Închide

FOTO/ VIDEO Primul zbor pe ruta Cluj-Istanbul, „udat” azi la aeroport. Cu ce mesaj vin turcii în contextul tulbure al ultimelor săptămâni

ActualitateEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - aug. 01, 2016 0 1150

Compania turcă Atlasglobal Airlines a lansat astăzi primul zbor pe ruta Istanbul – Cluj-Napoca, Cluj-Napoca – Istanbul. Avionul alb-roșu venit de la turci a aterizat la 11.30 pe pista aeroportului clujean, a fost stropit, cu jeturile de apă inaugurale, oficialii s-au înșirat la tăierea panglicii, s-a adus tort cu avion. Cu Turcia răvășită zilele acestea, după un atentat terorist la aeroportul Ataturk, o lovitură de stat eșuată, urmată de „epurări” în sistem, arestări și destituiri, Zborul introdus de Atlasglobal e primul pe ruta Cluj-Istanbul, deși patru companii au anunțat intenția de a introduce curse regulate pe acest traseu.

„Au venit turcii la Cluj”, constată vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan, turci care „ne vor face vacanțele mai frumoase”. Directorul aeroportului, David Ciceo, zice că trăim un „moment istoric” (având în vedere că de mai bine de 8 ani se dorește această destinație pentru zboruri de la Cluj), în vreme ce consulul onorific al Turciei la Cluj, Vasile Vita, vorbește despre „dezvoltarea relației Turcia – România”.  „Aceste zboruri ne vor ajuta pe noi, cei din Cluj, dar și pe ardeleni, în general, să ajungem la destinații din Turcia, fără să schimbăm aeronava în alte aeroporturi. Această legătură va dezvolta relația Turcia – România, va aduce mai mulți investitori turci și ne va facilita vizitarea locurilor frumoase din Turcia”, a spus Vita. În județ sunt aproximativ 120 de firme turcești.

DSC_2901

DSC_2913

DSC_2911

Reprezentanții Atlasglobal, primii care intră pe această rută, anunță că frecvența zborurilor va crește din toamnă. „Ne extindem de la est la vest, în curând vom ajunge să avem zboruri spre 50 de orașe”, spune despre politica companiei Orhan Sancar, coordonator de vânzări şi marketing Atlasglobal pentru Europa de Est şi ţările CIS. „Luna trecută am fost la Cluj, am aflat că există un interes foarte mare pentru această cursă. Începem cu două zboruri pe săptămână, iar din septembrie vom avea zboruri zilnice”, a completat Orhan Sancar.

DSC_2920

Zborul din Cluj-Napoca spre Istanbul este programat, deocamdată, de două ori pe săptămână, în zilele de luni și vineri, din Aeroportul Avram Iancu Cluj-Napoca către Istanbul Atatürk International Airport. Zborurile cu plecări din Istanbul au loc la 10:10, cu sosire la Cluj-Napoca la ora 12:00, în vreme ce zborurile din Cluj-Napoca sunt cu plecări de la ora 12:50 și cu sosire în Istanbul la 14:35. Zborurile au prețuri de pornire de la 79 euro/ dus-întors, iar pasagerii pot alege zborul Cluj-Napoca – Istanbul și, de aici, să meargă spre orașe din Turcia precum Izmır, Bodrum, Antalya, Adana, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon și internaționale precum Kuwait, Tehran, Doha, Tbilisi, Erbil, Sulaymaniyah, Bagdat, Dubai (Sharjah), Bishkek, Yerevan, Nizhnekamsk și Nicosia.

DSC_2918

Așadar, ruta e deschisă, dar actualul context politic nu e tocmai unul încurajator pentru vacanțe în Turcia. De altfel, în urmă cu o săptămână, Turkish Airlines a decis să amâne debutul zborurilor între Istanbul și Cluj-Napoca (pe care le anunțase), din cauza situației din țară, preferând să aștepte stabilizarea lucrurilor. Amintim, la jumătatea lunii iulie în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat, eşuată, soldată cu morţi şi răniţi, după care a urmat răspunsul actualei puteri – mii de oameni au fost reţinuţi, arestaţi preventiv sau eliberați din funcții – au fost făcute “epurări” în rândurile Armatei, dar și în sistemul de educație, în Justiție și în presă. Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit în mai multe rânduri despre posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, s-a instituit stare de urgență și s-a anunțat suspendarea temporară a implementării obligațiilor din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Amnesty International a atras atenţia asupra unor grave încălcări ale drepturilor omului, care s-ar petrece zilele acestea în Turcia, vorbind despre atrocităţile la care sunt supuşi prizonierii (bătăi, tortură, violuri), raport negat şi respins de autorităţile turce, potrivit presei internaţionale.

Cu câteva zile înainte de tentativa de lovitură de stat, la final de iunie (28), pe Aeroportul Ataturk a avut loc un atentat terorist. S-a întâmplat chiar cu o zi înaine ca Atlasglobal să sărbătorească, cu agenții de turism, noile zboruri la Cluj. Așa că zborurile care urmau să fie lansate din 18 iulie au fost amânate pentru 1 august. Apoi, după incidentele din 15-16 iulie şi urmările sale, Turkish Airlines a decis să amâne debutul zborurilor între Istanbul și Cluj-Napoca, programat pentru 26 iulie, din cauza situației tulburi din Turcia. De asemenea, nici Tarom, nici Pegasus nu au introdus zboruri pe această rută, deși apucaseră să anunțe această intenție.

Cum au decis, totuși, turcii de la Atlasglobal, în contextul nesigur, să inaugureze ruta Cluj-Istanbul? „Luna trecută am fost aici pentru ceremonia de inaugurare a zborului și în ziua respectivă a fost atacul terorist la Ataturk. Am zburat cu doar trei ore înainte ca asta să se întâmple. Cu toate acestea, am văzut că există interes din partea agențiilor, a oamenilor pentru această rută. Plănuiam să amânăm și mai mult debutul zborurilor, dar am văzut că este potențial. Chiar dacă vom înregistra pierderi, am decis să nu anulăm aceste zboruri, ci să continuăm activitatea. Dacă anulam zborurile, dădeam satisfacție teroriștilor. Trebuie să fim în siguranță, dar să continuăm să călătorim, să ne continuăm viețile”, spune Sancar.

Vezi și:

Șef în companie aeriană care lansează zboruri Cluj-Istanbul, la câteva ore distanță de un atentat: “Dacă oamenilor le e frică și renunță să călătorească se vor crea și mai multe probleme. Teroriştii asta vor – să stăm acasă”

După atentatul de la Ataturk au urmat însă alte evenimente neliniștitoare: lovitura de stat eșuată și măsurile dure luate de regimul de la Ankara împotriva celor despre care s-ar zice că ar fi susținut acțiunile contra-guvernamentale. „95% dintre oameni sunt împotriva acțiunii militare, oamenii au ieșit în stradă, să susțină democrația. Situația extraordinară e pentru a rezolva problemele interne, nu afectează vacanțele, călătoriile”, susține Sancar. E Istanbulul o destinație sigură? E la fel de sigură ca orice altă metropolă, spun cei de la Atlasglobal. „Grupurile teroriste au văzut că oamenii se coalizează împotriva terorismului, că sunt împreună. Terorismul nu e doar o problemă a Turciei, e o problemă globală, trebuie să luptăm împotriva ei. Cred că acum suntem în siguranță”, spune oficialul Atlasglobal. Cât despre arestări și îngrijorări internaționale în ceea ce privește măsurile dure împotriva „puciștilor”, reprezentantul companiei aeriene spune că, după verificări, o parte dintre cei reținuți au fost eliberați. „A fost o situație extraordinară în Turcia, a fost un atac periculos, s-au luat măsuri. Dar eu lucrez în businessul aerian, nu pot să dau detalii despre partea politică”, a completat Sancar.

Potrivit acestuia, zborul pe noua rută a debutat cu aproximativ 40 de pasageri. E o cifră bună, pentru început, având în vedere și contextul internațional, spun reprezentanții Atlasglobal. „Cifra va crește. Cei din România nu credeau că acest zbor chiar va opera. Au fost mai multe companii care au zis că vin și nu mai vin, așa că am decis să începem. Avem legături bune din Istanbul, spre alte destinații, e vorba de un zbor scurt, de o oră; nu am anulat niciun zbor după atentatul terorist sau atacul militar”, a subliniat Orhan Sancar. Procentul de anulări a ajuns la 20%, după evenimente, dar o parte dintre pasageri au ales să își schimbe biletele.

DSC_2909

Cine e Atlasglobal

Atlasglobal, compania aeriană prezentă pe piață din 14 martie 2001, cu sediul în Turcia, este licențiată pentru transportul de pasageri și mărfuri, intern și internațional, lansând primul zbor în iunie 2001. Atlasglobal a devenit prima companie aeriană privată din Turcia membră IATA. Este certificată IOSA și a crescut frecvența zborurilor cu 80% într-un timp foarte scurt. A început cu două aeronave, pe parcurs s-a dezvoltat, deținând la momentul actual peste 27 de aeronave, printre care Airbus A319, A320 și A321. Opereză pe zboruri programate din Turcia până în Asia, Europa Centrală și de Est, incluzând zona de nord a Ciprului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.