Închide

Foștii rectori ai universităților din Cluj, premiați azi. „Avem în suflet o mulțumire, că n-am fost uitați”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 19, 2015 0 2685

Foștii rectori ai universităților clujene – unii în vârstă de peste 80 de ani – au fost recompensați azi cu câte o diplomă onorifică, de către Instituția Prefectului. Mulți dintre ei s-au bucurat că n-au fost uitați nici ca persoană, nici ca profesie.

În afară de faptul că toți sunt foști rectori de universități, cei recompensați azi mai au un lucru în comun – toți sunt profesori universitari. Titlul „prof. dr. ” a stat pe fiecare placă pe care a fost trecut numele celor prezenți în Sala Mare a Palatului Administrativ, chiar dacă o parte dintre cei premiați au lipsit – s-au remarcat, în acest sens, nume importante ca Andrei Marga ori Ionel Haiduc, foști rectori ai celei mai mari universități din țară ca număr de studenți, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cei prezenți azi sunt Liviu Mărghitaș, Leon Muntean, Alexandru Salontai de la USAMV, Aurel Vlaicu, Gheorghe Lazea și Horea Ciolan de la UTCN, Nicu Ionescu, Oliviu Pascu, Marius Bojiță de la UMF Cluj, Ioan Sbârciu și Radu Solovăstru – acesta încă în funcție, Aurel Marc, Ninuca Oșanu-Pop și Rodica Pop de la Academia de Muzică. „Dorința aceasta (de premiere a rectorilor-n.red.) a fost una mai veche, sunt mândru de mediul academic din care provin și toți clujenii sunt mândri de ceea ce se întâmplă la universitățile clujene”, a spus prefectul Gheorghe Vușcan, el însuși profesor universitar la UTCN. „Din păcate comunitatea clujeană nu acordă suficientă atenție și susținere locală zonei academice. Nici măcar aprecierea morală nu vine de fiecare dată. Nu avem bani, dar vrem să acordăm măcar un stimulent moral. Unul din aceste gesturi îl facem azi, pentru cine a condus destinele universităților în ultimele decenii. Am invitat toți cei 21 de foști rectori din universitățile clujene, chiar dacă nu toți au venit”.

Mulți dintre cei ce au primit azi distincții și-au manifestat în scurtele lor discursuri bucuria că n-au fost uitați după ce au condus activitatea universităților din Cluj. „Să dăm un semnal comunității, statul are nevoie de experiența, înțelepciunea și dorința unora dintre noi de a ne implica în activități, oricând vă stăm la dispoziție”, a transmis de exemplu fostul rector al UMF Cluj, Marius Bojiță. „Avem în suflet o mulțumire, că n-am fost uitați”.

Distincția Onoare pentru Cluj, primită azi de foștii rectori, e înregistrată la OSIM de Instituția Prefectului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu