Închide

Final de Bugetare Participativă. Care sunt cele 15 proiecte propuse de clujeni, care ar trebui implementate de primărie începând din 2018

AdministrațieTop News by Kristina Reştea - nov. 28, 2017 0 1940

Final de proces de bugetare participativă: s-au anunţat cele 15 proiecte dintre cele propuse de clujeni, care vor fi implementate de Primăria municipiului Cluj-Napoca începând de anul viitor. Un complex educaţional, indicatoare luminoase pentru trecerile de pietoni, Parcul Între Lacuri, sistem inteligent de colectare a gunoiului, „Bike Sharing” pentru trotinete şi o aplicaţie care ar uşura viaţa în traficul de Cluj – acestea sunt proiectele care s-au clasat pe primele locuri în fiecare dintre cele şase domenii din proces.  Cele mai multe voturi s-au mobilizat pentru o şcoală – 2809 – restul proiectelor din fruntea fiecărui domeniu nu au reuşit să treacă de 700. Din rezultatele procesului reiese că locuitorii oraşului vor mai mult verde, fiindcă pe această temă nu doar că au fost propuse multe proiecte, dar unele au reuşit să ajungă pe lista finală: demolarea garajelor şi înlocuire cu spaţii verzi, programul un copac la trei parcări sau faţade vegetale.

Vezi AICI proiectele finaliste, conţinutul, numărul de voturi.

Primul proiect din fiecare domeniu:
1. Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”– Complex Educațional;
2. Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni;
3. Parcul Între Lacuri;
4. Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului;
5. Trotinete electrice-sistem de închiriat;
6. ClujWay.

Cei din Învăţământ au reuşit să îşi mobilizeze forţele: Transformarea Şcolii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu într-un complex educațional a adunat 2809 voturi. Acest „complex educaţional” ar presupune lucrări de reabiltare, modernizare, extindere a infrastructurii – mansardări de spaţii şi repararea gardului şcolii. A fost propus de Soimita Komives şi are un buget serios, menţionat în propunere: 150.000 euro.

Următorul proiect a adunat doar 659 de voturi. Proiectul de creştere a siguranţei pietonale la trecerile de pietoni a fost propus de Radu Opriş, care a estimat că ar fi nevoie de un buget de 50.000 de euro. Presupune adăugare de indicatoare rutiere luminoase permanent (preferabil cu energie regenerabilă, acumulatori solari), la trecerile de pietoni nesemaforizate, în special în zonele din proximitatea grădiniţelor, scolilor, pietelor agro-alimentare.

Parcul Între Lacuri  a adunat 591 de voturi. Ideea unui astfel de parc în zonă este una despre care se vorbeşte de ani de zile. Cândva, planurile pentru ceea ce se prefigura a fi Parcul Est erau chiar mai generoase: în anii ’70, proiectul Parcului Este adică Parcul Tineretului, care prindea şi zona lacurilor din Gheorgheni, prevedea o suprafaţă de agrement de 140 de ha. De atunci, construcţiile s-au extins, mai ales în anii de boom imobiliar de după 2000 (când a apărut inclusiv un mall), iar din amplele planuri de zone verzi au rămas în realitatea nişte „mini-parcuri”. Momentan, noul Plan Urbanistic General, intrat în vigoare la final de 2014, prevede zone verzi pe o suprafaţă de câteva zeci de ha. 60, după cum a anunțat primarul Emil Boc în 2015. Numai că, deşi la nivel declarativ primăria și-a reiterat intenţia de a crea aici un parc, nu s-a prezentat nici strategia, nici planurile clare, nici fonduri care să asigure viitorul parc. Acum proiectul capătă încă o şansă. Nicolae Aurelian Oprean este cel care a propus proiectul în cadrul bugetării participative, cu un buget estimat de 100.000 de euro.

Citeşte şi:

Parcul Est rezistă. Societatea civilă se încăpățânează să-l țină pe agenda publică (Sau ce trebuie să facă Boc ca să se ridice la nivelul personalităților Clujului – Hațieganu, Borza, Vuia)

Colectarea selectivă e o altă temă în discuţie de multă vreme în Cluj-Napoca. În cadrul Bugetării Participative, proiectul de amenajare a spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului a fost propus de Constanţa Prundus, cu un buget de 120.000 de euro. A adunat 305 voturi.

Proiectul de închiriat trotinete electrice e un proiect asemănător Cluj Bike, dar cu, evident, trotinete electrice. A fost propus de Daniel Barna, are un buget estimat de 100.000 euro, adică cât cel al Parcului Între Lacuri. A reuşit să se numere printre finaliste cu 231 de voturi.

Câştigătorul categoriei Oraşul Digital e proiectul ClujWay, propus de Ana Ghindariu; ar necesita un buget de 140.000 de euro, a strâns 102 voturi şi se referă la Trafic. Mai precis, proiectul propune o soluţie care să facă din Cluj-Napoca un oraş mai puţin aglomerat – este o aplicaţie mobilă, care în colaborare cu servicile CTP va oferi, printre altele, informaţii din trafic şi acces la cumpărarea de bilete. Primăria a anunţat deja că vrea o aşa numită „platformă de mobilitate”, despre care puteţi citi mai multe AICI

 

Restul proiectelor câștigătoare:
7. Amenajare Mansardă Școala ”Ion Creangă”;
8. Centrul de tineret Cluj-Napoca;
9. Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde;
10. Toalete pentru toți;
11. Clujul verde – un copac la trei parcări;
12. Autobuze/Microbuze școlare cu circuit închis;
13. Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu;
14. Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul;
15. Clujul Verde și Eficient: Grădini verticale și Fațade vegetale.

Potrivit primarului, fiecare proiect are alocată suma de 150.000 de euro. Proiectele vor fi implementate începând de anul viitor, ceea ce nu înseamnă că ele se şi încheie în 2018. Mai mult, unele dintre ele vor avea nevoie cel mai probabil de fonduri suplimentare.

Cum s-a desfăşurat procedura?

Toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca au putut depune propuneri de proiecte în perioada 17 iulie – 20 august 2017. După etapa de înscriere online, s-a intrat în etapa de analiză a propunerilor de proiecte. Votul public a început din 2 octombrie şi s-a încheiat recent. S-au adunat iniţial 338 de propuneri în cadrul procesului de bugetare participativă, arată datele centralizate de municipalitate. De la proiecte “S.F.” la cerinţe rezonabile, locuitorii oraşului au venit cu soluţii proprii la lucrurile care îi deranjează în oraş. Scanând propunerile şi domeniile pe care s-au înscris cele mai multe dintre ele, traficul pare să fie principala problemă a locuitorilor Clujului, dar aceştia au nevoie şi de mai multe zone pietonale, parcuri, locuri de joacă şi spaţii publice. După ce propunerile au fost analizate, s-a făcut o listă de 126 de proiecte eligibile, repartizate pe domenii: alei, trotuare și zone pietonale (24 proiecte), mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (22 proiecte), spații verzi și locuri de joacă (24 proiecte), amenajare spații publice (16 proiecte), infrastructură educațională și culturală (20 proiecte) și orașul digital (19 proiecte). Amintim că pentru programul de bugetare participativă e disponibilă suma de 2,2 milioane de euro. Din totalul propunerilor înscrise, doar 15 proiecte au fost selectate prin includerea în bugetul orașului pe anul viitor, după cum se şi anunţase la lansarea procesului.

 

Citeşte şi:

“Mugurii” implicării locuitorilor în viaţa oraşului şi bugetarea participativă. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor: “Multe sunt proiecte slabe care nu schimbă viaţa unui oraş. Dar sunt şi proiecte interesante”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.