Închide

EXCLUSIV Finlandezul care a omorât o femeie pe trotuar după ce s-a urcat beat la volan, după care a fugit de la locul accidentului, a fost condamnat la închisoare

ActualitateTop News by Mihai Prodan - nov. 23, 2021 0 969

Finlandezul care a omorât o femeie pe trotuar după ce s-a urcat beat la volan, după care a fugit de la locul accidentului, a fost condamnat la închisoare.

Judecătoria Cluj-Napoca s-a pronunțat în urmă cu câteva zile în proces și l-a condamnat pe inculpat la trei ani și zece luni de închisoare cu executare.

Mai exact, doi ani și opt luni pentru ucidere din culpă, cu cinci ani de interzicere a conducerii de autovehicule, un an și șase luni pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și doi ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului. Pentru că infracțiunile sunt concurente, adică se referă la aceeași faptă, judecătorul a aplicat pedeapsa cea mai grea, de doi ani și opt luni de închisoare, plus un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, în regim de detenție.

Accidentul a avut loc la începutul acestui an, în 26 februarie, în jurul orei 20. Șoferul se urcase beat la volan după ce consumase, după propriile spuse, 150 de mililitri de rom. Pe acest fond, și pentru că nu a adaptat viteza la condițiile de drum, în pantă, în curbă la stânga, a pierdut controlul asupra mașinii, a intrat pe trotuar și a lovit o femeie de 45 de ani, care se deplasa regulamentar, omorând-o. După producerea accidentului șoferul a părăsit locul faptei și a fost găsit doar mai târziu și ca urmare a diligenței unui martor.

”Trebuie precizat că inculpatul a fost găsit datorită diligenței martorului GA, care a observat o persoană căzută pe carosabil, dar și un autoturism care circula haotic, având parbrizul spart și urme de accident, context în care i-a făcut semn să oprească. Întrucât inculpatul și-a continuat deplasarea, martorul a urcat în autoturismul personal și a plecat în urmărirea conducătorului auto. La un moment dat, ajuns în dreptul imobilului cu nr. 72 a observat autoturismul implicat în accident, nu a observat nicio persoană în interiorul autoturismului sau în preajma acestuia, a reținut numărul de înmatriculare, după care s-a reîntors la locul accidentului, a apelat serviciul de urgență 112 și a informat organele de poliție despre locația autoturismului”, se arată în motivarea instanței.
Față de valorile indicate de buletinul de analiză toxicologică, care prezintă o curbă descendentă, reiese în mod cert că la momentul acțiunii de conducere, inculpatul a avut o alcoolemie peste limita de la care fapta constituie infracțiune, cel mai probabil în jurul valorii de 1,78 g/l alcool pur în sânge.

Probele dosarului reliefează că inculpatul a dorit să se sustragă răspunderii penale și că nu avea nicio intenție să se întoarcă de bunăvoie la locul accidentului, rezultat care a fost împiedicat doar de diligența martorului care a pornit în urmărirea lui. ”Inculpatul a susținut că a părăsit locul accidentului din cauza stării de panică generate de producerea accidentului, posibil amplificată și de consumul prealabil de alcool, dar aceste împrejurări nu sunt de natură să îl apere de rigorile legii. În condițiile în care inculpatul era pe deplin conștient de împrejurarea că viața unei persoane este în primejdie din cauza conduitei lui imprudente, acesta era dator să-și depășească starea de panică, să rămână la fața locului și să apeleze, de urgență, serviciul 112”, se arată în motivarea instanței. ”În ultimul rând, nu se poate face abstracție de amploarea pe care au înregistrat-o faptele de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă a persoanelor angajate în traficul rutier, acest gen de infracțiuni generând un sentiment de dezaprobare din partea societății, care reclamă o reacție adecvată împotriva făptuitorilor, corespunzător gradului de pericol creat. Faptele inculpatului sunt cu atât mai grave cu cât acestea au avut loc sub imperiul unui consum apreciabil de băuturi alcoolice, peste dublul limitei de la care fapta constituie infracțiune”.

 

Șoferul care, sub inflența alcoolului, a lovit pe trotuar o femeie de 45 de ani pe o stradă din Cluj-Napoca, ce a decedat în urma impactului, se numește Jari Mikael Laakso. Acesta a fost pus în arest la domiciliu după ce judecătorul care a analizat propunerea de arestare preventivă a respins cererea motivând că bărbatul are doi copii minori care locuiesc împreună cu acesta, că aceasta e prima încălcare a legii penale, că bărbatul nu este cunoscut ca fiind o persoană violentă și … lucrează în domeniul IT. ”Împrejurarea că a părăsit locul accidentului, desi cântărește puternic în defavoarea sa, nu a reprezentat o acțiune conștientă, ci una impulsivă, luată în stare de șoc, nu a fost realizată cu scopul de a se ascunde de autorități sau de a evita tragerea sa la răspundere, ci doar cu scopul de a cere ajutorul partenerei sale, locuința sa fiind în proximitatea locului faptei, împreună cu care se întorcea spre locul faptei chiar la momentul depistării sale de către poliție”, a arătat judecătorul, conform motivării obținute la vremea respectivă de actualdecluj.ro.

Decizia a fost luată în urmă cu patru zile și poate fi atacată cu apel.

Citește și:

Accident mortal pe o stradă din Cluj, o femeie a murit după ce a fost lovită pe trotuar de un șofer beat

Autorul beat al accidentului mortal de vineri seara, un cetățean finlandez, cercetat în arest la domiciliu

De ce nu a fost arestat preventiv finlandezul care, beat fiind la volan, a omorât o femeie pe trotuar și a fugit de la locul faptei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare