Închide

Firme de IT cu mii de angajați, puricate de ITM într-un control privind telemunca și evitarea infecției cu coronavirus. Ce au găsit inspectorii

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 22, 2021 0 339

Firmele de IT din Cluj au fost călcate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituția a vrut să vadă cum muncesc angajații de la distnață în condiții de pandemie.

Un număr de 20 de angajatori din Cluj, în special din domeniul de activitate al Tehnologiei Informației, au fost verificați de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Din totalul de peste patru mii de angajați ai celor 20 de angajatori, covârșitoarea majoritate – peste 3.800 – lucrează de acasă.  ”Cu ocazia acestei campanii nu au fost aplicate amenzi, însă un număr de 11 angajatori au primit 14 avertismente”, arată purtătorul de cuvânt al ITM Cluj Corina Gavriluț. Avertismentele au fost date pentru lipsa instrucțiunilor proprii și instruire necorespunzătoare în ceea ce privește telemunca, neefectuarea triajului epidemiologic al lucrătorilor la intrarea în sediul unității și respectiv nerespectarea recomandărilor medicului de medicina muncii menționate în fișa de aptitudini a salariatului.

Controalele au avut loc în Cluj între 12 și 16 iulie. ”Având în vedere necesitatea asigurării în continuare a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV, prevăzută de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a impus intensificarea controalelor desfășurate de către Inspecția Muncii, în vederea verificării și conștientizării angajatorilor cu privire la aplicarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor”, se arată în motivarea controalelor.

Acestea au urmărit identificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariați și conștientizarea acestora cu privire la necesitatea implementării măsurii de individualizare a programului de lucru, a muncii la domiciliu și a telemuncii, în vederea reducerii riscului de contaminare cu coronavirus la locul de muncă precum și pe timpul deplasării la și de la locul de muncă, precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea angajaților.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu