.
Ce a lăsat în urmă Cluj Dominoes? Cărămizile i-au legat pe bogați de sărăci, a conectat oamenii și vor face și bine pentru că din ele se vor construi case pentru romii din Pata Rât. Activistul Adrian Dohotaru, un alt voluntar din cadrul proiectului, a sintetizat pentru Actualdecluj.ro efectul jocului urban care s-a instalat preț de 15 minute în centrul orașului.
„Dominouri” este o sculptură în mișcare, adaptată pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentată. Versiunea de Domino din Cluj este a 14-a variantă a proiectului. Prima a fost prezentată în Londra, în 2009. Câștigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, proiectul a străbătut în ultimii ani orașe precum Londra, Copenhaga, Stockholm, Marseille, Helsinki, Ljubljana, iar în 26 septembrie a fost instalat pe 1,2 km în Cluj unde cele peste 3000 de cărămizi de BCA au unit două piețe, una trecută prin lucrări de transformare, cealaltă aflată în așteptarea unui concurs de arhitectură: Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu.
Dominoes este creat de Station House Opera/Artsadmin (UK) și realizat în cadrul proiectului ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt, cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007- 2013 al Uniunii Europene. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și este inclus în calendarul Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
CNA a dispus într-o săptămână eliminarea a 20 de postări care conțineau dezinformări. Acestea aveau peste 11 milioane de aprecieri
mart. 22, 2025 0
-
Primăria Cluj-Napoca anunță că anul viitor va da în folosință un centru pentru vârstnici, cu 70 de locuri. Orașul are un deficit serios de astfel de spații
mart. 22, 2025 0