Închide

Filmul turnat la Cluj, cu Harvey Keitel, a avut premiera în Statele Unite, dar e desființat de critici. ”E atât de prost, că e bun”. Variety și The Guardian: ”Au croit, foarte probabil, cel mai bun film prost din 2019”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - aug. 14, 2019 0 485

Filmul turnat la Cluj în urmă cu două veri, în care joacă faimosul Harvey Keitel, a avut premiera în urmă cu două săptămâni – dar  e desființat de critici.

Printre remarci, Courtney Howard de la Variety: David Mahmoudieh și Jenia Tanaeva au croit, foarte probabil, cel mai bun film prost din 2019. E escapism ”atât de prost, că e bun” la cote maxime.

O cronică de film care desființează producția vine de la The Guardian, semnată de Stuart Heritage: ”e tot mai greu să găsești filme proaste de care să te bucuri. Cinematografele sunt acum aproape exclusiv pline de francize prea scumpe ca să-și asume orice fel de risc. Producțiile cu bugete mici au descoperit cum să acopere problemele cu niște self-awareness ieftin. Uneori, cea mai mare dezamăgire, când un film are faptul de a fi prost cops în însuși DNA-ul său, rezultatul e doar inacceptabil de plictisitor când ar fi trebuit să fie spectaculor de protesc.

Un fim prost grozav – unul în care nimic n-a mai rămas pe masă, unde scenariul e ciudat și bugetul e irosit, iar scenele de sex sunt uimitor de grafice și are și o legendă care pare constant terifiată – nu apare prea des. Deci când apare, ar trebui celebrată”.

(…) Dar cum Dumnezeu a fost realizat acest film? Răspunsul vine de la Jenia Tanaeva, care a scris scenariul și a jucat rolul principal deși nu are experiență ca actriță sau scenarist. Femeia a aproape literal apărut de nicăieri. Contul ei de Instagram apare ca și cum a fost șters recent. A dat doar câteva interviuri. E o adevărată enigmă. Poți încropi o biografie rudimentară din bucăți de informații online. Se pare că Tanaeva s-a născut în Saint Petersburg, unde a locuit într-un apartament cu părinții, bunicii și sora ei. S-a căsătorit nefericit cu un campion de lupte grele, are doi copii și a găsit o slujbă ca asistenta unui miliardar rus. Căutând o viață mai bună, a divorțat de soțul ei și s-a mutat la Los Angeles cu cei doi copii ai săi, trei valize și niciun plan. See you soon a văzut lumina zilei după ce s-a întâlnit cu un executiv de la Warner Bros, care a dus la faptul ca ea să primească note pe baza scenariului de la Michael Eisner. Cumva, și sincer nu știu cum, ea de una singură a adus See You Soon în lume. Nu ar trebui să existe, dar există, și asta e datorită unei singure femei.

See you soon e clar că înseamnă totul pentru Tanaeva. E o poveste a Cenușeresei pe care a scris-o pentru ea însăși, unde ea ajunge să scape de lumea sa reală. Și asta-l face atât de special. Nu e niciun strop de cinism nicăieri în acest film. Până și momentul climatic în care McIntyre sare cam un metru peste un pod e jucat pentru orice strop de emoție pe care-o poate stoarce. Ea s-a turnat pe ea însăși în acest proiect. Și, într-un fel, faptul că nu e foarte bun îl face cu atât mai special”.

Prestigioasa revistă Variety are și ea câteva vorbe de spus pe subiect, în aceleași tonuri: ”filmele proaste care sunt bune sunt rare, dar mulțumim regizorului David Mahmoudieh pentru See You Soon. El și coscenaristul, coproducătorul și actrița principală Jenia Tanaeva au construit probabil cel mai bun film prost din 2019.

Mahmoudieh, Tanaeva și coscenaristul Mike Cestari au creat un giuvaer glorios de prostesc – unul care cere să-l vezi ca să-l crezi. Apariții cameo de la superstarurile Carlos Puyol și Alexi Lalas pică jos cu un zgomot sec (…) Dialogurile și livrarea lor oscilează între drăguț și penibil. Parcă scenele în engleză au fost mai întâi scrise în rusă iar apoi prelucrate cu Google Translate. Iar spectatorii nu vor avea probleme în a-și aminti întregul nume al lui Ryan Hawkes (numele protagonistului-n.red.), căci toate celelalte personaje îl spun repetat și el inexplicabil și-l spune singur semnând un autograf.

Actrița rusă Jenia Tanaeva joacă în acest film primul ei rol, ca protagonistă, și e de altfel și autoarea scenariului. Numele în lucru din timpul filmărilor a rămas definitiv– „See you soon”, un film despre care Tanaeva spune că e o „Cenușăreasa” modernă, despre o tânără mamă plecată din Rusia în căutarea unui trai mai bun ca angajată pe un vas de croazieră, unde întâlnește vedeta Ryan Hawkes, „un David Beckham al Americii” după cum spune McIntyre, ce joacă acest personaj. De altfel asemănările cu faimosul jucător nu se opresc aici: Hawkes joacă pentru LA Soccer Club, iar David Beckham s-a transferat în 2007 la LA Galaxy. Impresarul jucătorului e jucat de celebrul actor Harvey Keitel, a cărui mamă e originară din nordul României.

Producția peliculei a fost atribuită integral unei companii românești, Alien Film, a cărei echipă a adus în urmă cu doi ani la Cluj peste o sută de persoane și care a filmat până acum și în studiourile din Buftea, pe plajele din Grecia și urmează să filmeze și în Sankt Petersburg.

La Cluj echipa de producție a închiriat stadionul Cluj Arena pentru mai multe zile, a instalat rulote în parcarea acestuia iar aseară, între altele, a închis Aleea Stadion pentru filmarea unei scene cu câteva zeci de figuranți, până la orele mici ale dimineții. Echipa de producție a remodelat și vestiarele și clubul ce funcționează în spațiul Cluj Arena, pentru ca acestea să arate ca vestiarele ipoteticei LA Soccer Club.

Cine e Jenia Tanaeva

Autoarea scenariului și protagonista filmului, Jenia Tanaeva s-a mutat la Hollywood cu cei doi copii ai săi din Rusia, în speranța unei cariere de actriță. S-a născut în Sankt Petersburg, unde se întoarce acum să filmeze secvențe din See You Soon. Prezentarea de pe site-ul său oficial arată că a crescut în timpul regimului comunist într-un apartament mic cu părinții, bunicii săi și sora sa mai mare. A absolvit universitatea din localitate cu licență în psihologie. „Pe atunci nici nu visa să vină în America”, spune pe site-ul său oficial. „La o vârstă tânără s-a căsătorit cu un campion rus de lupte la categorie grea; două fiice s-au născut în acest mariaj. În timp ce-și creștea cele două fiice, Anya și Alina, Jenia lucra ca asistent pentru un miliardar rus, căruia îi aranja călătoriile internaționale. După ce a divorțat de soțul său, a decis să se mute în America sperând să obțină o viață mai bună pentru fiicele sale. După ce s-a stabilit în Los Angeles, cum nu avea niciun prieten, petrecea mult timp rmărind filme. Într-o noapte a găsit „An affair to remember” din 1957. A avut un impact uriaș asupra Jeniei și a devenit inspirația pentru o frumoasă poveste de dragoste, „See you soon””.

Cine e Harvey Keitel

Nu că Harvey Keitel ar avea nevoie de vreo prezentare, dar amintim că actorul de 80 de ani ce a filmat pe Cluj Arena a jucat între altele în „Taxi driver”, „Pulp Fiction”, „Reservoir dogs”, „De la apusul la răsăritul soarelui” și o mulțime altele.

Filmul a avut premiera în Statele Unite în 26 iulie.

Citește și:

VIDEO Cluj Arena s-a transformat în platou de filmare, joacă Harvey Keitel și Liam McIntyre

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu