Închide

FOTO/VIDEO Cum arată centrul Clujului cu „La Mulţi Ani, România!”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 01, 2015 0 351

În jurul prânzului, cele două pieţe – Piaţa Regelui Matei şi a Catedralei Sf Mihail şi Piaţa lui Avram Iancu şi a Catedralei Ortodoxe – sunt conectate de vehicule militare. Stau înşirate, din Piaţa Unirii şi de-a lungul Bulevardului Eroilor, până aproape de Teatrul Naţional. Ritm de „Azi e ziua lor, ziua ielelor, vrăjitoarelor”, se aude în piaţa cu scenă, unde se fac repetiţii de concerte. Pe tot bulevardul, redat acum pietonilor, zeci de părinţi se înghesuie cu micuţii şi vor cu toţii (şi părinţii şi micuţii) să îşi facă poze cu apariţiile neobişnuite din oraş.

„La Mulţi Ani, România!” se zice cu paradă militară în centru şi depuneri de coroane în faţa Catedralei Ortodoxe.

Au venit mai ales părinţi şi bunici cu micuţii români care poartă acum steguleţe şi baloane tricolore. „Şi tata a fost în armată”, se mândreşte unul dintre ei. Deasupra capetelor protejate cu căciuliţe de vremea de început de decembrie flutură de peste tot Roşu-Galben-Albastru. Înaltul Avram Iancu de pe soclul lui uriaş îşi ţine mâna întinsă peste drapelele unduitoare, în piaţa care îi poartă şi numele. De cealaltă parte, spre treptele Teatrului Naţional, Mihai Eminescu stă cuminte cu mâinile aduse laolaltă şi privind în aceeaşi direcţie ca efectivele pregătite de ziua naţională, în uniforme. Parada, organizată ca în fiecare an de Divizia 4 infanterie „Gemina”, include aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca,  Inspectoratului de Poliţie Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”, Serviciului Român de Informaţii Cluj, din Crucea Roşie Română şi Poliţia Locală Cluj-Napoca, dar și 51 de vehicule.

S-au înghesuit, în paltoane, politicienii, de prin toate partidele, la ceremonia de Ziua Naţională, în timp ce prefectul citeşte mesajul proaspătului premier Dacian Cioloş, în care se vorbeşte despre tehnocraţi, bani europeni şi nevoia de a fi uniţi cu „partenerii noştri” din Europa şi NATO, în aceste vremuri tulburi. Dincolo de crucile celor de la Crucea Roşie zăreşti crucile reprezentanţilor Bisericii.

 

 

Imnul de stat, fanfară militară, drapel în vânt.

 

1 Decembrie, ziua Marii Unirii, se sărbătoreşte şi la Cluj cu baloane şi câte un selfie, pe fundal de Imn Naţional şi alături de militari. Şi cu zi liberă de muncă, pentru cei mai mulţi…

Vezi şi imagini de la paradă:

Record de asistență la parada militară de azi din centrul Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare