Închide

Anul II la școala alternativă pentru domeniul-VIP al Clujului. Câți dintre primii absolvenți au fost absorbiți în piață

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 18, 2015 0 530

O școală alternativă de IT, lansată de o companie privată din Cluj, își deschide un nou an de studii. La ediția precedentă au participat 60 de studenți, dintre care 25 sunt angajați, fiind „distribuițiîn 10 companii din Cluj. De la începutul anului viitor, inițiatorii proiectului lansează un program de cursuri concentrate, pentru o categorie specială de public: cei care vor reconversie profesională, spre domeniul momentului, dar nu au timp să aloce câteva luni pentru cursuri.

Academy+Plus, școala alternativă gratuită de IT, inaugurată în 2014 la Cluj în colaborare cu Școala 42 din Paris deschide miercuri noul an de studii. Curicula Academy+Plus a fost dezvoltată de specialiștii Școlii 42 din Paris. Dintre cei 60 de studenți din primul an de ACADEMY+PLUS, 31 au participat la internship-uri și stagii, iar 25 sunt și angajați, spune Bogdan Herea, fondatorul programului. 15 dintre ei au fost preluați chiar de Pitech+Plus, compania care a inițiat proiectul.

Răzvan Rațiu este unul dintre cursanții din prima tură de absolvenți. A intrat din iunie într-un stagiu la o companie din domeniul securității IT, iar acum tânărul este și angajat. „Academia a avut un rol semnificativ pentru tranziția dintre liceu și facultate, a fost o oportunitate să îmi îmbunătățesc aptitudinile. După testarea online, a urmat o lună de programare. M-a făcut să mă organizez mai bine. Spre deosebire de școală, unde ai mai multe discipline de studiu, aici era o singură materie, puteai să te concentrezi pe ceva anume. Apoi am început academia, cu proiecte mai mari, pe 2-3 săptămâni. Asta a contribuit la dezvoltarea unui anumit stil de gândire, m-a ajutat la facultate, dar și la job”, povestește Răzvan.

Pentru noul an au fost selectați aproape 140 de studenți, urmând ca anul viitor numărul acestora să crească la 250, potrivit obiectivelor asumate de coordonatori. Numărul de candidați care au făcut testele online a trecut de 1.500: liceeni, studenți sau persoane aflate în proces de reconversie profesională. Dintre aceștia 350 au ajuns în etapa de preselecție, iar 137 s-au calificat pentru a începe studiile în acest an.

„Anul acesta avem 37 de elevi de liceu, o proporție semnificativă dintre cursanți vin din facultățile clujene cu profil IT, iar 30% sunt cei care își doresc reconversie profesională”, a menționat Herea. „E important să ținem legătura cu companiile de IT. Trainerii vin din piața IT, din companii ce activează pe piața clujeană. În paralel, discutăm cu alte companii, din Cluj și din București, care au cerințe specifice și ar dori să formeze grupe, împreună cu noi, pe anumite tehnologii”, a precizat Herea.

Din Franța, înapoi în România. L-a adus IT-ul clujean

Noul director al Academy+Plus este un român reîntors în țară pentru coordonarea acestui program, după ce a studiat și a lucrat în Franța. A studiat la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, apoi informatica în Franța, are un doctorat în acest domeniu, a lucrat în mediul privat în Lyon, iar acum s-a întors în România. „Mi s-a părut o oportunitate interesantă, greu de refuzat. E vorba despre o alternativă credibilă la structurile clasice de învățământ”, spune Tănăsescu. Deschidem o platformă de training spre alt public decât elevii academiei și vom avea o colaborare mai strânsă cu companiile private. Ei sunt principalii beneficiari ai acestui program, trebuie ca nevoile lor să fie corelate cu pregătirea din academie”, spune Adrian Tănăsescu, referitor la obiectivele pentru noul an. Acesta va petrece însă în Franța o bună parte din timp, pentru coordonarea legăturii cu partenerii francezi.

„Este foarte diferit ce se întâmplă în Cluj față de Vest, față de Franța cel puțin. Aici IT-ul are un „boom” extraordinar, are vânt în aripi. Unele proiecte se delocalizează din Vest, unde lipsa de personal calificat este semnificativă. Din acest motiv piața de IT este foarte dinamică aici. Eu zic că e un câștig foarte mare pentru România că persoanele competente nu sunt tentate să plece în străinătate, că găsesc în România job-uri stabile și interesante. Cât despre fenomenul delocalizării, totul ține de echilibrul între calitate și preț. E mai rentabil să dezvolți în România decât în Vest. Dar persoanele care lucrează de aici pentru țări occidentale sunt mai motivate, mai pasionate de IT, nu cred că suntem încă la momentul în care să devenim neinteresanți pentru piața din Vest (chiar dacă au crescut costurile cu forța de muncă, n.red.)”, spune Tănăsescu.

Ce e școala Academy+Plus?

Metoda de predare este una alternativă și vine în completare la parcursul educațional clasic, spun responsabilii de proiect. Curicula este axată pe practică și aplică elemente din jocuri în procesul de învățare (gamification). Este o școală care nu are orar fix, nu are note sau profesori în sens clasic. Fiecare student parcurge materia în ritmul său, în funcție de cunoștințele și aptitudinile sale. ”ACADEMY+PLUS dezvoltă și abilitățile de muncă în echipă, învățarea de la cei din jur, precum și capacitatea de a realiza și gestiona proiecte. Toate aceste lucruri pregătesc candidatul pentru munca efectivă în companiile de IT”, spune Bogdan Herea, fondatorul ACADEMY+PLUS.

Academy+Plus merge în Moldova

Proiectul va fi extins și peste Prut, la Chișinău, acolo unde comunitatea de IT cunoaște o dezvoltare accelerată, ceea ce sporește necesarul de forță de muncă bine calificată. Facem în principal telecom, dar de doi ani ne axăm și pe IT. Ne confruntăm cu lipsa de cadre pentru a putea exporta servicii. La Cluj am găsit un model practic, care ne poate ajuta ca în interval destul de scurt, un an, să avem oameni profesioniști”, a sintetizat Oleg Burlacu, de la Starnet, compania care duce proiectul în Chișinău.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.