Închide

Termen optimist pentru centura metropolitană: 2023. Primăria pune la bătaie 4 milioane de euro pentru pornirea proiectului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 28, 2017 0 1281

Cluj-Napoca și-a asumat protocolul de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru a porni pe bani locali, circa 4 milioane de euro, studiile (de fezabilitate și urbanistic) aferente realizării a 38 de kilometri de drum, între autostrada Transilvania și centura Vâlcele-Apahida. Până în 5 decembrie urmează ca și administrațiile locale din Gilău, Florești, Feleacu, Apahida, localități de pe traseul drumului ocolitor, să-și asume acest protocol. La începutul lui 2018 ar urma să fie lansată licitația pentru aceste studii despre care primarul Emil Boc spune că ar putea să fie gata și predate Companiei în 2019. Așa, un termen optimist pentru construirea centurii despre care specialiștii au spus că va salva orașul de traficul auto ar fi 2023.

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, la ședința din 28 noiembrie,  protocolului cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și comunele Gilău, Florești, Apahida și Feleac pentru a realiza pe banii autorității locale studiulde fezabilitate și cele urbanistice pentru centura metropolitană a Clujului. Urmează ca și celelalte patru comune să-și asume acest protocol, după care în 2018 să se organziele licitația aferentă. Studiul pentru drumul de peste 38 de kilometri care trece prin municipiul Cluj-Napoca plus celelalte patru unități administrativ teritoriale a fost estimat la peste 4 milioane de euro, bani despre care oficialii din Cluj spun că vor fi suportați proporțional de cele cinci primării, iar apoi, cu noroc, vor fi recuperați din bani europeni.

„Astrele sunt aranjate în direcţia bună ca să pornim la drum. Impactul va fi uriaş, pentru că fără centură avem blocate investiţii de peste o jumătate de miliard de euro. De asemenea, fără centură nu se poate face nici Spitalul Regional de Urgenţă. Studiul de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi detaliile tehnice de execuţie vor costa aproximativ 4 milioane de euro. În prima etapă, între 2018 şi 2019, vor fi realizate studiile, iar în cea de-a doua, între 2020 şi 2023, va avea loc execuţia efectivă a centurii. Suntem în ceasul al 12-lea, dar cred că mai putem realiza acest proiect din bani europeni”, a declarat primarul Emil Boc la ședința forului local.

Centura metropolitană apare în masterplanul general de transport, depus de România la Bruxelles, în care poartă numele Transregio Feleac. Șoseaua are lungimea totală de 38,3 km şi un cost estimat iniţial la 126,3 milioane de euro. Centura e împărțită în trei sectoare care trec pe raza localităților Gilău, Florești, Cluj-Napoca, Feleac și Apahida.

Primarul Emil Boc face lobby serios pentru ca autoritățile centrale să pornească proiectul centurii din Cluj văzută de specialiști ca o gură de aer pentru traficul clujean. Chiar și cu această centură, specialiștii care au lucrat la planul de mobilitate au arătat că aceasta va fi cea mai aglomerată din țară, chiar mai aglomerată ca sectoarele de autostradă.

sursa: Primaria Cluj

În lipsa unei reacții ferme de la București, după ce a trimis mai multe scrisori și a dat telefoane miniștrilor transporturilor, Boc a anunțat în luna octombrie că Primăria vrea să-și asume financiar să susțină demararea studiului de fezabilitate prin organizatea licitației la Cluj, cu dispensă de la centru. În acest sens a primit și susținerea Consiliului Local.

 

sursa Primaria Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.