Închide

FOTO/VIDEO Parcul-Muzeu care se extinde în Hoia. Câștigătorul proiectului s-a ales după un concurs de soluții cu 10 proiecte în competiție

ActualitateAdministrațieDezvoltareTop News by Kristina Reştea - apr. 25, 2017 3 4119

Dacă parcul-Muzeu Etnografic al Transilvaniei din Hoia, pregătit (cândva) de extindere, ar arăta ca în imaginile de mai sus?

Dacă ar fi arătat așa?

 

 

Sau așa?

 

 

Sunt câteva imagini cu fragmente din propunerile pe care le-au înscris arhitecții în concursul pentru „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia”, ceea ce presupune extinderea acestuia. În total, în competiție s-au înscris 10 propuneri, iar decizia juriului a fost anunțată azi, în urma unor dezbateri aprinse, după cum reiese din declarațiile juraților.

Un proiect cu „sensibilitate și modestie”, un altul cu o forță care a generat dezbateri puternice și un proiect cu „arhitectură mută” și grijă pentru peisaj –  acestea sunt câteva dintre elementele prin care au descris jurații cele trei proiecte care și-au disputat primul loc în concursul pentru extinderea muzeului Etnografic al Transilvaniei. Câștigătorul ia premiul I în valoare de 31.500 lei și contractul de proiectare a lucrărilor cu o valoare estimată de 535.000 lei.  Pe o piață încă săracă în competiții, concursului internațional de soluții pentru Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia a atras 10 proiecte. Nu a fost un interes deosebit din partea arhitecților străini – dar au venit totuși două propuneri din afara României, din Marea Brotanie și Japonia. În schimb, s-au înscris competitori din București. Primele trei locuri le-au ocupat însă birourile din Cluj. „A fost un proiect complex, care a presupus buna cunoaștere a locului”, a încercat o explicație directorul muzeului, Tudor Sălăgean.

Câștigătoarea desemnată de juriu e Alice Florean, arhitect, dar și asistent la Facultatea de Arhitectură din Cluj. Tânăra arhitectă a mai participat la concursul de soluții pentru Turnul Pompierilor, unde nu a câștigat, dar și la concursul pentru Sala Multifuncțională de Sport Blaj, cu proiect câștigător la o ediție, care însă nu s-a mai concretizat.

 

Sursa foto: CJ

 

 

Concursul a fost lansat de Consiliul Județean și realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia, organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului, dar şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România. Concursul a avut premii totale de 72.000 de lei și scop declarat „identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Cei interesați de proiect erau așteptați să propună mai multe funcţiuni integrate și facilităţi, structurare pe două direcţii principale – cea de edificare a unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, dar şi o extindere a actualului Parc Etnografic înspre pădurea Hoia şi amenajarea zonei, în vederea creşterii potenţialului său turistic şi, în acelaşi timp, a gradului de atractivitate a acestei zone. Perimetrul actual al parcului, de 15 hectare, aproape se va tripla, ajungând la o suprafaţă totală de 42 de hectare. Un alt aspect important în tema de concurs: conexiunile cu orașul.

De ce vom merge mai des în parcul-muzeu din Hoia (varianta planului norvegian)

Câștigătorii

Locul 3 a fost adjudecat de un birou cunoscut în piaţă şi în zona concursurilor – SKBD Cluj (Studio Kim Bucşa Diaconu, reprezentată de Tiberiu Bucşa). „Premiul 3 a fost foarte disputat. În general, întregul concurs a adus soluții foarte interesante, cu propuneri foarte consistente. A fost un concurs dificil, pentru că unește mai multe teme – nu e vorba doar de o construcție de realizat, ci de un mod de utilizare nou a unui spațiu care e și muzeu și parc. Proiectul de pe locul 3 a fost remarcat de noi în special pentru un mod delicat și atent și cu un stil ieșit din orice timp și modă, care se potrivește foarte bine alăturării pe lângă muzeul în aer liber. Proiectul s-a adaptat foarte bine la acest context și l-a completat bine. A avut câteva dezavantaje discutate mult și care până la urmă l-au plasat pe locul 3”, explică Horia Marinescu, membru în juriu. „Au fost discuții foarte intense, ierarhiile s-au schimbat de mai multe ori în aceste zile”, a completat directorul muzeului, Tudor Sălăgean.

Locul 2 e ocupat de proiectul care a făcut să „explodeze” discuția dintre jurați şi schimbul de păreri – FKM, cu Bogdan Fodor. A fost un proiect discutat și disputat, care a iscat „sentimente puternice” și o „dezbatere puternică”, după cum subliniază Trond Tystad, expert proiect în cadrul NUDA. „Am văzut că au fost puține competiții în România și, după ce s-a lansat concursul, ne-am întrebat și noi ce se va întâmpla, dacă procesul va fi un fiasco. Dar au fost participanți, au venit și din Japonia și Marea Britanie.  Am stat 3 zile într-o cameră, trebuia să facem să iasă fumul alb, ca la decizia de alegere a noului papă”, spune Tystad despre proces. „Am văzut o diversitate de concepte”, a completat acesta.

 

În cele din urmă, premul i s-a acordat arhitectei Alice Florean, pentru „propunerea care răspunde criteriilor din master content plan”, după cum a explicat Katarina Frost, președinte al Asociației Europene a Muzeelor în Aer Liber și cea care a preluat și rolul de președinte de juriu de concurs la Cluj. „Acest proiect se uită la cum această zonă poate fi folosită în cel mai bun mod în viitor”, a completat aceasta.

 

Sursa foto: CJ

 

„Cred că acest proiect a câștig concursul ptentru grija pe care a avut-o pentru peisaj și dimensiunea socială a spațiului, a trecut dincolo de simplul joc de arhitectură; a fost vorba de oameni, destinație, muzeu, mai puțin despre arhitectură. Aici cred că a fost marea forță a proiectului. Tema spunea asta foarte clar: nu e vorba despre arhitectură, ci despre muzeu”, a completat, tot din partea juriului, Ioana Tudora.

„E mai degrabă o arhitectură „mută”, care lasă loc de activități în Parcul Etnografic”, explică la rândul său câștigătoarea. „Aceasta a fost și intenția noastră, să nu încărcăm cu un obiect desprins de persoanele care vizitează parcul pentru diferite activități ce vor avea loc aici”, a menționat Alice Florean.

 

 

Anunțarea premiilor:

Apar o scenă pentru spectacole în aer liber, un centru pentru vizitatori, un nou centru administrativ

Despre proiect şi concept, dar şi despre legătura cu oraşul – Alice Florean:

Exercițiul concursului, încă „proaspăt” la Cluj și, de fapt, în România, e promovat din interiorul breslei arhitecților. Daniela Furcovici, din partea CJ, a mai amintit că acest concurs vine ca urmare a master content plan-ului trasat de partenerii norvegieni de la NUDA. „Sper ca acesta să fie un început (în domeniul concursurilor). Și mai sper să fim la înălțime și să putem implementa proiectul”, a spus vicepreşedintele CJ, Vákár István. „Ne bucurăm de parteneriat. Pentru noi, la OAR, acesta e un deziderat foarte vechi: ca proiectele, mai ales cele importante, să fie realizate pe bază de concurs, ne dorim selecția pe bază de calitate (spre deosebire de licitații în care criteriul e prețul cel mai mic, n.red.). În România nu sunt foarte multe concursuri, prin urmare nici nu suntem foarte obișnuiți cu ele; această cultură a concursului se construiește greu și cu parteneri”, a subliniat Șerban Țigănaș, președintele OAR. La rândul său, arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, a subliniat importanța concursului ca proces de selecție, în contextul în care Clujul are, în sfârșit, câteva exemple de acest fel: recent încheiatul concurs pentru Turnul Pompierilor și competiția care urmează să se lanseze pentru master planul Someșului. „A fost o decizie foarte dificil de luat, dar important e că tocmai calitatea proiectelor a generat aceste discuții”, a spus Salanță. Implementarea proiectului ar necesita un buget de aproape 4 milioane de euro, iar termenul de realizare nu e deloc strâns: reprezentanții Județului își dau timp cinci ani.

Sursa foto: CJ

Cine au fost judecătorii din concursul pentru Muzeul-Parc

Membrii juriului de concurs:

Arh. Hakon Iversen
Arh. Constantin Gorcea
Katarina Frost
Arh. Claudiu Salanta
Arh. Horia Marinescu
Arh. Kazmer Kovacs
Arh. Pierre von Meiss
Mebri supleanți: Tudor Salagean, Arh. Ioana Tudora
Despre beneficiile concursurilor:

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare