Închide

FOTO. Să nu uităm: 21 Decembrie 1989

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 21, 2017 0 3111

 

Ziua de 21 decembrie 1989 a marcat începutul Revoluţiei şi la Cluj-Napoca. La 28 de ani distanţă, vă amintim câteva imagini emblematice ale acelor zile, încheiate cu morţi şi răniţi, după ce oamenii au ieşit în stradă pentru idealul de libertate.

Câteva cuvinte ale actorului revoluţionar Călin Nemeş, rănit la Cluj, într-un articol apărut în România liberă pe 25 aprilie 1991:

„Circulaţi. Totuşi, gândiţi-vă că într-o bună zi se va încheia şi viaţa voastră supusă stomacului. Iertaţi-mi că vă reamintesc, dar vă dau cuvântul meu de om că într-o zi, în care soarele va răsări la fel ca astăzi, veţi muri. Şi dumneavoastră, şi eu. Mai devreme sau mai târziu. Şi ceva îmi spune că imediat după acest ultim eveniment al vieţii noastre, care este moartea, îi vom reîntâlni pe ei, pe magnificii copii şi adolescenţi ai lui decembrie 1989. Şi, poate, ne vor întreba ce am făcut după moartea lor? Ştiu că eu am ce să le răspund. Dar dumneata, trecătorule?”.

În Piaţa Unirii (fosta Piaţă Libertăţii), de dramaticele momente de acum 28 de ani mai amintesc monumentul „Stâlpilor împuşcaţi” şi, ocazional, câteva candele şi flori.

Imagini realizate de Răzvan Rotta (sursa foto: wikibooks.org):

Călin Nemeş își ridică bluza îndreptându-se
spre cordonul de militari!

„Spre intersecție se mai îndreaptă pictorul Ladiu și profesorul Pedestru!
„Stați””

Imagini realizate de fotograful Eugen Moritz, care a surprins atmosfera din centrul Clujului în cele mai fierbinți ore ale lui 1989, în momentul dinainte și după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu:

Citiţi aici povestea din spatele imaginilor:

 

Fotografiile de la Revoluția din Cluj pe care nu le știe aproape nimeni – și de ce fotograful i-a băgat în sperieți pe revoluționari

Fotografii realizate de George Mureşan:

 

Povestea:

Fotografiile de la Revoluția din Cluj pe care nu le știe aproape nimeni – și de ce fotograful i-a băgat în sperieți pe revoluționari

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare