Închide

FOTO Ce se întâmplă când Someşul e pus pe harta evenimentelor. Cifrele „Capitalei Culturale” de pe mal de râu

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 16, 2016 0 895

Asociaţia care gestionează candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a adunat alături câteva asociaţii care, împreună, au propus mai multe evenimente pe malul Someşului, pe sectoare diferite ale râului. Răspunsul? Peste 4.500 de clujeni au participat la activităţile propuse pe malul apei duminică. Activitățile cu cea mai mare priză la public au fost Day in the Park, Cursa Rățuștelor, Vamos a la playa, Seri de vară clujene, concluzionează organizatorii, iar bărcuţa instalată de Blajin a avut şi ea mare succes la cei care au testat-o. O altă concluzie pe care am putea-o desprinde: locuitorii (şi cei care doar trec prin oraş) folosesc malurile accesibile, imediat ce primesc invitaţia, aşa că e tot mai limpede că oraşul are nevoie de intervenţii unitare pe râul care traversează Clujul şi de concretizarea promisiunii că se va lansa concursul pentru masterplan.

Nu e prima oară când asociaţiile din oraş propun activarea malurilor – în ultimii doi ani tot mai multe evenimente au lucrat cu Someşul pe hartă. Printre actori: Someş Delivery, Scena Urbană, Urbannect sau TIFF.

Organizatorii evenimentului Someş 2021. Sunt riveran au adunat impresiile post-eveniment, pe care vi le prezentăm în continuare, alături de câteva imagini ale apropierii oraşului de râu:

SOMEȘ DELIVERY: Muzicescu pietonal
Organizatorii au readus Oserul de pe Muzicescu, târgul de vechituri fiind „un remake” al unui eveniment din cadrul Someș Delivery 2016. „Nu din lipsă de idei, ci pentru că e genul de eveniment extrem de potrivit spațiului și comunității din zonă, care trebuie repetat până când prinde rădăcini. Oameni de toate felurile, din diverse părți ale Clujului, au venit să-și vândă lucrurile care le prisosesc. Alți oameni, din nevoie sau doar curiozitate, au trecut pe acolo ca vizitatori. S-a povestit, s-a negociat, s-au făcut schimburi. Târgul de vechituri nu e doar un gest funcțional, ci și un mod de socializare și relaxare. Și el a probat, încă o dată, potențialul de pieonalizare al străzii Muzicescu – disconfort minim pentru traficul auto, în schimb spațiu perfect de promenadă (umbrit, liniștit, lîngă apă) și activități recreative”, spun organizatorii. „Am strîns de la participanții la Oser și ideile lor despre amenajarea și folosirea străzii, pe care o să le facem publice cât de curând. Mulțumiri Poliției și Jandarmeriei pentru grija lor ca totul să se desfășoare în bune condiții și siguranță”, a transmis Mihai Mateiu, coordonatorul Someș Delivery.

20160814_105643

Sursa foto: Cluj 2021

 

Actualdecluj.ro a fost în vizită:

VIDEO Mini-târg de vechituri pe mal de Someș

Fundația ALTART şi barca de pe Someş
Parcul Feroviarilor (pentru care primăria a anunţat demersuri de preluare) a fost readus la viață în weekend, prin demersurile Fundației AltArt, ale colaboratorilor și ale artiștilor invitați să scoată în evidență caracterul unic al locului. Au fost organizate ateliere de creație pentru cei mici și pentru cei mari, prima Regattă pe Someș, concurs de bărcuţe de hârtie (mică ironie pentru „Someşul navigabil”), iar cei de la Blajin au montat prima ambarcațiune de proporții pe Someș. Mai precis: o instalație inspirată din forma unei bărcuțe de hârtie, dar care cântărește circa 700 de kilograme, cu tot cu ponton. Peste 200 de persoane au luat parte la toate evenimentele de peste zi.

 

Sursa foto: Cluj 2021

Sursa foto: Cluj 2021

„Mă bucur mult de faptul că locuitorii zonei din jurul Parcului Feroviarilor au venit și au încercat atelierele propuse de artiștii noștri. Prima Regattă organizată la Cluj-Napoca a fost o competiție extrem de disputată, în vreme ce instalația celor de la Blajin, barca de hârtie de pe Someș, a arătat curioșilor că arta poarte împăca oamenii și locurile”, a transmis Ruth Borgfjord din partea Fundației AltArt.

VIDEO Ce ți se pregătește mâine în parcul Feroviarilor, unde CFR s-a îndurat și-a dat cu coasa: performance și o barcă pe mal

ROTARACT SAMVS – cursa răţuştelor pentru fapte bune
Printre cele mai așteptate momente ale zilei a fost  Cursa Rățuștelor organizată pentru prima oară la Cluj-Napoca de clubul Rotaract Samvs și partenerii săi. 2021 de rățuște au fost „adoptate” de clujeni, care au susținut astfel casa de copii Căsuța Bucuriei din oraș. Deși anunțat inițial pentru ora 14, startul cursei s-a prelungit cu aproximativ o oră și 40 de minute până la montarea filtrelor pe Someș pentru prinderea rățuștelor. Cele mai multe au reușit să treacă de barajul organizatorilor și au continuat să plutească pe Someș. Râul pe alocuri murdar şi invadat de vegetaţie nu a fost tocmai cel mai prietenos mediu pentru jucăriile galbene.
„Am fost surprinși de entuziasmul oamenilor care au venit în număr foarte mare să urmărească această primă cursă a rățuștelor. Iar rățuștele au fost mult mai năzdrăvane, decât am prevăzut. Din fericire, pe lângă barajul inițial de lângă podul Garibaldi, au mai fost montate alte trei baraje pe Someș, ultimul în zona parcului Feroviarilor, tocmai pentru a prinde toate rățuștele. Pe cele care au rămas prinse în vegetația de pe Someș le adunăm inclusiv la această oră cu mai multe ambarcațiuni. Dorim să mulțumim pe această cale reprezentanților ISU pentru ajutor și clujenilor care ne-au înapoiat rățuștele fugare”, a transmis Gabi Aldea, din partea organizatorilor Rotaract Samvs Cluj-Napoca. Câţiva micuţi mai norocoşi au putut chiar să se întoarcă acasă cu câte o răţuşcă recuperată din cursă.

Sursa foto: Cluj 2021

Sursa foto: Cluj 2021

VIDEO Concurs de rățuște pe Someș, zeci au rămas împotmolite în algele din râu

Asociația URBANNECT – aquapark pe plajă
Pe plaja din cartierul Grigorescu asociația Urbannect și partenerii săi au propus activități dintre cele mai variate, în interiorul conceptului „aquapark pe mal de Someş”. Au fost amenajate diverse piscine pentru cei mici și cei mari deopotrivă, o fântână arteziană cântătoare, a fost amplasată chiar și o tiroliană peste Someș şi s-au pregătit ateliere distractive. Circa 1.500 de persoane s-au perindat peste zi la activitățile propuse reunite sub sloganul „Vamos a la playa”. „Am avut bucuria ca prin intermediul proiectului general să contribuim la o zi specială pe Someș. Ne bucurăm că am oferit publicului larg, familiilor, copiilor, persoanelor de vârsta a doua posibilitatea de a conștientiza că au în oraș o plajă cu nimic mai prejos decât una dintr-o locație exotică. Cu efort din partea tuturor celor implicați, Someșul a fost în acest weekend viu”, a transmis Dan Clinci, președintele asociației Urbannect.

Sursa foto: Cluj 2021

Sursa foto: Cluj 2021

Asociația SCENA URBANĂ, cu studii şi planşe
Tot pe Plaja Someșului reprezentanții asociației Scena Urbană au readus în discuție studii și analize cu privire la potențialul cursului râului. Câteva zeci de persoane au asistat la discuții și la prezentări, iar în mijlocul lor s-au aflat și foarte mulți copii, despre care președintele Scenei Urbane, arhitectul Daniela Maier, spune că sunt beneficiarii direcți ai proiectului. „M-a bucurat că am fost înconjurați de copii și dacă în timp ei își vor aminti de prezentările noastre înseamnă că demersul a meritat. Au venit oameni special pentru dezbatere și inputul lor constructiv a fost deosebit de important pentru noi. Există un potențial foarte mare în legătură cu dezvoltarea râului Someș și mă bucură că există tot atât interes”, a declarat Daniela Maier.

Sursa foto: Cluj 2021

Sursa foto: Cluj 2021

COOLTURBAN
Și reprezentanții CooltUrban transmit că au avut parte de o experiență inedită, o zi de relaxare în curtea clubului Cotton de pe malul Someșului cu hamace, cu fotolii puff, cu mobilier urban și cu multă muzică bună. Câteva sute de persoane au trecut în cursul zilei pe terasa celor de la Cotton. „A fost excelent. Oameni fericiți, zâmbete peste tot, muzică bună. Ne-am întâlnit și cu ceilalți organizatori, am vizitat ce au făcut și ceilalți, a fost o zi excelentă pentru toată lumea”, au transmit Mihai Lammert și Marcel Pârvu.

SERI DE VARĂ CLUJENE
Sute de persoane au încheiat seara pe acorduri de muzică folk pe plaja din cartierul Grigorescu, în cadrul Serilor de vară clujene, organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Pe scenă au urcat artiști locali și totul a culminat cu un foc de tabără la lăsarea întunericului.

JAZZ IN THE PARK
În zona industrială a oraşului, Parcul Armătura a prins viață prin acţiunea organizatorilor de la Jazz in the Park care au adus spiritul caracteristic într-unul dintre parcurile necunoscute alte municipiului Cluj-Napoca. Au fost ore întregi în care „riveranii” au redescoperit parcul pe acorduri de muzică bună și înconjurați de prieteni. Au fost organizate competiții sportive, s-a servit limonadă și cafea și artiști îndrăgiți au urcat pe scena din parc. Peste 1.500 de persoane au răspuns invitației.

Sursa foto: Cluj 2021

Sursa foto: Cluj 2021

„Ne-am simțit bine ieri în Parcul Armătura. A fost un eveniment cu o atmosferă intimă și foarte prietenească. Ne-am bucurat că am putut face un eveniment prin care să atragem atenția asupra unor spații care nu sunt vizate ca principale zone de atracții din oraș. Au venit mulți „riverani” din zonă care ne-au felicitat că am venit și spre ei cu activități și concerte. De asemenea, suntem bucuroși că după plecarea noastră din parcul Armătura locul rămâne curățat și amenajat frumos. Vom mai căuta spații în care să folosim puterea evenimentelor pentru a produce o schimbare. Cred că a fost cel mai relaxant eveniment din acest an pentru noi, echipa de organizare. În anumite momente, ne-am simțit ca niște spectatori. Sperăm că munca noastră a fost benefică planului mare stabilit de Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană și așteptăm cu nerăbdare luna septembrie să aflăm dacă vom fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021″, declară directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Sursa foto: Cluj 2021

Sursa foto: Cluj 2021

Din atmosfera suprinsă de Actualdecluj.ro:

VIDEO Au reactivat parcul uitat Armătura ca să stea în hamace

Ce se întâmplă când organizatorii de evenimente vin pe mal:

FOTO/ VIDEO Aşa au arătat malurile Someşului timp de două zile. Ce rămâne după Someş Delivery II

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.