Închide

Centrul Clujului, legat în 20 de minute printr-un Domino cu „accent” de Capitală Culturală Europeană

ActualitateTop News by Kristina Reştea - sept. 22, 2015 0 728

Sâmbătă, 26 septembrie, ora 17:00. Prima „cărămidă” cade în Piața Unirii (undeva pe latura vestică). Urmează încă vreo 3199, pe un traseu care leagă spații din Cluj într-un fel în care Domino-uri de BCA au legat alte orașe europene, din 2009 încoace, inclusiv Capitale Culturale Europene. Jocul cade în 20 de minute, iar punerea lui în operă costă în jur de 16.000 de euro (fonduri europene și de la bugetul local). Din piesele rămase se vor putea construi locuințe pentru comunități defavorizate din Cluj. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și este inclus în calendarul Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului.

”Dominouri” este o sculptură în mișcare, adaptată pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentată. Căștigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, proiectul a străbătut în ultimii ani orașe precum Londra, Copenhaga, Stockholm, Marseille, Helsinki, Ljubljana, iar în 26 septembrie va fi prezent la Cluj, unde aproximativ 3.200 piese de domino, întinse pe 1.2 km, vor uni două piețe, una trecută prin lucrări de transformare, cealaltă aflată în așteptarea unui concurs de arhitectură: Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu.

Un șir de piese de domino format din câteva mii de cărămizi parcurge diferite spații ale orașului: străzi, parcuri, clădiri și piețe. Piesele de domino se înlănțuiesc într-o mișcare dinamică, tip cauză-efect, întreruptă uneori pentru momente performative sau mici ritualuri urbane, pentru a conecta fizic și simbolic diferitele spații și comunități ale orașului, explică inițiatorii. Cu un public format de câteva mii de locuitori, evenimentul are nevoie de peste 100 de voluntari. Deocamdată sunt cam 80 înscriși, așa că puteți să vă alăturați proiectului, AICI.

Traseul începe în Piața Unirii, trece pe lângă Regele Matei (statuia) și Sfântul Mihail (Catedrala), traversează curtea consulatului general al Ungariei, trece pe lângă Casa Matei, prin Shadow Bar, Piața Muzeului, Parcul I.L.Caragiale, traversează strada Ferdinand, intră în magazinul Central și, după ce trece pe strada Tipografiei și strada David Ferenc, ajunge în Cinema Florin Piersic și în Piața Mihai Viteazu.

Harta evenimentului:

Harta domino

 

„E un proiect important pentru noi, din perspectiva mai multor dimensiuni. E un proiect în spațiul public, e unul de artă participativă, în care oamenii se pot implica, un proiect care are nevoie de voluntari pentru a fi pus în aplicare”, a sintetizat Rarița Zbranca, din partea organizatorilor.

DSC_7240

 

Versiunea de Domino din Cluj este a 14-a variantă a proiectului. Prima a fost prezentată în Londra, în 2009, când conecta locuri cu evenimente din cadrul Olimpiadei. „Ideea proiectului este de a conecta locuri diferite dintr-un oraș, zone bogate, zone sărace, spații publice, private, semi-private. De fiecare dată, în funcție de loc, am încercat să vedem care sunt elementele diferite care creează orașul. Dominoul nostru e compus din piese făcute din chiar materialele cu care se construiesc orașele. Doar că acum ele nu stau pe loc, ci merg. Merg în zone publice, private, semiprivate, pe străzi, în piețe, în magazine. E interesant să faci un astfel de proiect în Cluj, un oraș cu o istorie specială, atât de diferită de celelalte orașe în care am fost. Are un caracter foarte particular. Traseul gândit la Cluj pornește din centrul istoric, centrul turistic al orașului, dar îi scoate pe oameni din zonele tipic turistice”, a explicat Julian Maynard Smith – Director artistic (Station House Opera, UK).

Citeşte şi

Domino gigantic la Cluj, cu 2.000 de piese de câte 6 kg. Ce urmărește proiectul artistic

Proiectul nu înseamnă doar un eveniment de o zi. Înainte de această zi e o întreagă pregătire, sunt cam 50 de parteneri de a căror implicare depinde ca proiectul să fie posibil, care trebuie să își dea acordul, să ne primească la ei acasă”, a subliniat Marine Thévenet – Producător (Artsadmin). Dacă unii au acceptat blocurile de domino, alte clădiri sau zone au fost mai greu de abordat (zona clădirii telefoanelor, Statuia regelui Matei Corvin, monument istoric). „Am străbătut orașul înpreună cu artiștii și am ales care sunt locurile și comunitățile pe care vrem să le legăm”, a precizat István Szakáts – Președintele Fundației AltArt, organizatorul evenimentului. Piesele merg înspre comunități care au nevoie de sprijin, la cei din Pata Rât. Cu cele 3000 și ceva de „piese de domino” s-ar putea face opt căsuțe, a socotit Istvan Szakats.

 

 

 

Cluj-Napoca – candidat bun la titlul de Capitală Culturală Europeană? „De ce nu?”, e primul răspuns al Julian Smith, ajuns în orașul românesc după ce și-a instalat proiectul în alte capitale europene (culturale sau numai administrative).

„Istoria recentă e una foarte diferită de cea a altor orașe în care am fost. Are și comunități interesante. Clujul este un loc foarte interesant și dacă vorbim de arhitectură, are clădiri vechi extrem de frumoase, dar și imobile din perioada comunistă, care sunt interesante”, a constatat britanicul. „E un mix foarte interesant aici. De exemplu, alte orașe în care am fost au centre foarte omogene. La Cluj, chiar pe o suprafață mică de centru de oraș găsim o diversitate foarte mare. Cred că ar fi o capitală culturală uimitoare aici”, a completat și Marine Thevenet. Anul trecut, Dominoul s-a plimbat și a căzut în Marsilia, într-o perioadă care marca sărbătorirea a un an de la momenul în care orașul francez fusese Capitală Culturală Europeană.

Dominoes este creat de Station House Opera/Artsadmin (UK) și realizat în cadrul proiectului ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt, cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007- 2013 al Uniunii Europene. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și este inclus în calendarul Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului.

 

DSC_7246

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.