Închide

Flacăra imobiliară a intrat oficial în era nouă: de la 22 la 5 etaje

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 28, 2015 0 1109

 

Cinci imobile, cu până la 22 de etaje, pentru locuinţe, spaţii hoteliere, birouri şi 1.100 de parcări pe trei niveluri subterane. Aşa arătau planurile în 2009, pentru beneneficiarul LBBW Immobilien, proprietarul de atunci al terenului de 1,8 ha al fostei fabrici Flacăra de pe strada Someşului. Proprietarul terenului s-a schimbat de anul trecut, asociaţii unei companii de IT au preluat suprafaţa şi au anunţat că îşi mută aici birourile proprii. În această săptămână, o fază a noului proiect a ajuns şi în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism.

Compania cu afaceri anuale de 27 de milioane de euro iQuest îşi va muta sediul pe fosta platformă industrială în clădirea principală a fostei fabrici, care se păstrează și se transformă în imobil de birouri. Conducerea companiei a anunţat deja că estimează ca mutarea în noul sediu să se întâmple spre final de 2015 – început de 2016, iar în această săptămână proiectul a ajuns şi în şedinţă CTATU. Noul sediu al companiei de IT apare pe ordinea de zi ca Plan Urbanistic de Detaliu – clădire de birouri şi servicii, strada Someşului 14.

Investiţia va fi realizată în etape, iar prima presupune consolidarea și reabilitarea corpului existent care se păstrează, a precizat reprezentantul echipei de proiectanţi de la Dico şi Ţigănaş. „Pentru lotul 2 nu există temă de proiectare”, a completat acesta. S-a bifat şi un scurt moment de „remember” în şedinţa CTATU: s-a menţionat că Planul Urbanistic Zonal aprobat anterior aici cuprindea şi clădiri cu regim de înălţime care să meargă la 22 de etaje. „Se va propune un regim de înălţime P+4 și parțial P+5. Propunerea se încadrează în prevederile Planului Urbanistic General nou, iar beneficiarul va ceda teren penru lărgirea străzii”, a revenit în prezent proiectantul noii variante a „Flăcării imobiliare”. Cum varianta post-criză imobiliară e mult micşorată faţă de precedentul proiect, propunerea nu a întâmpinat obiecţii în şedinţa CTATU.

„Vor fi de fapt 4 faze de proiect, conform unei decizii recente. Prima e reprezentată de clădirea de birouri pentru iQuest, apoi celelate suprafeţe sunt gândite ca investiţii”, spun reprezentanţii beneficiarului.

 

Vezi cum arăta fabrica în urmă cu mai puţin de un an:

REPORTAJ (FOTO/VIDEO) Cum a supraviețuit în criza imobiliară fosta fabrică Flacăra: ruina trăiește cu artiști și meșteri în chirie

Citeşte şi

Flacăra se re-„aprinde” pentru informaticieni. Ce temă a dat iQuest arhitecților pentru terenul fostei fabrici

 

De ce au nevoie IT-iştii de casă nouă

Compania care își pregătește sediu în zona Flacăra, iQuest, s-a instalat cu birouri în trei clădiri în oraș (pe str Moților, în zona Plopilor și pe str. V.Deleu), are 380 de angajați în Cluj și planuri de creștere. Compania are acum 600 de angajați în toate locațiile, iar cea mai mare echipă a grupului este cea din Cluj-Napoca, cu aproximativ 380 de oameni. Potrivit planurilor anunțate, până la final ar urma să se mai angajeze în jur de 60-80 de persoane. De asemenea, cresc în 2015 și centrele din Brașov (care are acum 130 de angajați), Sibiu sau Craiova.Cu sediul central în Germania, iQuest are echipe locale în Polonia, Elveția, România și SUA, cea mai mare parte a echipei fiind în Cluj. Compania a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 26,8 milioane de euro, în creștere cu 7% față de anul anterior.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.