Închide

FOTO Cum arată Arhitectura de premii. Concurs cu 36 de participanţi la conferinţă de arhitecură

DezvoltareEconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 12, 2016 0 1198

 

Someș Delivery-ul care aduce, de doi ani, evenimente pe malul râului care traversează orașul, reabilitarea unei vechi biserici din Sic, un parc-fermă și conceptul unei artere verzi desenate pe axa unei foste linii de tren se numără printre proiectele recent premiate la Cluj, în cadrul unei conferințe pe teme de Arhitectură. După atâtea imagini cu ansambluri controversate care au mutilat oraşul, abuzuri urbanistice şi „mamuţi” imobiliari, lista de proiecte premiate vă propune câteva imagini „calme”.

Premianții au fost anunțați săptămâna trecută, între prezentările specialiștilor din cadrul evenimentului Architecture Conference& Expo. Cât despre „judecători”, menţionăm că juriul a fost format din Charles Phu (Office for Architectural Culture UK), David Cash (BDP Chairman), Melissa Sterry (Fondator Bionic City UK), Irena Bauman (Founding Director Bauman Lyons Architects UK) și Șerban Sturdza (Director PRODID România).

Conferința a ajuns la a șasea ediție și aceasta a fost prima în cadrul căreia s-a adăugat și o competiție de proiecte. De ce? „Am adăugat secțiunea de premiere în cadrul Architecture Conference&Expo pentru că evenimentul a ajuns deja să fie cunoscut în rândul celor din lumea arhitecturii și a domeniilor conexe și ni s-a părut firesc să vrem să promovăm și să îi încurajăm pe arhitecți să pregătească proiecte cât mai diferite, actuale și îndrăznețe. Am ales un juriu format aproape în totalitate din specialiști străini pentru a elimina orice suspiciune, singurul membru fiind dl Şerban Sturdza, o autoritate în domeniu”, spune Crina Ciocian, managing partner Libero Events. Câștigătorii, adaugă ea, au fost desemnați doar cu o oră înaintea începerii evenimentului. „În plus s-au acordat mențiuni care nu erau planificate inițial, deoarece au fost proiecte  extrem de valoroase înscrise în competitie, care erau foarte aproape de locul 1”, completează Crina. „Din păcate, de cele mai multe ori proiectul final al arhitectului depinde de beneficiar, care din motive financiare sau de altă natură preferă proiecte mai clasice și mai ușor de implementat. Dar suntem încrezători că acest lucru se schimbă ușor, ușor, pentru că în ultimii ani datorită accesului mai facil la informație gusturile românilor se schimbă. Beneficiarii devin mai încrezători și mai îndrăzneți în momentul în care decid forma locuinței pe care o gândește un arhitect”, spune Crina Ciocian. Aceasta adaugă că intenționează să ducă mai departe inițiativa de premiere și la următoarele ediții.

În competiție au intrat 36 de proiecte, transmite Mădălina Hodorg, project manager Libero Events. Față de acestea, au mai fost înscrise încă șase, care nu au întrunit toate condițiile impuse pentru jurizare.

Aşadar proiectele:

Premiul I pentru secțiunea „Proiecte pentru comunitate” a fost câștigat de Mihai Mateiu, inițiatorul proiectul Someș Delivery.

Sursa imagine: Architecture

Sursa imagine: Architecture

Proiectul Someş Delivery e gândit de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS și realizat cu sprijin de la municipalitate. Acesta a fost inițiat în 2015 cu scopul de a atrage lume și proiecte pe mal de apă și și-a propus să abordeze în fiecare an un nou tronson din parcursul râului multă vreme neglijat. Ediţia din acest an a Someş Delivery a prins tronsonul dintre podurile Napoca şi Garibaldi, unde au apărut instalații, locuri de șezut și evenimente două zile în week-end de iunie.

Vezi imagini cu manifestarea:

FOTO/ VIDEO Aşa au arătat malurile Someşului timp de două zile. Ce rămâne după Someş Delivery II

Mențiunea pentru această categorie a fost primită de către arhitectul Adrian Pop (din Cluj), cu proiectul Cerc Boldești Scăeni, din Prahova, care susține un program de dezvoltare prin educație. E prima clădire publică ridicată din baloți de paie, a cărei fundație a fost înălțată pe un sistem de șuruburi metalice.

Sursa imagine: Architecture

Sursa imagine: Architecture

 

Premiul I pentru secțiunea „Restaurare, conversie și regenerare urbană” a fost primit de Octavia Popeea pentru proiectul Animal farm – un „parc-fermă”, cu o fostă șură transformată în pavilion cu spații de evenimente educaționale, restaurant, terasă.

 

Sursa imagine: Architecture

Sursa imagine: Architecture

„Nici costurile, nici dimensiunea proiectului nu au determinat decizia privind desemnarea câştigătorului. Valorile importante sunt cele care fac din proiect, din clădire un catalizator pentru dezvoltare. Arhitctura e doar tranziţie. Relaţia care se dezvoltă în continuare e adevărata calitate a proiectului”, a spus arhitectul Şerban Sturdza, motivând decizia juriului pentru categoria „Restaurare”.

Mențiunea la această categorie a fost direcționată către Diana Imecs, pentru Restaurarea bisericii reformate din Sic (județul Cluj).

Sursa imagine: Architecture

Sursa imagine: Architecture

 

Premiul I pentru secțiunea denumită „Cel mai îndepărtat proiect de țară realizat de un arhitect român” a mers către arhitectul Sami Rintala, pentru proiectul Nomadic Shelter. Arhitectul șef al proiectului Nomadic Shelter este Sami Rintala, iar în echipă se află şi un român:  Mihai Mardare, alături de Simon Bengtsson, Josep Garriga Tarrés, Benny Kwok, Piotr Paczkowski, transmit organizatorii.

nomadic-shelter-student-competition-compressed

Premiul I pentru secțiunea „Competiția studenților – sponsorizat de Alukonistahl” a fost oferit asistentului doctorand arhitect Bogdan Demetrescu și echipei de designeri formată din Oana Grecea, Ioana Horeja, Alma Preda, Radu Dorga, Andrei Lazăr, Adrian Mihai, Ovidiu Mihuțescu, pentru proiectul Urban Green Artery. Acesta vizează extinderea unei artere verzi din Timişoara, în locul unei foste căi ferate, unde ar putea să apară grădini urbane, locuri de joacă, spaţii publice de întâlnire. „Green Artery” e, deocamdată, la stadiu de concept.

 

Sursa imagine: Architecture

Sursa imagine: Architecture

 

Mențiunea a fost câștigată de către Ileana Roxana Dan, cu proiectul Loc. Școala de privit acasă. Adică un centru creativ gândit pentru revitalizarea satului Şara din judeţul Braşov.

 

Sursa imagine: Architecture

Sursa imagine: Architecture

 

Despre alte teme din cadrul conferinței puteți citi și aici:

De ce avem o piață de taxi mai dezvoltată ca în marile capitale europene și cum administrația locală obligă oamenii săraci să le folosească

și

Cum “luptă” urbanismul cu infracţionalitate. Nota Clujului la siguranţă şi exemple de la vestici

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.