Închide

Cine a rămas pe dinafară și cine a încasat cei mai mulți bani din bugetul destinat acțiunilor culturale și de tineret

AdministrațieEducaţieFestivalTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 28, 2015 0 547

Fundațiile și organizațiile non-guvernamentale au avut la dispiziție două luni pentru a-și pregăti proiectele culturale, de tineret și sport, având în vedere că administrația județeană pune la bătaie, pentru acest an, un buget semnificativ de peste 1,7 milioane de lei. Banii au fost nominalizați pe proiecte, conform deciziilor din comisia de speciealitate a consilierilor. După afișarea listei cu alocările acestor fonduri, au apărut, evident, și protestele din partea celor care au rămas pe dinafară.

Cine protestează?

Asociația Tineri pentru Transilvania contestă modul în care comisia de consilieri județeni a împărțit banii. Proiectul Asociației – Clujul Artelor Marțiale – nu s-a regăsit pe lista câștigătorilor, deși a fost depus în timp util, respectând toate cerințele și criteriile solicitate de instituția publică: „Am avut surpiza neplăcută să aflăm că proiectul nostru nici măcar nu a fost nominalizat spre finanțare. Am cerut cateva explicații celor de la Consiliul Județean, prin care să primim un răspuns dacă proiectul a fost eligibil, dacă a fost citit, care sunt criteriile pentru care a fost respins de la finanțare și cine sunt cei din comisia care aprobă aceste proiecte. Din nefericire am constatat că nu putem să discutăm cu nimeni din comisia care stabilește eligibilitatea proiectelor și ne-am dat sema că proiectul nostru nici măcar n-a fost citit” – au transmis reprezentanții Asociației printr-un comunicat de presă. Clujul Artelor Marțiale s-a desfășurat în 21 martie și a vizat mai multe componente: workshop-uri, demonstrații de arte marțiale, competiții sportive, conferințe cu speakeri din domeniul sportiv etc. Au fost prezenți peste 2.500 de participanți, spun organizatorii, fapt care ar fi trebuit să determine administrația județeană nu doar să acorde un sprijin financiar ci chiar să promoveze acest eveniment. Pentru că se simt jigniți, și ignotați în același timp, reprezentanții Asociației Tineri pentru Transilvania au transmis următoarele: Cerem să se facă public cine sunt persoanele care fac parte din Comisia care a citit și evaluat proiectele depuse și să se specifice care sunt criteriile de evaluare. Menționăm ca sunt ONG-uri care au primit dublă sau triplă finanțare pentru proiecte care se referă la adunări religioase, festivaluri de mici și bere, întalniri anuale între persoane de un anumit statut și tot felul de concerte și multe acțiuni care nu au nimic în comun cu valorile și spiritul european al tinerilor.

Organizațiile maghiare nu se dezmint nici în 2015

În fiecare an, organizațiile și fundațiile maghiare din județul Cluj depun cu conștiinciozitate diverse proiecte dedicate activităților culturale și de tineret, rămânând de fiecare dată în topul absorbției bugetare alocate de Consiliul Județean, la acest capitol. Sumele încasate de maghiari pentru activitățile lor nu sunt cele mai mari, însă, prin numărul de proiecte finanțate, ajung să devină deloc de neglijat. Asociația Dinamika, de pildă, obține pentru Zilele Cetății Maghiare suma de 10.000 de lei. Aceeași Asociație Dinamika a mai fost nominalizată cu încă 11.600 de lei, pentru Festivalul „Humorfeszt” din Transilvania. Asociația culturală Aranyosgyeresert obține, de asemenea, 10.000 de lei pentru Festivalul Interanțional de Cântece Corale. Fundația Teka Gherla a primit 12.000 de lei, pentru Festivalul Național de Folclor, ajuns la ediția a XX-a. Păstrând tradiția, Fundația Transilvania Trust încaseză și anul acesta bani de la Consiliul județean, pentru Zilele Castelului Banffy Bonțida. Este vorba despre suma de 11.000 lei. Asociația Culturală Szint Kulturalis Egyesulet obține 12.000 de lei, pentru Festivalul Internațional de Folclor Sf. Ștefan.  O sumă importantă primește Universitatea maghiară Sapienție, pentru Festivalul Internațional al Fimului Studențesc – 23.000 de lei. Asociația Colegiului „Miko Imre” obține 20.000 de lei pentru Întâlnirea colegiilor. Tot 20.000 de lei primește și Asociația Kolozsvar 2015, pentru Promovarea Regională Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului.  O sumă mare, 50.000 de lei, primește Asociația Clujul Comoară – KINCSES KOLOZSVAR EGYESULET, pentru Zilele Culturale Maghiare de la Cluj. Mai sunt desigur, multe alte organizații și fundații maghiare care au fost nominalizate cu diverse sume ce variază între 1000 și 20.000 de lei, atât din Cluj Napoca, cât și din Dej, Turda sau Câmpia Turzii.

Tinerii ortodocși obțin o sumă impresionantă

Luna trecută când administrația județeană clujeană și-a defalcat bugetul, Biserica Ortodoxă a obținut nu mai puțin 800.000 de lei, fără a mai pune la socoteală și suma cu care a contribuit Primăria Cluj Napoca. Consilierii PSD erau chiar nemulțumiți de această alocare și au încercat să forțeze o creștere cu încă 200.000 de lei, neavând însă succes la vot. Pe partea activităților de tineret, a venit acum rândul Asociației Tinerilor Ortodocși să-și ia partea. De departe, suma pe care aceștia au obținut-o întrece orice așteptare: 80.000 de lei. În comparație cu toate celelalte proiecte cofinanțate din bugetul publi, Tinerii ortodocşi, împreună pentru viitorul Europei  pare să fie unul dintre cele mai costisitoare.

Nici TIFF-ul și nici Electric Castle nu rămân în urmă

Anul trecut au existat discuții cum că Asociația Boiler nu ar fi apucat să-și deconteze cei aproximativ 40.000 de lei pe care Consiliul Județean i-a alocat pentru festivalul Electric Castle. De data aceasta, suma pe care județul o alocă pentru acest eveniment se ridică la 30.000 de lei. Asociația Film și Cultură Urbană, organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), primește 50.000 de lei. S-au mai alocat finanțări pentru Festivalul de Carte Transilvania – 12.000 de lei, pentru Festivalul de muzică contemporană Cluj Modern, 10.000 de lei, pentru Festivalul Sigismund Toduță, 8.000 de lei, iar pentru Festivalul de Teatru de la Palatul Copiilor, 10.000 de lei. Asociația Student Plus – „Transylvania Internațional Music and Arts Festival” va primi 10.000 lei, în timp ce Consorțiul studenților din România, cu Transilvania Music Event, obține 30.000 de lei. Federația Share  va primi suma de 70.000 de lei pentru ”Tineret@Cluj-Napoca 2015”. Mai sunt, de asemenea, multe alte organizații și fundații din tot județul Cluj care au obținut sume cuprinse între 1000 și 20.000 de lei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare