Închide

Filmul unei regizoare din Cluj a câștigat Premiul Special al Juriului la festivalul de film de la Tesalonic

Cultură by Actual de Cluj - nov. 20, 2020 0 122

Filmul unei regizoare din Cluj a câștigat Premiul Special al Juriului la festivalul de film de la Tesalonic.

Debutul în lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, ”Spiral/ Spirala”, a câștigat Premiul Special al Juriului alături de un alt film, în secțiunea ”Meet the Neighbors” la cea de-a 61-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Salonic.
”Spiral are o imagine excelentă și interpretări solide care explorează suferința umană cu atenție și cu multă sensibilitate. Deși ar fi, în mod normal, un film dificil de echilibrat, pentru că antagonistul și protagonistul sunt una și aceeași persoană, Cecília Felméri manevrează cu o mare finețe metaforele despre doliu și pierdere, relație de cuplu și viață”, a argumentat juriul.

Filmul distins ex aequo cu același premiu la Salonic este ”Luxor”, de Zeina Durra (Egipt). „Ambele filme, și Spiral și Luxor, ilustrează cu mare succes, cinematic și pictural, procesul de vindecare a doi oameni care încearcă să treacă peste o suferință teribilă”, susține juriul format din regizoarele Joana Hadjithomas și Svetla Tsotsorkova și directorul de imagine Michael Paleodimos.
Acesta este al doilea premiu important obținut în această toamnă, după Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, unde Spiral a avut premiera mondială.

 

Vorbit în limba maghiară și filmat lângă Budapesta, după un scenariu de Cecília Felméri, ”Spiral” vorbește despre Bence și Janka, două personaje care trăiesc pe malul unui lac, întreținându-se din taxa pe care o plătesc cei care vor să pescuiască aici. Rolul central e al actorului Bogdan Dmitrache, care a învățat replicile în limba maghiară cu ajutorul unui language coach. Lui i se alătură două dintre cele mai apreciate actrițe maghiare din noua generație: Alexandra Borbély și Diána Magdolna Kiss.

Cecilia Felméri a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (1997-2002) și Facultatea de Regie Film la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca (2003-2008), a urmat cursurile unui masterat în regie de film la UNATC București (2009-2011) și un doctorat la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, absolvit în 2015. CV-ul aici Înainte de a debuta în lungmetraj cu Spiral, a obținut premii importante cu scurtmetrajele sale, ”Mátyás, Mátyás” (2010), ”Minute infinite” (2011) sau ”Pastila fericirii” (2012) la Locarno, Mar del Plata, AFI Fest, DOK Leipzig, Vilnius, Varșovia, TIFF Cluj și altele.

În prezent, predă la Universitatea Sapientia din Cluj și este co-fondatoarea și vicepreședinta Asociaţia Cineaştilor Maghiari din Transilvania.

Cecília Felméri a vorbit cu actualdecluj.ro, în urmă cu trei ani, despre această producție. Ea spunea atunci că va filma în patru anotimpuri, în total 30 de zile, pe malul unui lac la 30 de kilometri de Budapesta. „Tot filmul e pe malul unui lac, în patru anotimpuri. Terminăm filmările în noiembrie, în total filmăm cam 30 de zile. Filmăm în Ungaria pentru că e coproducție, la 30 de kilometri de Budapesta e un lac foarte fain”.

Producția e finanțată din fonduri publice – un milion de lei de la Centrul Național al Cinematografiei (aproximativ 216.000 eur0), 140 milioane de forinți de la omologul său din Ungaria (aproximativ 450.000 euro), și alte 5 milioane de forinți pentru dezvoltarea scenariului (aproximativ 16.000 euro), plus 207.000 euro de la Eurimages. În total, către un milion de euro.

Filmul va mai fi prezentat la Cairo în 19 – 29 noiembrie, în secțiunea competitivă Critics Week. Citește și:

Filmul de debut al unei regizoare din Cluj, premiat la festivalul internațional de film din Varșovia

Nici un comentariu

Scrie un comentariu