Închide

FOTO. Poveste muzicală de 2016: un ban, o restaurare și un pian „vindecat”

CulturăTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 14, 2016 0 897

Trecut de 60 de ani, crescut și, apoi, îmbătrânit în lumea muzicii, printre pianiști și profesori, cu zeci de spectacole în palmares, îmbătrânise. Nu erau doar simple riduri zgârieturile care îl brăzdau, ci răni serioase și afecțiuni care îi atinseseră „organele” esențiale. Încă mai cânta, dar cu greu. Așa că în jurul lui s-au adunat câțiva tineri, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri și s-a efectuat o „operație pe cord deschis”. Povestea muzicală recentă e cu „happy end”: în această săptămână la Cluj sunt programate două concerte de jazz mai altfel. Mai altfel fiindcă nu aduc doar muzică, ci și inaugurarea pianului Blüthner, de la Casa de Cultură a Studenților. Instrumentul Grand Piano (căci despre el era vorba mai sus) a fost restaurat și reapare în lumină de reflectoare cu două concerte, în 15 și în 17 septembrie.

Povestea pianului începe în 1955, în Leipzig, Germania, în fabrica producătorului de top Blüthner. Grand Piano, marca Blüthner, ajunge la Cluj-Napoca, în anii ’60, la Casa de Cultură a Studenților, unde, pe parcursul a aproximativ cinci decenii, prin intermediul său, pianişti şi profesori spun poveşti cu note muzicale publicului de la Cluj. „Cei 50 de ani în care a fost pedagog pentru zeci de generații de elevi și gazdă pentru sute de artiști, își lasă amprenta pe Blüthner Grand Piano, al cărui sunet obosește. Deși odinioară se afla în centrul atenției pe mijlocul scenei, după anii 2000, lumina reflectoarelor îl surprinde tot mai des în colțuri, mascându-i lipsa de strălucire, zgârieturile și loviturile timpului”, arătau iniţiatorii campaniei de strângere de fonduri pentru restaurare.

img_7905

Recondiționat prin campania #1banpentrupian, în august 2016, Blüthner Grand Piano are acum „clape și ciocănele noi, sunet cristalin și vivace, straie noi și-o strălucire aparte!”, zic organizatorii Jazz Day şi vă invită să vedeţi noul „look”. Mai precis, clujenii iubitori de muzică și jazz au spijinit campania #1banpentrupian cu cei 2.500 de euro necesari pentru recondiționare. Aşa că echipele Jazz Day și Beard Brothers au readus la viață pianul model Blüthner, grand piano, pe ale cărui clape și-au format mâna, începând din anii ’60, muzicieni cu reputație ai Clujului. Pianul redevine activ pe scenă în 15 și 17 septembrie, cu treceri de la jazz la gospel, „fiind în același timp instrument muzical și vedeta serii” (spun organizatorii de la Jazz Day), alături de numele de pe afiș: Elena Mîndru, Jyväskylä Big Band, Tuomas J. Turunen și Joshua Nelson.

pian-1

img_8065

img_8069

img_7992

Filmări din timpul „şantierului”:

Profesorul Ştefan Vannai a ţinut, la rândul său, să felicite echipa de restaurare, făcânt şi un „periplu” în istoria muzicală a pianului. „În cadrul Festivalului JAZZ NAPOCENSIS (1994 – 2016), la acest pian au cântat cei mai mari jazzmani din ţara noastră începând cu Johnny Raducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian, Dima Belinschi, Dizzi Zoltan, Alexandru Vilmanyi, Sergiu Moldovan. Deşi în ultimul timp prietenul nostru Blüthner a fost suferind, prin talentul lor, oaspeţii de peste hotare au reuşit să proslăvească cea mai creativă artă. Iată câţiva dintre ei care au încumetat să-l însufleţească, spre satisfacţia noastră deplină: Camelia Ben Naceur (Fr.), Lucian Ban (SUA), Armen Donelian (preşedintele Sindicatelor Pianiştilor din SUA), Jackie Terasson (SUA – Curs de maiestrie), Darius Brubeck (SUA – Concert – Curs de maiestrie). Felicitări restauratorilor!”, a transmis Vannai.

 

img_5607 img_7702

 

Concertele de inaugurare

Bilete pentru concertul Elena Mîndru & Jyväskylä Big Band sunt disponibile online pe www.biletmaster.ro și la Casa de Bilete a Teatrului Național din Cluj-Napoca, iar prețurile celor încă disponibile sunt de 30 – 40 de lei.

 

14199526_10153867332557215_8047719663475441735_n
Jyväskylä Big Band este în prezent unul dintre cele mai active grupuri de jazz existente. Cu un repertoriu versatil, specializat în muzica contemporană de big band și o istorie de câteva decenii, a fost înființat în Finlanda în anii ’70, aduc astăzi în atenția publicului noutățiile din muzica jazz prin proiectul lor Ensikäsityksiä, axat pe concerte inovatoare și compoziții interpretate în premieră, comandate de către Uniunea Compozitorilor din Finlanda (Teosto) de la soliștii Elena Mîndru și Tuomas J. Turunen special pentru acest proiect și big band.

Elena Mîndru reprezintă cu onoare pe scene internaționale generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent compoziția și vocea celor 3 albume (Romanian Christmas Stories, Evening in Romania, Quartphonic) lansate.

14344053_1226605440713926_3780126989391892274_n

Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez și-a început studiile în 2005 la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz. În ultimii ani din cariera sa, Tuomas J. Turunen a activat ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri. Printre cele mai active proiecte ale sale sunt Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue și The Finnish Airforce Big Band.

 Sursa foto: Jazz Day

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare