Închide

Firmele din domeniul Tehnologiei atacă piaţa imobiliară. Ce soluţii propun câştigătorii unei competiţii PropTech

EconomieIT by Kristina Reştea - apr. 17, 2019 0 816

 

Companiile din domeniul Tehnologiei vin cu proiecte pentru piaţa imobiliară, unul dintre cele mai profitabile sectoare ale momentului. O soluţie pentru managementul și contractarea spațiilor comerciale temporare, o firmă specializată în dezvoltarea de soluții software pentru case inteligente, platforme industriale și clădiri de birouri şi o soluţie de brokeraj au luat premii în cadrul unei competiţii dedicate sectorului imobiliar. Între 12 și 13 aprilie 2019, PropTech România, o platformă românească lansată de patru antreprenori clujeni şi dedicată domeniului imobiliar, a găzduit în București o primă competiţie de tip hackathon. Din aproape 30 de echipe participante, opt au fost din Cluj. Experții din juriul hackathonului estimează că implementarea soluțiilor prezentate în cadrul competiției ar putea avea un potențial comercial de peste un milion de euro.

Pe parcursul celor două zile de hackathon, aproximativ 30 de echipe locale și internaționale înscrise în competiție au gândit și dezvoltat soluții și platforme de inovație adaptate celor 6 categorii din concurs specifice diferitor segmente ale industriei de real estate. Provocările adresate start-up-urilor și companiilor de tehnologie, propuse de jucători importanți din piața locală s-au axat pe zona de intermedieri imobiliare, clădiri inteligente de birouri, facility management, rezidențial, retail și comunitate.

Compania locală Bright Agency, deținută de antreprenorul Bogdan Nicoară, a fost desemnată câștigătoarea competiției, obținând cel mai mare punctaj din partea juriului. Soluția propusă de echipa BRIGHT a fost înscrisă la categoria retail, cu privire la managementul și contractarea spațiilor comerciale temporare. Platforma propusă de BRIGHT presupune o soluție digitală eficientă, care permite potențialilor chiriași să acceseze în timp real spațiile disponibile dintr-un centru comercial, să vadă configurația acestora, precum și costurile de închiriere aferente. Pe de altă parte, prin intermediul algoritmilor și utilizării inteligenței artificiale, aplicația permite configurarea unui centru de informaţii activ 24 de ore din 24 cu ajutorul chat boților. Totodată, se pot trimite notificări cu privire la statusul contractelor și termenul expirării acestora și se pot include setări de reînnoire automată. De asemenea, aplicația poate face predictibil și gradul de ocupare a spațiilor prin intermediul comportamentului pe care chiriașii îl au în platformă. Pe locul doi s-a clasat compania locală Sigtree Technologies, specializată în dezvoltarea de soluții software I0T pentru case inteligente, platforme industriale și clădiri de birouri. Sigtree Tehnologies a propus o soluție inteligentă pentru segmentul rezidențial. Echipa CenterMine din Bulgaria a ocupat locul trei pentru proiectul inovator dezvoltat pe zona de brokeraj.

 

 

Echipele clasate pe primele trei locuri au câștigat premii în valoare de 5000, 2500 și 1000 de euro şi vor participa la conferința Future Proptech ce va avea loc în Londra, în perioada 13 și 15 mai 2019.

Caștigătorii pe fiecare categorie a competiției, respectiv comunitate (Ceetrus), Facility Management (Simacek), Rezidențial (Speedwell), clădiri de birouri (Portland Trust), brokeraj (JLL) și retail (Nepi Rockcastle), au fost echipele GoTiny, Just Mad, Sigtree Technologies, Parkly, Optimrent și Bright Agency.

Printre participanţi s-au aflat 8 echipe din Cluj, iar una e câştigătoare la categoria Facility Management: echipa Just Mad (Ana Oarga şi Razvan Burciu).

Criteriile de jurizare au ținut cont de înțelegerea problemei, fezabilitatea și validarea soluției propuse, analiza competiției și gradul de expertiză al fiecarei echipe. Din juriu au făcut parte Silviana Petre – CEO JLL România, Marius Barbu – Asset Manager Nepi Rockcastle, Cristina Țoncu – Program Director Techcelerator, Dragoș Nicolaescu – Angel Investor și Ciprian Pașca – Co-Founder Proptech România. Experții din juriul hackathonului estimează că implementarea soluțiilor inovatoare prezentate în cadrul competiției ar putea avea un potențial comercial de peste un milion de euro.

„Am remarcat, pe de o parte, că există o nevoie stringentă de digitalizare a industriei imobiliare, aspect care poate schimba major dinamica domeniului pe termen mediu și lung, iar, pe de altă parte, că există foarte mulți profesioniști în industria de technologie, care au nevoie de promovare și investiții pentru a-și implementa soluțiile”, a declarat Ciprian Pașca, Co-Fondator PropTech România, cu referire la iniţiativa lansată de la Cluj.

În luna iunie, PropTech România va organiza PropTech Demo Day, un alt eveniment interactiv adresat industriei imobiliare, în cadrul căruia dezvoltatorii de soluții proptech își vor prezenta proiectele inovatoare, având posibilitatea de a atrage finanțare pentru start-up-urile lor.

 

Lansată oficial în luna martie 2019, PropTech România este o platformă dedicată antreprenorilor, investitorilor și dezvoltatorilor pasionați să găsească soluții de tehnologie pentru industria imobiliară și să genereze modele de business inovatoare. Conceptul PropTech România este gândit de patru antreprenori români cu experiență vastă în consultanță de business, startup-uri, tehnologie și A.I.

 

Sursa foto: Proptech

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.