Închide

Cum e afectată industria IT de noile prevederi ale Codului Fiscal și câți bani pierde Clujul

ActualitateAdministrațieEconomieIT by Actual de Cluj - dec. 21, 2017 5 7101

Toată lumea se concentrează pe procedura de modificare a legilor justiției și ignoră noile prevederi ale Codului Fiscal, care vor afecta grav atât bugetele administrațiilor locale, cât și activitatea sectorului privat. Consilierul local Sabin Sărmaș (PNL) arată că industria IT va avea mult de suferit din pricina diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10% , și că acest lucru se va resimți la salarizarea celor care activează în domeniu, consecința fiind o vulnerabilizare a industriei IT. În realitate – a atras atenția Sărmaș în ultima ședință de Consiliu Local – Clujul va pierde anual nu doar  28 de milioane de euro, care ar trebui să-i revină Primăriei din cota din impozitul pe venit, ci 50 de milioane de euro, dacă avem în vedere modificarea care-i vizează pe angajații din domeniul IT.

”Exista o prevedere ca din impozitul de 16%, 6 procente să intre la salariile angajaților din IT. Acum, această prevedere s-a modificat, iar banii vor merge către CAS, respectiv CASS. Prin urmare discutăm despre o diminuare a veniturilor angajaților din industria IT. Nu e clar cum vor proceda companiile de IT cu această măsură. În cazul în care vor asigura același nivel al salariului net, vom avea cel mai probabil o stopare a creșterilor pe termen mediu și lung, astfel că tot angajatul va avea de suferit. În Cluj sunt peste 14.000 de salariați în industria IT, iar media salarială netă era undeva la peste 6000 de lei/lună. La un calcul simplu reiese că gaura pe care o dă noul Cod Fiscal Clujului, doar pe zona aceasta, va fi de peste 22 de milioane de euro pe an. În felul acesta, Guvernul nu face decât să destabilizeze industria IT românească în competiția internațională și să spulbere tot ceea ce s-a creat din 2004 încoace”, a comentat Sărmaș.  Consilierul PSD Dan Morar a apreciat că măsurile din Codul Fiscal nu sunt încă definitive. Sărmaș a replicat că cifrele sunt prevăzute în Codul Fiscal și că acestea vor avea efecte devastatoare pentru intreaga industrile ITpe termen mediu și lung, începând cu 2018, când noul Cod Fiscal va produce efecte.

5 comentarii

  1. In 2016, primele 5 firme IT din România au avut 3,2 miliarde lei cifră de afaceri, au făcut profit 200 de milioane si au plătit impozit 34 milioane lei.
    Cred că, la o adică, am fi supravieţuit şi fără această uriaşă sumă :))

    • Sigur ca da, puteam trai fara toate salariile platite de de aceste firme si toate investitiile lor. V-a spalat presa psd-ista pe creier si nu va mai reveniti veac. Tu pari si tanar in plus deci ori esti prost ori esti propagandist (scri ingrijit o prostie, ca toti psd-istii care vorbesc cu siguranta tampenii)

  2. Lasa, nu va faceti griji, ca o sa fie bine. Pana la urma nu vor taia nimic, ca doar nu pot ramane fara it in romanica, ar fi culmea ;). E totusi interesant, si cu impozit 0/it, nea boc se plange ca ramane fara banii din impozit profit desi Clujul e fruncea IT ului in romania (raportat la # populatie binenteles).

Scrie un comentariu

Articole similare