Închide

Viața comunității de evrei din Cluj din anii 1935 până în 1940 prezentată publicului, pe Internet, după descoperirea a mii de clișee într-un laborator fotografic de epocă

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 23, 2021 0 722

Viața comunității de evrei din Cluj din anii 1935 până în 1940, prin prisma fotografiilor de epocă, va fi prezentată publicului, pe Internet, după descoperirea a mii de clișee într-un laborator fotografic de epocă.

Proiectul e derulat de asociația Renascendis și pornește de la o resursă documentară inedită – o parte din clișoteca atelierului fotografic ”Foto Sárdi”, a fotografului Sárdi Elemér, care a funcționat în Cluj în perioada 1935 – 1956. Acest fond de aproximativ patru mii de clișee fotografice pe sticlă și celuloid, identificat și recuperat de Asociația Renascendis în cadrul eforturilor de achiziție prin platforma Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, conține peste 1.250 de portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești clujene, realizate în perioada 1935 – 1944. Majoritatea clișeelor sunt păstrate în plicul original de comandă pe care apar numărul comenzii și numele comanditarului, astfel că persoanele fotografiate pot fi identificate. ”Proiectul ”Evreii lui Sárdi” reprezintă o ocazie de documentare rară în peisajul patrimoniului fotografic din România – ocazia de a cunoaște un procent semnificativ din populația evreiască a Clujului epocii, de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor care se află încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora prin intermediul unor opere fotografice cu valoare istorică”, arată reprezentanții asociației.

Portretele au început să fie publicate pe pagina de Facebook a proiectului și sunt în curs de publicare pe platforma fotosardi.ro, care va găzdui și expoziția virtuală ”Evreii lui Sárdi”, cu o selecție de o sută de portrete însoțite de poveștile persoanelor portretizate. O variantă adaptată a expoziției va fi deschisă în ianuarie la Cluj, la Muzeon – Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, urmând a fi itinerată apoi și la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, din Șimleu Silvaniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu