FOTO Centru de evenimente ca o farfurie zburătoare, aprobat pentru milionarul Vasile Salanță/”Arată ca Cluj Arena”
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 11, 2024 0 696
În locul campingului El Dorado din Căpuș, cu acces din drumul național DN! ar urma să apară un nou centru de evenimente de amploare, un singur volum, cu mai multe săli și o capacitate de peste 1000 de persoane.
Proiectul are ca dezvoltator societatea Someșul Cald Producție, al milionarului Vasile Salanta, cu multe proiecte imobiliare în Florești dar și în Cluj-Napoca, controversate, unele dintre ele, în momentul în care au fost inițiate.
Investiția care va fi edificată în locul El Dorado (spații cazare, campare) pe un teren de aproape 3 hectare a fost discutată la ultima ședință de urbanism a Consiliului Județean Cluj. Proiectul a și primit avizul, fără prea multe discuții și comentarii.
De proiectul urbanistic s-a ocupat arhitectul Marcel Vancea care a făcut parte din fosta comisie de urbanism a Consiliului Județean, înainte ca președintele Alin Tișe să o restructureze. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, Vancea a mai lucrat pentru Someșul Cald Producție și s-a ocupat de proiecte în Florești demarate de investitor.
Potrivit susținerii lui Marcel Vancea, s-a optat pentru amenajarea unui singur volum – o clădire masivă, cu formă circulară – pentru a se salva cadrul natural extrem de valoros, pe proprietate existând atât vegetație cât și un lac. Pe teren trece și pârâul Căpuș. „Chiar dacă este o investiție costisitoare, s-a optat pentru acest volum unic pentru a se lăsa cât mai mult din peisaj neatins”, a explicat Marcel Vancea la ședința online a comisiei de urbanism a Consiliului Județean.
Terenul are peste 2,9 hectare și prin proiectul urbanistic se propune extinderea complexului turistic -camping „El Dorado” (clădirea principală a campingului unde funcționează și recepția plus șapte căsuțe din lemn)prin amplasarea unui corp nou cu patru săli de evenimente și o capacitate de 1000 de persoane. Sunt propuse în cadrul acestui volum 4 săli de evenimente deservite de o parcare subterană cu 250 de locuri.
Singura obiecție adusă de arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, proiectului s-a legat de partea de acces care în prezent se face din drumul național, foarte aglomerat pe tronsonul în cauză, cu blocaje și cozi de mașini care se formează frecvent.
Proiectantul, Marcel Vancea, a spus că deja există cumpărată o proprietate vecină în locul căreia vor fi amenajate benzile de accelerare și decelerare, în așa fel încât lumea care vine la nunți sau la evenimente să nu blocheze drumul național.
Arhitecta Alice Oprică din comisie a arătat că amplasamentul se află la 17 kilometri de Cluj-Napoca, motiv pentru care ar trebui să asigure mai multe parcări, mai ales că toată luma îl va accesa cu mașina.
„Am vrut să salvăm cât mai mulți copaci de pe amplasament”, a arătat Marcel Vancea.
Alți arhitecți din comisie au opinat că nu este nevoie de mai multe parcări deoarece în acest fel nu sunt încurajați oaspeții să vină cu mașinile ci să apeleze la alte forme de transport.
Proiectanții au prezentat și imagini simulate cu viitorul centru de evenimente de amploare.
După ce a văzut imaginile, Alin Tișe, președintele CJ Cluj și al comisiei de urbanism a jubilat că „seamănă cu Cluj Arena”.
Someșul Cald Producție, societatea controlată de milionarul Vasile Salanță, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 69,8 milioane de lei și un profit brut aproape jumătate din cifra de afaceri, adică peste 32,6 milioane lei, realizat cu un număr mediu de 16 angajați.
Vasile Salanță, poreclic „moș Pic” mai operează împreună cu Teodor Pop Pușcaș și Hotelul Royal din cartierul Gheorgheni, unitate cunoscută pentru organizarea de nunți și evenimente, unde chiar și președintele Alin Tișe și-a organizat petrecerea de nuntă în 2023.
De altfel, președintele Tișe a fost cel care l-a mai ajutat pe Vasile Salanță și la alte ședințe de urbanism la care a propus proiecte controversate. Ultimul, în comuna Baciu.
Detalii:
Alin Tișe a fost și cel care a susținut documentațiile de urbanism inițiate la Florești de arhitectul Radu Spânu, documentații care au fost criticate deoarece au permis construirea de blocuri în zona Donath Park și la buza pădurii Hoia, unde a început un proiect tot constructorul Vasile Salanță.
SIMULĂRI tridimensionale cu proiectul grandios din Florești
(similari 3D proiect, sursa: biroul Metaform)
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Îndemn fără precedent al UBB Cluj înaintea turului II al alegerilor prezidențiale: „Votează pentru o Românie europeană!”
dec. 04, 2024 0
-
Decanul Facultății de Psihologie de la UBB Cluj: Nu îi echipăm pe elevi, în școală, pentru viață, îi echipăm pentru teză, pentru competiția locală, pentru capacitate, pentru Bacalaureat și ne mândrim cu rezultatele lor. Îi pregătim pentru un mediu artificial
dec. 04, 2024 0