Închide

Când „arunci” înt-un loc urban o sufragerie din paleți, apar povești între și cu oameni

Actualitate by Luminiţa Silea - sept. 27, 2015 1 827

„Am strâns multe povești din cartiere și o să le spunem tuturor când sufrageria urbană va ajunge din nou în centru, de unde a pornit ca proiect anul trecut”, spune arhitectul Dan Clinci de la Asociația Urbannect. Asociația pe care o coordonează a pornit toama aceasta cu mobilierul din paleți refolosiți prin cartierele orașului, ca să descopere și să deschidă apetitul oamenilor pentru a folosi livingul urban.

La acest final de săptămână sufrageria din paleți marca Urbannect a fost instalată pe pontonul de pe malul lacului din Gherogheni. Ca să-i urbannecteze pe clujeni cu ploaia, cu lacul și între ei. „Acum e dușul urban. Și cu jazz și cu apă. Am avut și soare. Sperăm ca duminică să fie mai bine ca să proiectăm un film, de la ora 20.00 și Alexandru cu cinemobilul să n-aibă ploaie și să-și scoată aparatura. Am fost la proiecția lui de film din pădurea Hoia. O poieniță minunată, un ecran, o comedie în noapte. A fost minunat”, explică arhitectul Dan Clinci de la Urbannect.

Anul acesta, este a 14-a oară când sufrageria sa de paleți ajunge a fost scoasă în spațiul public din Cluj-Napoca. Prima dată s-a instalat în Piața Unirii și de acolo a pornit la petreceri pe acoperiș, pe plaja cu vedere la Someș sau în parcul celui mai mare cartier din oraș, Mănășturul.

„Cred ca în orașul meu se naște Spațiul Public! Nu în forma sa geografică, cartată în metri pătrați, ci în cea pe care ne-o dorim: cea de <<domeniu utilizabil>>, fizic și conceptual. Am pornit, fiecare dintre noi, să îl cucerim. Unii dintre noi îl văd într-un fel, altii în altul, e ca un fel de plajă pe care ne căutam fiecare locul… unii cu pătura, alții cu radioul care hârâie… Eu cred ca așa e normal! Să nu fie toți așa cum vreau eu să fie. Ci așa cum sunt ei. Fiecare dintre ei. Deoarece Spațiul Public e public! E divers, e complex, nu e așa cum cred eu că trebuie să fie. Ci așa cum e el. Imperfect. Poate că o sa învățăm să ne racordam la el. Natural”, e concluzia formulată de Clinci după ce sufrageria din paleți a parcurs două cartiere ale orașului.

De fapt, aceasta este și ideea aruncării sufrageriei urbane în spațiul public din oraș. Ea trebuie să formeze gustul pentru a consuma spațiul public. „Adică o pui într-un loc și clujenii vin, se așează și apoi hotărăresc ce vor ei să se întâmple – că vor să asculte jazz, că vor film, că vor să povestească. Ceea ce e extraordinar este că oamenii ne-au dorit la ei în cartier. Ne-au chemat. Și noi am mers. Am strâns multe povești din cartiere și o să le spunem tuturor când sufrageria urbană va ajunge din nou în centru, de unde a pornit ca proiect anul trecut. Pe Eroilor, unde o să fim curând”, adaugă coordonatorul Urbannect.

El spune că proiectul de anul acesta de a trezi aperitul clujenilor pentru spațiul public n-ar fi reușit fără susținerea financiară a primăriei și fără condiția fizică bună a oamenilor din asociației. „Primăria ne-a oferit încredere finanțând proiectul, iar noi am răspuns acestei încrederi. E dificil să muți atâta mobilier dintr-un loc în altul. A fost mai ușor să angrenăm diferiți oameni să vină cu priceperile lor în sufragerie decât partea fizică a proiectului. Eu mi-a sucit o vertebră. Joi și vineri nu sunt deloc în formă. În schimb, am constatat că duminică spre luni dorm foarte bine. Pe viitor cred că asta va fi ideea, ca cineva care se ocupă doar de sufragerie să o lase într-un loc din Cluj și de acolo să se întâmple lucruri și oamenii să se așeze și să le plăsmuiască”, mai afirmă arhitectul.

Duminică e ziua cu film, dar și cu picturi pe Traista Urbană. Pe pontonul lacului de la mall-ul din Gheorgheni

27 septembrie

• Ora 11.00 – 16.00 Audiție muzicală rock, blues
• Ora 11.00 – 13.00 Cartea și educația Atelier de pictat semne de carte, discuții deschise schimb de cărți cu UnDialog
• Ora 14.00 – 16.00 Pictați-vă propria Traistă Urbană cu Grupul Impacții
• Ora 16.00 – 18.00 Discuții cu elevii de la Grupul Impacții și cei de la liceul Ana Aslan
• Ora 18.00 – 19.15 Concert de Hang și Cora cu Valentin Pleș
• Ora 19.45 – 21-15 Proiecție de film cu Cinemobilul lui Alexandru Baciu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.