Închide

Film 3D de cartier se lansează vineri în Mănăștur, producția a durat 5 ani

FilmTop News by Actual de Cluj - mai 23, 2017 0 1272

Ați auzit de filmele „Cartier” și „Înapoi în cartier”? Nu sunt chiar noi – primul e din 2001, sunt filmate în Mănăștur de mănăștureni iar partea a treia se lansează vineri, în nou-deschisul cinematograf Dacia.

E vorba de „Hensi 3D”, un film tridimensional așa cum îi zice numele, a treia parte dintr-o serie al cărei regizor e mănăștureanul Gelu Radu, acum emigrat în Germania (foto în mijloc, cadru din film).

Să spunem că, deși lansarea e programată vineri, filmul a fost încărcat deja pe YouTube de aproape doi ani, iar pelicula are nu mai puțin de patru variante – trei la alegerea spectatorului și o a patra care e versiunea regizorală. „Dacă vor exista curioşi care vor viziona ”Ana 3”, vor avea o supriză. În timpul filmului vor trebui să răspundă la o întrebare, o dilemă existenţială a actriţei principale. În funcţie de răspunsul lor, filmul va decurge în alt mod. Cinematografic vorbind, vom avea un final alternativ”,  explică Gelu Radu pentru actualdecluj.ro. „Faptul că pe YouTube spectatorii pot să îşi aleagă actriţa preferată, precum şi varianta cu final alternativ, fac ca filmul să fie interactiv. Nouă ne-ar fi plăcut să face o interactivitate totală, ca un fel de joc pe calculator cu actori reali, însă bugetul nu ne-a permis”.

Despre ce e vorba în film? „O actriță amatoare din Londra își dă demisia dintr-un pub unde avea un show mediocru pentru că vrea să facă un film. Pe măsură ce își imaginează cum ar filma, se pune în pielea personajelor și realizează cât e de greu să duci la bun sfârșit un proiect cinematografic”.

Proiectul – care, spre deosebire de primele două producții nu e în totalitate filmat cu amatori – e vechi: primele cadre au fost filmate în 2010. „Filmările au durat destul de mult, pentru că scenariul ne-a plimbat prin foarte multe ţări din Europa, ba chiar şi din Africa. În plus, faptul că există trei actriţe diferite care o joacă pe ”Ana” a presupus şi o cantitate mult mai mare de filmări brute, precum şi alte mii de ore de montaj suplimentar”, adaugă Gelu Radu.

Image may contain: 3 people, text

Întrebat de buget, acesta spune că nu a avut unul propriu-zis și nici n-a calculat „cât am cheltuit din buzunare”, pentru că proiectul a durat mulți ani. „Apreciez însă că actorii şi cei din echipa de producţie au acceptat să participe ca voluntari la acest proiect”, spune el, și adaugă: „spre deosebire de primele două filme ale mele – Cartier şi Înapoi în cartier – acum am avut un sprijin consistent din partea actorilor profesionişti. Recunosc că dacă ei nu ar fi acceptat să ne sprijine, calitatea lui ”Hensi 3D: the making of” ar fi fost mult, mult mai scăzută”.

Regizorul insistă să-i adreseze o mulțumire specială lui Sorin Misirianțu, „un adevărat profesionist, care ne-a ajutat enorm atât prin cooptarea unor colegi de-a lui de la Teatrul Naţional, dar şi prin ideile care ni le-a împărtăşit în timpul filmărilor”.

Să mai spunem că accesul la film e restricționat – e cotat +18 ani, „din cauza limbajului colorat, de cartier”, explică Radu. Filmul are și câteva scene de sex.

L-am întrebat care ar fi unul dintre cele mai interesante locuri în care a fost filmată producția din Mănăștur: „printre cele mai interesante locuri în care am filmat au fost British Museum şi Stonehenge. Nu doar că ne-au permis să filmăm, dar au şi permis accesul gratuit al actorilor şi al echipei de filmare. Erau mulţumiţi că obiectivele lor turistice vor fi mediatizate. Asta e mentalitate europeană. În schimb, darcă am fi filmat la Sarmisegetusa am fi avut dosar penal, pentru că e interzis. De ce? Habar n-am. Astea sunt legile în România. Așa că acțiunea de la Sarmisegetusa am tras-o la Sfântul Ion (lângă Mănăștur-n.red.)”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare