Închide

Când construiești un partid cu un lider care nu-i de cursă lungă

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 24, 2017 0 634

Partidul Monicăi Macovei – M10 – se relansează, însă fără Macovei la cârmă. Președintele interimar al M10, Adela Mîrza, a explicat pentru Actual de Cluj că Macovei nu mai dorește să-și asume rolul de lider, dar că va păstra totuși un titlu onorific în cadrul partidului. Ce s-a întâmpat, de fapt, cu liderul politic Monica Macovei, după campania alegerilor prezidențiale (2014) – când se lupta în spațiul public pentru a curăța România de corupți, bucurându-se de un mare val de simpatie în rândul electoratului? De altfel, fondarea M10 a avut ca bază tocmai notorietatea pozitivă câștigată în timp de justițiara Macovei. E drept că partidul n-a excelat în plan politic, dar parcă tot nu se justifică dispariția ei din peisajul politic românesc. La alegerile locale din iunie, anul trecut, M10 a scos un scor jalnic, iar surse din partid spun că un motiv ar fi fost tocmai faptul că Macovei nu s-a implicat în campanie, pe lângă faptul că o bună parte dintre liderii fondatori s-au retras și ei din partid. La alegerile legislative, M10 a renunțat să mai candideze, lăsând drumul liber noului partid înființat USR, care, de altfel, astăzi se află în Parlament.

În ciuda acestei stagnări, misiunea M10 nu s-a încheiat, susține noul președinte interimar, clujeanca Adela Mîrza. Ea a informat că a fost necesar ca M10 să-și clarifice o serie de principii, să-și refacă statutul, iar astăzi partidul e pregătit să pornească la un nou drum:  „Nu ne-am descurajat că am rămas mai puțini. Am rămas de mai bună calitate, cred eu.​ ​ Suntem majoritatea conservatori, cei rămași. Nu mai avem diferențe doctrinare semnificative acum. Vedem cam la fel lucrurile.​ Ca obiective ne-am propus refacerea/întărirea organizațiilor existente și crearea unora noi. Ne-am propus să ne creștem în continuare popularitatea, să ne rebranduim, dacă e necesar, să candidăm de acum încolo la toate alegerile care vor urma și într-un final să fim un grup parlamentar care va conta în viitor și care va implementa cu adevărat măsuri de dreapta în politica românească (votul electronic, ghiseul unic – debirocratizarea instituțiilor, impozit pe profit zero, stat minimal, descentralizare, privatizarea sistemelor de sanatate, educație, etc)

Ce spune Mîrza despre Macovei

Redactor: Care mai este rolul Monicăi Macovei în partid, având în vedere că denumirea M10 o indica pe ea ca lider?

A. Mârza: Rolul Monicăi Macovei rămâne la fel de important ca și până acum, doar că dânsa nu mai este la fel de activă. Ea are misiunea ei la Bruxelles și face o treaba excelentă acolo. Rămâne în continuare membru fondator și este membru de onoare al partidului.​ ​Ne ajută de câte ori poate și ne ofera sfaturi. Ne susține și ne sprijină cum a facut-o și până acum. Și îi mulțumim pentru asta!​ Partidul nu înseamnă numai un nume, înseamnă oamenii din el. Monica Macovei a fondat acest partid nu pentru dânsa, ci pentru tineri. Numele M10 este legat de numele dânsei, nume care ne onoreaza. Orice patid care pleacă la drum având capital de imagine numele unui policitican integru, are o misiune grea, misiune de care noi cei din M10 ne vom strădui să ne achitam onorabil.

Redactor: Cum o să reușiți să convingenți electoratul cu privire la o anume identitate a partidului, având în vedere că cei care au votat M10, au votat, de principiu, Macovei?

A. Mîrza: Vom convinge prin faptul că, deși am plecat de la imaginea unui politician integru, Monica Macovei, ne-am asumat o identitate, o doctrină conservatoare, am declarat-o public și ne vom bate pentru toate acele principii, valori care definesc conservatorismul: libertatea individuală, valori creștine, proprietatea privată, statul minimal etc. Lumea va descoperi treptat că suntem altfel, că facem o altfel de politică și că mertiăm să ne susțină.​

Redactor: Cine ar trebui să fie principalii susținători ai M10, pe cine vă bazați?

A. Mîrza: Principalii noștri susținători sunt, nu vă vine să credeti, tinerii. Cei care se implicau cel mai puțin în politică până acum, dar care treptat încep să o facă, spre bucuria mea. Majoritatea membrilor M10 sunt tineri.​ ​E așa un suflu tânăr și o energie bună în partid, cel puțin la Cluj. ​Avem în schimb și seniori, oameni cu experiență cu cariere excepționale, oameni realizați prin forțe proprii, ceea ce britanicii numesc: „self made men”. Al lor este viitorul politic: al celor tineri și al celor care au realizat ceva în viață inainte să intre în politică. Al celor care nu intră în politică să se căpătuiască, ci din pasiune sau pentru că doresc să dăruiască ceva din experiența lor, comunității. Strategia noastră se bazeaza pe tineri, pe educația lor dar se adresează și antreprenorilor, mediului de afaceri, coloana vertebrală a unei economii sănatoase. M10 nu va fi niciodată partidul asistaților sociali, ci a oamenilor harnici, educați, întreprinzători. M10 dorește să facă reformă în educație, sănătate, administrație. Reformă serioasaă, nu doar promisiuni deșarte!

Clujeanca Adela Mîrza  (foto jos) a fost aleasă președinte interimar la nivelul M10 și anunță că în toamnă vor avea loc alegeri interne. Nu exclude posibilitatea de a candida pentru a prleua oficial președinția partidului. „Deocamdată să ne fie aprobat noul statut și apoi mai vedem. Dacă va trebui, voi candida. Am preluat funcția de președinte interimar într-un moment delicat pentru M10. Mi-a fost greu, însă nu mă dau bătută ușor! Am lângă mine o echipă de învingători. Cu ei m-aș duce oriunde! Nu mă dau înapoi de la nicio competiție. Să faci politică adevărata asta înseamnă: să te bați zi de zi pentru idealurile tale, să le vezi împlinite”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.