Închide

Firma care a făcut pista aeroportului vine cu cel mai mic preț la amenajarea de blocuri de locuințe pentru primărie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 09, 2016 0 450

Contractul de 8,6 milioane de lei pus la bătaie la finalul anului trecut de primăria clujeană pentru a construi 50 de apartamente în cartierul Zorilor este dorit de șapte societăți de construcție (o asociere a fost descalificatp). Prețul cel mai mic l-a ofertat firma din dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, Napoca Construcții, cea care a construit și noua pistă a aeroportului clujean.

Lucrările de construire a blocurilor de locuințe de pe strada Sighișoarei nr. 21 au fost scoase la licitație, cu dată stabilită în 3 decembrie. Contractul implică amenajarea a peste 50 de apartamente, într-un imobil cu șase etaje pe un teren al administrației locale din cartierul Zorilor și a fost estimat la peste 8,6 milioane lei, criteriul de adjudecare fiind prețul cel mai scăzut.

Locuințele de pe Sighișoarei sunt anunțate încă din 2008, au fost contestate de riveranii cu garaje pe teren și au fost prinse în programul de locuințe ANL. Amplasamentul a fost idetificat ca liber de către primărie încă din 2008 când instituția a demarat procedurile de includere a sa în programului național ANL de construire de locuințe pentru tineri. Din păcare, deși a primit undă verde, ANL n-a mai avut fonduri pentru a construi locuințe. Așa că, anul acesta, primăria a transformat proiectul în unul de locuințe sociale destinate închirierii, cu finanțare de la bugetul local. Proiectul apare și pe lista de investiții din proiectul de buget al orașului pe 2016.

La licitația din decembrie 2015 au depus oferte opt societăți sau asocieri de firme – jucători de pe piața construcțiilor din Cluj dar și firme apropiate vechiului PDL, sau firme care au deja alte contracte cu primăria clujeană. Este vorba despre Napoca Construcții (cu terț susținător Grupo Impresarial Magenta), Ceconi, Victor Construct (subcontractanți Movilift Grup Services, Subtranscon, Elproex, Consproect M, Cosminvest Consulting, Trans Service Trading), TCI Contractor General (subcontractanți Ianus, Construct Călin), Nord Conforest (terț susținător ACI Cluj), ACI Bistrița SA (subcontractanți Grup 4 Instalații, Trustul de Instalații, Montaj și Construcții), asociarea Facia Faber-Termoplast Producător de Tâmplării (subcontractanți Modern Bau și Electroplus). Oferta asocierii Campeandor&Runob a fost respinsă pentru că a fost însoţită de garanţia de participare, în cuantumul, forma şi având perioada de valabilitate solicitate în documentaţia de atribuire.

Cele mai mici oferte financiare au fost, în ordine, cele ale societății Napoca Construcții (peste 6,5 milioane lei) și Victor Construct Botoșani (peste 6,7 milioane lei).

Aici sunt ofertele financiare ale tuturor ofertanților care vor să construiacă locuințe pentru primărie

oferte locuinte

sursa: SEAP

 

 

Despre societatea Victor Construct, presa a relatat că este deținută de Victor Mihaleche, apropiat de fostul președinte al Consiliul Județean Botoșani, Florin Turcanu (aflat în atenția DNA) și că a deținut foarte multe contracte cu autorități publice, începând cu 2008-2009. Societatea a sponsorizat campania pentru alegerile generale din 2009 cu peste 140.000 lei (cea mai mare sumă mergând la PDL, iar o parte la PSD). Societatea a lucrat cu Agenția Națională pentru Locuințe, Compania de Investiții sau alte primării din țară, cum ar fi cea din Botoșani sau cea din Suceava.

Societatea a participat și la lictațiile organizate de primăria Cluj în cadrul proiectului cu bani europeni Centrul pentru Industrii Creative din Lomb.

Napoca Construcții deține un contract cu primăria Cluj pentru demolarea construcțiilor nelegale din oraș atribuir în 2015 pentru 1,5 milioane lei. În 2011, Ioan Bene (omul de afaceri implicat în dosarul Uioreanu) a preluat controlul Societăţii de Construcţii Napoca, una dintre cele mai vechi şi cunoscute firme din domeniu, controlată anterior de reprezentanţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac şi, parţial, de Ştefan Dimitriu, care a rămas în conducerea companiei.

Societatea Napoca Construcții este cea care a construit și noua pistă a aeroportului din Cluj.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.