Închide

Lupta împotriva risipei alimentare are festival la Cluj. Cum vrea să te învețe un grup de tineri să nu mai arunci mâncare: masă în stradă și tururi ghidate în piețe.

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 15, 2018 0 291

 

Aruncăm la gunoi zeci de kilograme de alimente anual, potrivit studiilor europene, în vreme ce mulți români încă suferă de foame. La Cluj, câteva asociații au început să lanseze inițiative pentru combaterea risipei alimentare: în urmă cu câteva săptămâni s-a lansat o aplicație prin care restaurantele și marile magazine pot dona mâncarea în exces pentru ONG-uri care lucrează cu persoane defavorizate, s-a lansat o campanie de educație în școli, este în pregătire și un proiect de compostare, iar până la finalul anului 2018 se lucrează la crearea primei bănci de alimente din Cluj.

În această perioadă, proiectul Food Waste Combat al asociației JCI Cluj deschide o săptămână cu evenimente tematice pentru combaterea risipei alimentare. Acesta se desfășoară în perioada 16-21 aprilie. Clujenii vor afla cum pot reduce risipa alimentară, prin  proiecții de film, tururi ghidate în piețe, ziua frigiderului, vânătoare de comori și o masă în stradă. “Ziua de 21 va avea zone pentru degustări, experimente culinare, trucuri pentru depistat falsurile din comerț, atelier de compostare. Plus un meniu bazat pe improvizație de gătit din surplus de alimente de la supermarketuri, transformat în mâncare delicioasă de 4 bucătari. Desigur, noi vă încurajăm să luați parte la tot programul propus de noi. Vom însoți evenimentele cu sfaturi despre cele mai importante și interesante obiceiuri pentru reducerea risipei alimentare, plus câteva surprize și concursuri interesante pentru cei care aleg să participe”, spune Camelia Gui, project managerul Food Waste Combat.

La realizarea săptămânii tematice Food Waste Combat s-au implicat câțiva parteneri. Cei de la Cimbru au venit cu ideea zilei Food Waste Combat cu rulote, li s-a alăturat Biotrem România și Street Food Festival. Asociația Daisler le este alături pentru organizarea zilei de 21 aprilie pe strada Potaissa. “Ceremoniile” vor fi conduse de Chef Nicolae Crăciun și Chef Horia Șimon. Primăria Cluj-Napoca vine în ajutorul proiectului pentru proiecția de film. The Little Greenery și Znob Pizza își vor parca rulotele pe Potaissa, iar Zoniz va oferi traseul de treasure hunt.

Proiectul Food Waste Combat al asociației JCI Cluj a lansat în 2017 o campanie de atacat risipa alimentară. Astfel, într-un an s-a dublat numărul școlilor partenere și au avut loc ateliere practice cu pentru 300 de elevi. Proiectul are în prezent 100 de beneficiari recurenți ai surplusului de hrană colectat săptămânal și două restaurante partenere pentru campania de informare. Este în pregătire și un proiect de compostare, iar până la finalul anului 2018 se lucrează la crearea primei bănci de alimente din Cluj.

Luna trecută, la Cluj s-a lansat ShareFood, un instrument care poate fi utilizat de restaurante, firme de catering sau magazine care rămân cu mâncare pe care nu o mai pot vinde; beneficiarii pot fi ONG-uri care lucrează cu persoane defavorizate şi grupuri care au nevoie de hrană. Aplicaţia a fost lansată de o asociaţiei înfiinţată la Cluj, O masă caldă, care găteşte şi oferă mâncare săracilor din mai multe oraşe din ţară şi a fost dezvoltată de programatori în mod voluntar.

Mai multe aici:

La Cluj s-a lansat aplicaţia prin care restaurantele şi magazinele pot dona mâncarea în exces

 

Programul săptămânii, propus de Food Waste Combat:

• Luni, 16 aprilie ora 18:30: Lansare oficiala și proiecție de film la Cinema Mărăști
• Marți, 17 aprilie: Tururi ghidate în piețe – Mersul la piață devine cool!
• Miercuri, 18 aprilie: zi tematică – “Frigiderul tău”
• Joi, 19 aprilie, ziua OLIO – creștem comunitatea clujeană de troc de mâncare
• Vineri, 20 aprilie: Treasure hunt Food Waste Combat, cu sprijinul Zoniz
• Sâmbătă, 21 aprilie ora 14:00 – 20:00 : Masă în stradă cu foodtruck-urile Food Waste Combat, pe strada Potaissa

 

 

 

 

 

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu