„Floreștiul devine oraș”. Un pol de dezvoltare pentru zona de vest a Clujului, independent față de municipiu
ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - feb. 23, 2020 0 3694
„Floreștiul nu trebuie să continue să funcționeze ca o anexă, ca un cartier al municipiului Cluj Napoca. Pe termen mediu, comuna trebuie să capete statut de oraș, pentru a deveni un pol de dezvoltare spre zona de vest a Clujului” – este viziunea inedită, pe termen mediu și lung, promovată de candidatul Pro România la Primărie, Radu Fărcaș, în vârstă de 48 de ani. Cu o vastă experiență de manager într-o companie internațională de asigurări, Radu Fărcaș este clujeanul care s-a retras din municipiu, în urmă cu 12 ani, pentru a locui cu familia în comuna Florești, pe atunci încă o localitate pitorească, cu păduri și dealuri. El consideră că aglomerarea comunității a avansat într-un ritm uluitor și că autoritățile locale s-au dovedit absolut incapabile să previzioneze și să aplice o strategie conformă cu realitățile din teren. Floreștiul nu poate fi văzut decât ca un oraș cu o comunitate de peste 40.000 de persoane, în continuă creștere. Pentru a stopa sugrumarea comunității, Primăria și Consiliul Local Florești au obligația de a bloca toate proiectele urbanistice actuale, și de a le redimensiona pe cele vechi, astfel încât străzile să poată fi numite străzi, cu trotuare, podețe, accese, situație valabilă și în cazul rețelelor de utilități.
Redactor: Realistic vorbind, cum credeți că ar trebui să arate Floreștiul peste următorii, să zicem, 10 ani?
Radu Fărcaș: Îndrăznesc să dezvălui că am în lucru un proiect pe care l-am mai discutat și cu alți specialiști, și care ține de viziunea mea de dezvoltare a localității pe termen mediu și lung. Consider că Floreștiul trebuie să capete statutul de oraș, un oraș cu potențial uriaș în cadrul zonei metropolitane Cluj. Deci nu îmi închipui Floreștiul ca o anexă a municipiului Cluj Napoca, dimpotrivă. Municipiul trebuie să rămână vecinul de la est al Floreștiului, împreună cu care poate colabora pentru diverse proiecte de infrastructură. În niciun caz nu cred că Floreștiul ar trebui să i se subordoneze administrativ municipiului. Floreștiul trebuie să fie un oraș, un pol în zona Metropolitană care să asigure dezvoltare în direcția de vest a Clujului. Așadar, cu municipiul să aibă cooperare pe direcția est, iar cu Gilăul și celelalte comunități vecine, pe direcția vest. De exemplu, un parc industrial ar putea fi dezvoltat în cooperare cu Gilăul, astfel încât locuitorii din zona să nu mai fie obligați să aglomereze doar municipiul Cluj Napoca, ci să aibă posibilitatea de a obține locuri de muncă mai aproape de casă…
Redactor: Până la statutul de oraș, care ar fi principalele obiective ale Floreștiului pe care le-ați putea realiza/implementa, din postura de primar?
Radu Fărcaș: Planul nostru, la nivelul Pro România, este să acționăm cel puțin în decursul a două mandate la nivelul Primăriei Florești, pentru a ne implementa strategia. Pe termen scurt, de asemenea, avem obiective urgente. Primul, evident, proiectul Centurii de Sud, care nu e deloc vreun proiect complex. Vorbim despre o șosea ocolitoare de numai câțiva km lungime, care trebuie realizată și gestionată în parteneriat cu Consiliul Județean și cu Primăria Cluj Napoca. Un alt obiectiv urgent este să identificăm amplasamente și să demarăm construcția de creșe-grădinițe-școli, a unor școli cel puțin de nivelul primar-gimnazial. În felul acesta locuitorii vor putea să aleagă, nu vor mai fi nevoiți să-și trezească copiii la 6.30 ca să ajungă pe 8.00 la școlile-grădinițele din Cluj Napoca. O altă soluție simplă și la îndemână care poate fi implementată rapid vizează transportul public. Compania de Transport trebuie să introducă 3 noi trasee. Să nu se limiteze doar la cursele care staționează în Bucium. Acum doar un M26 asigură legătuta Florești-Parcul Central Cluj Napoca. Propunerea mea va fi pentru următoarele trasee: Florești – Mănăștur- Centru – Mărăști – Aeroport – Apahida (dus-întors), altul Florești – Mănăștur-Zorilor- Gheorgheni (dus-întors), și al treilea traseu (Florești – Mănăștur – Grigorescu – Gară – CUG (dus-întors). Practic, prin respectarea unui program riguros – care să-l ajute pe cetățean să știe cum să-și organizeze programul, să știe exact ora la care pleacă de acasă, ora la care ajunge – contribuim și la reducerea aglomerării traficului, pentru că oamenii vor avea disponibilitate mai mare să renunțe la autoturismele personale în favoarea transportului în comun.
Redactor: Având în vedere că locuiți în Florești de 12 ani, care considerați că este cea mai mare eroare administrativă a primarului Horia Șulea?
Radu Fărcaș: În ultimii 8 ani, plus mandatul de viceprimar, primarul Horia Șulea a promis la nesfârșit că proiectul centurii de sud se află în diferite stadii de realizare. Suntem în 2o2o, iar centura nu există. Nu există o eroare mai mare: să promiți că ai făcut ceva ce nu ai făcut, ceva ce nici nu ești în stare să faci. Din punctul meu de vedere, să construiești un drum de 4 -5 km lungime nu poate fi ceva atât de complicat, mai ales când ai la dispoziție amplasament și resurse bugetare. Comportamentul primarului Șulea mi-a demonstrat că este absolut incapabil să gestioneze o investiție, că nu și-a făcut planuri nici în ceea ce privește bugetarea proiectului, nici în privința proceslui de expropriere. Să ai la dispoziție atât de multe resurse financiare, dar tu să apelezi la un credit bancar – pentru mine acest lucru poate să însemne orice, dar sigur nu un management performant. Dacă vorbim despre calitatea vieții, mai sunt destule alte probleme. Chiar am făcut un sondaj sumar, iar cetățenii Floreștiului mi-au semnalat top 10 probleme majore. Printre acestea se numără inexistența creșelor, a grădinițelor, a școlilor, ineficiența transportului public, lipsa parcurilor, lipsa zonelor de agrement, salubrizarea. La nivelul 2020 noi vrem să ne educăm să colectăm deșeruile selectiv, dar în Florești oamenii semnalează că nu se ridică la timp gunoiul, că mașinile întârzie cu săptămânile. Despre ce vorbim atunci? Subdimensionarea rețelelor de utilități, a tuturor rețelelor, este de asemenea o problemă de notorietate. Când plouă mai tare, iese canalizarea. Apoi, în mai multe zone, persoanele care locuiesc la etajul 3 sau 4 se plâng că nu le ajunge apa cu presiune la robinet, au nevoie de o pompă de presiune ca să urce apa, la fel și pentru gaz. Nu mai amintesc de internet, de curent și așa mai departe. Haosul imobiliar este de asemenea o problemă acută. Atâtea șosele fără trotuare câte sunt în Florești nu mai există niciunde.
Redactor: Cum mai poate fi reglată problema trotuarelor, o data ce construcțiile realizate ies până-n buza șoselelor?
Radu Fărcaș: Simplu. Prin redimensionarea și reactualizarea proiectelor care s-au implementat. În momentul de față, Primăria nici măcar nu dispune de un Plan Urbanistic General (PUG), actualizat, care să țină pasul cu realitățile de dezvoltare ale comunei. De altfel, nici prevederile PUG-ului exprirat în 2017 nu erau în consonanță cu modul în care a decurs dezvoltarea urbanistică. Primăria a continuat să eliberze autorizații de consturire în mod haotic, și să aprobe pe bandă rulantă proiecte urbanistice. Singura soluție – pe care am analizat-o și cu experți în urbanism – este ca Primăria să suspende toate proiectele urbanistice zonale (PUZ) și toate proiectele urbanistice de detaliu (PUD), toate autorizațiile de construire, și să înceapă să reevalueze vechile proiecte, să treacă la redimensionarea și corectarea erorilor, că vorbim despre tramă stradală, de trotuare, podețe, de tot ce înseamnă spații verzi, căi de acces etc. Nu poate fi continuată aglomerarea comunității, fără o redimensionare și o corectare a haosului actual. La fel și în cazul țevilor, a rețelelor de utilități. Dacă ai o țeavă destinată pentru 100 de utilizatori, dar mai vin încă 1000 de utilizatori, sigur că acea țeavă nu are cum să răspundă la fel, și atunci Primăria trebuie să o înlocuiască, să o redimensioneze, și nu doar în conformitate cu situația actuală din teren, ci și în perspectiva dezvoltării ulterioare. Aceasta ar fi soluția, să fie suspendat tot ceea ce înseamnă dezvoltare – pe un anumit termen de timp – iar în paralel să fie elaborat un PUG la cel mai profesionist mod cu putință, și să fie corectate erorilor de care ne lovim în fiecare zi.
Redactor: Ce vă determină să candidați pentru Primăria Florești. De ce tocmai din partea Pro România?
Radu Fărcaș: Anul trecut m-am hotărât să intru în politică, pentru că eram oricum preocupat de ceea ce se petrece în comunitate. După 20 de ani de exeperință profesională, o perioadă în care n-am făcut altceva decât să profesez meseria de manager și să mă ocup de familie, mi-am dat seama că e insuficient să fiu doar interesat/preocupat de cum evoluează lucrurile, și că dacă vreau rezultate trebuie să mă și implic. Conștientizez că dacă nu suntem deciși să ne implicăm și noi cei care nu am mai făcut politică, dacă preferăm să stăm doar pe margine, nu avem nicio șansă să evoluăm, să ne creștem copiii într-o societate mai bună. De ce un partid ca Pro România? Pentru că este un partid nou, un partid de centru stânga. Orientările mele sunt de centru stânga. Într-o oarecare măsură mă consider și conservator, pentru că sunt puternic ancorat în tradițiile românești, dar sunt și foarte preocupat de soarta celor mulți, a celor dezavantajați. Având o profesie de manager, evident că am o viziune antreprenorială, fără de care n-aș fi putut să evoluez la nivel corporatist, dar totodată am convingerea că societatea noastră nu are nicio șansă să se dezvolte dacă nu implementează politici de susținere a populației vulnerabile. Pro România răspunde pe deplin obiectivelor pe care mi le-am propus în plan politic, e condusă de oameni responsabili, de oameni care s-au validat în funcțiile pe care le-au avut, cum de exemplu a făcut-o europarlamentarul nostru Corina Crețu, din postura de comisar european.
Redactor: Pentru că tot ați semnalat că Floreștiul a crescut imens, electoratul e format din populație pretențioasă, oameni cu profesii liberale, persoane active, nu vi se pare canidatura la primărie o provocare prea mare?
Radu Fărcaș: O provocare, da, dar nu una prea mare, sau căreia să nu-i pot face față. În urmă cu 20 de ani luam decizia să intru într-un business alături de un acționar german care venea, proaspăt, în România. Și iată că de 20 de ani facem business profitabil în țară, atât pentru acționari cât și pentru clienți, suntem chiar lideri de piață în domeniu. Toate cunoștințele, know-how-ul dobândit până în prezent, voi ști cum să le implementez și la nivel politic-administrativ. De altfel, am convingerea că mai sunt și alte persoane, mai tinere, care n-au mai făcut politică, care se descurcă bine în domeniile lor de activitate și care ar avea mult de oferit societății. Consider că ar trebui să ne implicăm mai mulți, pentru că noi suntem cei care putem aduce un alt aer în politică, noi putem face management performant în administrația locală, așa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. În ce mă privește, de când am decis să-mi asum candidatura la Primărie mă gândesc doar că trebuie să câștig. Acesta este primul pas și cel mai important.
Redactor: Sunt două partide care și-au validat importanța prin votul masiv obținut la nivel de Florești, PNL și USR. Nu vă temeți că un eventual eșec în fața acestor partide – mai ales că sunteți la început de drum – v-ar putea îngropa definitiv demersul de a vă construi o carieră politică?
Radu Fărcaș: Dacă pornim discuția dintr-o astfel de perspectivă ar însemna ca nimeni să nu-și asume niciodată niciun risc, să nu se implice deloc în politică, să nu mai facă nimic. Și apoi, nu toate voturile din Florești s-au dus spre PNL sau USR. Dimpotrivă, rezultatele arată că jumătate dintre alegătorii cu drept de vot nici nu s-au prezentat la urne. Planul nostru este să-i aducem la vot și pe nehotărâți. Noi, cu principiile noastre de centru-stânga, dar și cu strategia noastră antreprenorială, curajoasă, de a ne asuma un management performant, ne dorim să-i convingem pe toți floreștenii că suntem soluția cea mai bună pentru dezvoltarea comunității. Noi suntem un partid echilibrat, iar lumea s-a schimbat enorm, nu stă cantonată în politici stricte, obligatoriu de stânga sau obligatoriu de dreapta. Ceea ce trăim în fiecare zi ne dovedește că teoriile se întrepătrund, că ceea ce vedem și auzim astăzi poate să nu mai semene deloc cu ceea ce auzim sau vedem mâine. Atât la nivelul mentalităților, cât și la nivelul așteptărilor, oamenii își schimbă percepțiile, nevoile sunt mereu diferite, lumea nu mai are timp, e într-o continuă mișcare. Trăim fenomenul robotizării, al digitalizării, fapt ce ne obligă să ținem ritmul, să știm să ne pliem pe schimbări, să fim receptivi și inovatori. Ca atare, ideile pe care le promovăm trebuie să se plieze pe așteptările tuturor grupurilor de alegători, pentru că scopul principal este să oferim dezvoltare pentru întreaga comunitate floreșteană, nu doar pentru o categorie de votanți.
Redactor: Care ar fi principalul atu pe care-l aveți în raport cu candidații partidelor USR sau PNL?
Radu Fărcaș: Experiența mea de 20 de ani într-o companie germană, în managemenul echipelor constituite din peste 30 de manageri, și peste 300 e vânzători. Acumularea de cunoștințe într-un management pe care l-am practicat zi de zi, într-un mediu în care munca presupunea realizarea de proiecte, cu indicatori, cu termene, cu obiective de îndeplinit, cu planuri de acțiunie concrete. Practic, am evoluat profesional având în față noi și noi proiecte de îndeplinit, planuri de acțiune care să ne conducă la obiective și rezultate concrete, obținute într-un anume interval de timp. Așadar, experiența profesională ar fi un prim avantaj, dar și faptul că până în prezent n-am mai activat în niciun partid politic, deci reprezint un start nou, un refresh. De asemenea, dorința mea de a mă implica și de a schimba lucrurile, de a demonstra că se poate mai bine la nivel administrativ local, este tot un atu.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grav accident de circulație în Livada în urmă cu puține momente, cu două victime
sept. 12, 2024 0
-
Opțional de educație cinematografică în premieră în România în două școli dintre care una în Cluj. ”Cred că școala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcția către care se îndreaptă nu doar tânăra generație”
sept. 12, 2024 0