Închide

Exerciţiu de matematică imobiliară la Cluj: un apartament costă 50.000 de euro în vara lui 2015. Cât va costa acesta peste 12 luni?

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 16, 2016 0 1337

 

În timp ce clujenii care încearcă să îşi cumpere un apartament află de la bănci că, deocamdată, nu mai pot spera la fonduri de „Prima Casă”, în cel mai scump oraş din piaţa imobiliară a ţării proprietarii continuă să crească preţurile solicitate pentru locuinţe, arată analizele imobiliare.

În luna mai, preţurile au început să scadă uşor, în special pe segmentul apartamentelor cu 2 camere, cele mai căutate locuinţe de către cumpărători, arată datele agenţiei Blitz Imobiliare. „Într-o singură lună a fost recuperat întreg intervalul de depreciere. Indicele Blitz a înregistrat în luna iulie o valoare medie de 1.186 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca şi 1031 euro/mp pentru Cluj-Napoca şi localităţile învecinate”, arată reprezentanţii agenţiei. Astfel, apartamentrele din Cluj-Napoca s-au apreciat cu 0,4% faţă de luna anterioară şi cu 11.78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În iulie 2015, apartamentele din Cluj-Napoca au înregistrat un preţ mediu public de 1.061 euro/mp. Concret, exemplifică cei de la Blitz Imobiliare: un apartament care avea un preţ de 50.000 de euro în vara anului trecut este acum scos pe piaţă pentru 55.890 euro. Ar putea fi vorba de „o nouă bulă imobiliară”, spun unele voci din piaţă, care anticipează că ritmul acesta de creştere nu se va menţine. Deocamdată, însă, cerere există, susţinută şi de noile valuri de absolvenţi/ tineri angajaţi şi de cei din sectorul IT, acum „pe val” în economia locală.

Precizăm că „indicele Blitz” nu se referă la tranzacţii încheiate pe piaţa locală, ci oferă informaţii cu privire la media preţurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp. Pentru calculul acestuia au fost analizate doar oferte publice, actualizate în luna iulie, din baza de date a agenţiei.

Apartamentele din oraş continuă să se vândă, deşi pentru mulţi locuitori ele sunt acum inaccesibile, la actualele preţuri din oferta anunţată. „Am vrea să ne luăm un apartament în oraş şi ne-am gândit că singura şansă ar fi prin Prima Casă. Altfel nu ne permitem avansul. Am fost acum vreo două săptămâni la bancă şi discuţia a fost foarte scurtă – ni s-a spus că fondurile disponibile s-au epuizat şi că deocamdată nu se mai acceptă dosare. Sperăm să se reia procedura”, spune o tânără care locuieşte în Cluj. Pentru unii, opţiunea „emigrării” e parte din planul pe termen scurt. „Eu locuiesc acum, pentru o vreme, într-un apartament al firmei la care lucrez, dar nu îmi permit să îmi cumpăr ceva în Cluj-Napoca. Asta deşi părinţii mei ar putea contribui şi ei cu o sumă. Mă gândesc să mă mut la Oradea, unde e mai convenabil şi voi continua să lucrez, de acolo, pe proiecte, cu angajatorul de aici şi să fac săptămânal naveta Oradea-Cluj”, spune o altă tânără, absolventă de facultate în Oradea şi care lucrează acum în domeniul proiectării la Cluj.

Potrivit Imobiliare.ro, Cluj-Napoca a ajuns să fie cel mai scump oraş din ţară în ceea ce priveşte preţurile medii ale apartamentelor, chiar mai scump decât Capitala.

Vezi şi:

În urmă cu salariile, dar în faţă cu pretenţiile. De ce cresc preţurile cerute pentru apartamentele din Cluj?

Topul cartierelor (conform Blitz Imobiliare):

1. Centru 1.374 euro/mp
2. Europa 1.318 euro/mp
3. Gheorgheni 1.289 euro/mp
4. Andrei Muresanu 1.288 euro/mp
5. Marasti 1.260 euro/mp

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.