Închide

FOTO În stradă, la Cluj, pentru drepturile femeilor. Asociațiile vor centru pentru victimele agresiunilor sexuale, în Parlament se adoptă legea pentru „Prima bătaie”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 15, 2018 0 1514

„Bătaia nu e ruptă din Rai”, „Salarii și șanse egale de muncă pentru femei și bărbați” sau „Girls just wanna have FUNdamental human rights” au fost câteva dintre mesajele care au defilat azi prin centrul orașului, printre oamenii ieșiți la plimbarea sau terasa de duminică. Asociația Atena Delphi, Comma și PATRIR au organizat duminică la Cluj Marșul Femeii, prin care au anunțat că vor să atragă atenția și sprijinul comunității locale asupra problemelor cu care se confruntă zilnic femeile din România. Organizatorii marșului spun că vor ca Poliția, Justiția și Sistemul Medical să ofere victimelor agresiunilor sexuale proceduri clare care să permită prevenția și combaterea rapidă a abuzului suferit și cer fonduri pentru adăposturile pentru victimele violenței deja înființate, precum și înființarea de noi adăposturi. Fondatoarea asociației COMMA, o tânără suedeză care studiază Medicina la Cluj, a anunțat cu ocazia marșului că se dorește crearea la Cluj a unui centru pentru victime ale agresiunilor sexuale. Asta în timp ce în Parlamentul României trec legi care îi ajută tocmai pe agresori. 

 

 

 

 

Participanții au mărșăluit, cu pancarte, pe Bulevardul Eroilor și s-au întors Monumentul Memorandiștilor. La „Marsul Femeii” au venit, desigur, si barbati, care s-au alaturat, cu mesaje de solidaritate.

 

Beatrice vine din Suedia, e studentă la Medicină, în Cluj, și, de pe treptele „Clopotului” de pe Bulevardul Eroilor îi anunță pe cei câțiva participanți că se pregătește crearea unui centru care să le ajute pe supraviețuitoarele agresiunilor sexuale. „Supraviețuitoare”, nu „victime”, subliniază ea.  „Am început cu promovarea ideii, am vrut de asemenea să avem o cercetare, ca să vedem care sunt nevoile reale, căutăm să îi avem aproape pe oamenii potriviți. Vom începe să adunăm fonduri pentru centru și, pentru activitate, ne bazăm pe munca pro bono – avem deja psihologi interesați să se implice și chiar de săptămâna viitoare vom avea grupuri de suport cu terapeuți. Vrem să oferim ajutor pishologic, medical, dar și legal celor care se confruntă cu probleme. Începem cu partea de consiliere, mai târziu sperăm să avem și ceva gen adăpost”, spune Beatrice, pentru Actualdecluj.ro. Aceasta menționează că partenerii de eveniment de la Asociația Atena Delphi au un astfel de proiect – un adăpost pentru femei în situaţii de violenţă domestică. „Am dat peste problema asta și voiam să fac ceva, să mă implic. În Suedia sunt 10 milioane de oameni și sute de centre. Aici e o problemă cu lipsa acestui gen de sprijin. Am avut prietene, am cunoscut persoane care au trecut prin așa ceva, care fuseseră violate, agresate. Voiam să mă implic, să ajut un centru și am aflat că nu există ceva chiar de genul acesta aici. Există ONG-uri care se ocupă de victime ale violenței domestice, noi ne vom concentra pe agresiuni sexuale”, explică Beatrice. Asociația e implicată și într-un program de educație sexuală și are diverse acțiuni: în decembrie voluntarii au dus produse de igienă menstruală, pentru femeile din adăposturile din Cluj. „Vom continua”, spune Beatrice, în timp ce câte o tânără se apropie să o felicite ori să întrebe cum se poate implica.

 

„Considerăm că sprijinul de care au ele nevoie începe în primul rând cu familia și prietenii, cu colegii și angajatorii, cu medicii și profesorii, cu vecinii, și continuă apoi cu publicul larg format din bărbați și femei în egală măsură”, spun organizatorii marșului de la Cluj. Marșul Femeii își propune, prin programul de evenimente care îl susțin, „să stimuleze o dezbatere sănătoasă și discuții în spațiul public despre cum putem evolua de la insensibilitate la conștientizare, de la victime la supraviețuitori, de la abuzatori la persoane condamnate pentru faptele lor”.

 

Între timp, realitatea sumbră a femeilor din România

În aceste zile, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care va permite, în cazul violenţei în familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penală, relatează Adevărul.ro (botezat de presa centrală „programul Prima Bătaie”). Asta cu toate că România s-a angajat printr-o convenţie internaţională că nu va tolera actele de violenţă în familie. Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii UDMR, dar a primit şi semnăturile de susţinere de la parlamentari ai PSD, PNL şi USR. Cei din gruparea Căși Sociale Acum au adus în atenția opiniei publice și un caz concret și foarte recent în ceea ce privește vulnerabilitățile femeilor din Cluj: uneia dintre femeile care ar fi urmat să participe la marșul de la Cluj i-a ars casa de pe str. Cantonului, cu doar o zi înainte, relatează reprezentanții asociațiilor cu activități în domeniul social. E mama a patru copii. „4 din 10 români au cunoștință despre un caz de violență în familie; în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie; la fiecare 4 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie; la fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie; 6 din 10 copii sunt bătuți în familie”, se arată într-o statistică citată de judecătorul Cristi Danileț, pe portalul Contributors.ro . Potrivit unui raport din 2016 al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse (ANES), în perioada 2009-2016 au fost 102.882 de cazuri raportate de violenţă în familie. Doar în 2016, Agenţia a luat cunoştinţă, pentru a furniza servicii sociale, de 13.019 cazuri. Din aceste 13.019 cazuri de violenţă în familie, numărul victimelor femei era de 2.053, al bărbaţilor de 165, iar al copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani era de 10.798 de cazuri.

De ce au chemat organizatorii lumea pentru un marș în Cluj-Napoca:

  • Credem că drepturile femeilor sunt drepturile omului, iar drepturile omului sunt drepturile femeilor.
  • Vrem ca Poliția, Justiția și Sistemul Medical să ofere victimelor agresiunilor sexuale proceduri clare care să permită prevenția și combaterea rapidă a abuzului suferit.
  • Vrem ca procedurile/măsurile de prevenire și combatere a violenței și abuzului să fie susținute financiar din bugetul de stat prin alocarea de fonduri către adăposturile pentru victimele violenței deja înființate,  înființarea de noi adăposturi, centre de consiliere juridică și psihologică, împreună cu o linie telefonică de urgență disponibilă 24h/24 pentru asistența imediată a victimelor.
  • Vrem martori activi! Credem într-o societate în care violența sexuală nu este normalizată și trivializată de cultura populară și de mass-media. Cetățenii ar trebui să dezaprobe glumele ofensatoare sau cele care trivializează violul, iar comunitatea să nu privească pasiv, ci să tragă la răspundere abuzatorii pentru acțiunile lor. Vrem, în primul rând, ca victimele abuzului sexual să fie sprijinite și luate în serios.
  • Credem că învățământul are datoria de a încuraja tinerii să chestioneze normele stricte și comportamentele de gen, și să se asigure că educația sexuală este mai mult decât simpla biologie, educând respectul în relații, drepturi, sexualitate și consimțământ.
  • Credem în salarii și șanse egale de muncă pentru bărbați și femei deopotrivă.
  • Recunoaștem mass-media ca o importantă sursă de putere și influență pentru promovarea valorilor sociale și pentru formarea opiniei publice, motiv pentru care cerem CNA-ului să combată activ stereotipurile de gen și sexismul din audio-vizual.

 

Revendicările organizatorilor:

  • Implementarea unui mecanism și a unui sistem care monitorizează respectarea ordinelor de protecție impuse condamnaților vinovați de violență domestică.
  • Monitorizarea regulată a abuzatorilor condamnați, prin utilizarea brățărilor electronice.
  • Punerea în aplicare a Legii aprobată recent de parlamentul României privind modificarea și completarea Legii 217/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Această Lege prevede introducerea Ordinului de Protecție Provizoriu (articolul 52, Convenția de la Istanbul), ca datorie a polițiștilor în serviciu, și care servește drept instrument eficient de evaluare a delictului comis în momentul descoperirii sau raportării actului de violență. Executarea acestei Legi va asigura o protecție corespunzătoare rapidă și accesul viitor al victimei la justiție, precum și un mecanism adecvat de finanțare a unui adăpost, a consilierii și a serviciilor de suport.
  • Implementarea unei educații sexuale corecte și egale care acoperă toate aspectele vieții sexuale, incluzând homosexualitatea si aspecte trans, și eliminarea „Legii Inocentei” privind interzicerea cursurilor de educație sexuală în învățământul preșcolar, primar și gimnazial, fără acordul scris al părinților sau al tutorelui legal.
  • Introducerea și punerea in aplicare a Legii cu privire la achiziția de sex, unde infracțiunea legală se referă la cumpărarea/plata actului sexual, deoarece cumpărătorul este partenerul care exploatează.
  • Finanțarea guvernamentală a clinicilor pentru supraviețuitorii agresiunii sexuale, cu acoperire nevoilor medicale, psihologice și legale ale acestora.
  • Introducerea programelor educaționale non-formale în școli, unde copiii și tinerii să învețe despre problemele legate de violența de gen, în toate formele sale.

 

Câteva imagini de la marșul din centrul orașului:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.