Închide

Firma unui fost consilier local PNL livrează Primăriei coșuri de gunoi inteligente, după ce a acuzat instituția că voia să facă o licitație „cu dedicație”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 21, 2022 0 712

După ce a contestat licitația de 750.000 lei a Primăriei din Cluj-Napoca pentru achiziția a 33 de echipamente stradale inteligente pentru colectarea selectivă a gunoiului lansată de Primărie în luna august 2021,  firma Skyline Engineering, controlată de un fost consilier local PNL, Stoica Doru Mugurel, a câștigat contractul de furnizare a respectivelor pubele. Skyline Engineering a fost desemnată câștigătoare în 29 decembrie la valoare de 713.460 lei. Doru Stoica acuza în contestație că municipalitatea a introdus o condiție în caietul de sarcini în așa fel încât procedura să fie câștigată de firma care a furnizat aceste coșuri de gunoi stradale Primăriei – Elkoplast- și anume sintagma experiență identică.

Contract de furnizare de unități inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale în spatiile publice a fost adjudecat de Primărie firmei Skyline Engineering în 29 decembrie pentru suma de 713.460 lei.
La licitație au participat firmele  Skyline Engineering și Megatitan din Beclean (specializată în servicii de prelucrarea a metalelor, companie fondată de Ioan Daniel Bălan). Elkoplast, firma care a furnizat astfel de echipamente Primăriei din Cluj-Napoca, nu a participat la procedură.

În iunie 2019 primarul Emil Boc și instituția a anunțat pe Facebook/printr-un comunicat de presă că în Cluj-Napoca se derulează un proiect pilot prin care deșeurile stradale se colectează printr-un sistem inteligent. Astfel, în oraș s-au montat 16 stații de colectare – câte una pentru deșeurile de plastic, respectiv pentru deșeurile din hârtie – în 8 puncte distincte din oraș.

„Dacă sistemul va fi un succes, vom cumpăra și alte sisteme inteligente de colectare a deșeurilor, pentru că dorim și în acest domeniu să oferim totul pentru România prin grija pe care o purtăm pentru mediu. Acest oraș și-a propus foarte clar să încurajeze mobilitatea alternativă la mașină, transportul public nepoluant prin autobuze electrice, să fie prietenos cu mediul, prin tot ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător, de la reciclare și colectare selectivă. Clujenii au dorit, au votat (n.red. Bugetare participativă 2017), noi doar am implementat ceea ce ei au decis. Este un proiect-pilot, pentru prima dată în România, sper să generalizăm în cât mai multe părți ale orașului. Îi invit pe clujeni să colecteze selectiv, pentru că așa este bine într-un oraș european cum este Cluj-Napoca!” a spus primarul Emil Boc pe Facebook în urma cu doi ani.

Atunci nu s-a anunțat numele companiei care a furnizat aceste sisteme, însă pe site-ul Elkoplast, compania a spus că aceasta a furnizat sistemele achizionate de municipalitate.

Achiziția a fost prezentată și la nivel național ca o premieră înregistrată de Cluj și de Primăria condusă de Boc.

Ulterior, Primăria a mai organizat o licitație în urma căreia a cumpărat alte 26 de pubele inteligente tot de la Elkoplast. „Primăria Cluj-Napoca a achiziționat noi unități de colectare inteligentă a gunoiului, cu panouri solare care acţionează mecanismul de compactare și tot sistemul de comandă. Au fost achiziționate 26 de unităţi, 6 pentru hârtie/ carton, 6 pentru deșeurile de plastic, 14 pentru colectarea deșeurilor stradale reziduale. Câștigătorul achiziției este Elkoplast România SRL, valoarea contractului fiind 597.740 lei fără TVA. Această achiziție este o completare la proiectul de Bugetare participatică prin care s-au instalat deja pe 8 amplasamente unităţi de colectare pentru hârtie și plastic”, arăta instituția în Jurnalul Municipal din luna decembrie. Licitația a fost organizată în septembrie 2019 și era estimată la 650.000 lei.

În 2021, Primăria a mai lansat în 19 august o nouă licitație estimată la 750.000 lei pentru achiziția a 33 de echipamente stradale inteligente pentru colectarea selectivă a gunoiului. Firma Skyline Engineering, prin administratorul Stoica Doru Mugurel (fost consilier local PNL), a contestat caietul de sarcini al licitației pe motiv că documentația e făcută cu dedicație în așa fel încât contractul să fie câștigat tot de Elkoplast. El arată că în documentație Primăria a introdus sintagma experiență identică în loc de experiență similară tocmai pentru a favoriza firma care a furnizat deja echipamentele de colectare a deșeurilor stradale.

 

O altă firmă a lui Doru Stoica, Sky Parking a fost cea care a oferit unor proietanți din Alba soluție câștigătoare pentru a spori numărul de locuri de parcare pentru o clinică dorită în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, proiectată de Joy Arhitectură. Investiția aparținea medicului Teodor Holdoș (candidat la Primăria Alba Iulia din partea USR-PLUS, în prezent consilier local) și fusese respinsă de arhitecții din Comisia de Urbanism din Cluj-Napoca, în principal deoarece nu se asigurau mai multe locuri de parcare.

DETALII AICI:O clinică de oftalmologie dorită pe Calea Turzii în Cluj-Napoca a format tabere la urbanism: mai multe parcări vs. orice loc în plus generează trafic și mai mare în oraș

La ședința comisiei de urbanism din 7 martie, arhitectul Mihai Joldes a anunțat specialiștii din comisie că a apelat la consultanța firmei Sky Park System, care i-a prezentat o soluție prin care poate câștiga mai multe locuri de parcare pentru clinica dorită de mediul Teodor Holhoș (consilier local USR PLUS în Alba Iulia) în zona Calea Turzii, pe artera Nicolae Iorga nr.2. Proiectantul a arătat că obiectivul urmează să aibă 24 de parcări, față de cele 21 recomandate de Comisia de Urbanism la ședința de urbanism din 29 decembrie în care proiectul nu primise avizul. Viceprimarul Dan Tarcea, cel care conducea comisia, i-a lăudat pe proiectanți pentru că au găsit soluții de parcare. De asemenea, membrii din comisie de urbanism au lăudat arhitectura de mare clasă propusă pentru proiect.

Arhitectul Mihai Joldes a precizat pentru Cluj24 că nu a știut să fie vreo legătură politică între firma lui Doru Stoica, PNL și Consiliu Local.

”Discuțiile purtate cu firma Sky Park Systems au fost legate strict de profesionalitatea acestui proiect. Cum am apelat la ei? am dat un search pe Google și a apărut firma lui. Însă meritul reușitei proiectului a fost al întregii echipe de proiectare. Sunt mulți care au contribuit la această reușită. Avem colaborări și cu o firmă care face ziduri de sprijin consistente, cu o firmă care face partea de instalații ș.a.m.d. Per total, în privința colaborării cu administrația locală, eu am doar cuvinte de laudă la adresa Primăriei. Am proiectat și în Sibiu și în București și am întâlnit tot felul de primării, cu tot felul de pretenții. Am auzit și eu tot felul de povești, pe parcursul muncii desfășurate la proiect, peste 1 an jumătate. Mi-am făcut treaba cât am putut de bine, a fost o relație ideală, cum ar trebui să existe între un birou de proiectare și o administrație. Nu s-au pierdut timpi importanți, nu mi s-au impus piedici, cum mi s-a spus că s-ar putea întâmpla. Mi se pare că nu am ce să reproșez Primăriei”, a precizat arhitectul Mihai Joldes pentru Cluj24, după ședința comisiei de urbanism din 7 marie când s-a avizat proiectul clinicii.

Sky Park Systems a mai livrat Primăriei Cluj-napoca parcări tip cuști pentru biciclete care au fost montate în parkinguri supraterane din Cluj-Napoca. Detalii: Liber la abonamentele pentru biciclete.Firma unui fost consilier PNL a rezolvat dilema cuștilor de parcare pentru biciclete

Numele firmei a mai fost adusă în discuție de proiectanții de la Spiri Com, angajați de Primăriei pentru studiul de fezabilitate al parkingului subteran din Piața Cipariu, după c e primarul Emil Boc ceruse acolo un parking subteran ca în Viena. Proiectanții (prin arhitecta Andreea Vasilca) au arătat că au primti soluții de la Sky Parking Sytem „o firmă a unui concetățean de-al dumneavoastră” pentru o parcare automată. Boc s-a arătat atunci ofensat de introducerea în discuție a concetățeanului. Primarul a întrebat cine e concetățeanul și a mai ținut să spună că pe ei nu îi interesează de concetățeni, mai ales că Primăria va face o licitație. Concetățeanul era Doru Stoica, fost consilier local PNL, care a făcut parcarea subterană de la Spitalul privat Monza, din vecinătatea Primăriei, după cum a subliniat arhitecta de la Spiri Com.

Detalii: Parkingul subteran al Primăriei din centru și concetățeanul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu