Închide

Film cu buget cât un apartament în Cluj ajunge în top 50 cele mai vândute din România, are bilete vândute cât populația unui oraș

Cultură by Mihai Prodan - apr. 09, 2016 1 529

Un film cu buget infim produs la Cluj nu doar să își acopere în câteva luni o treime din cheltuieli doar din vânzările de bilete dar a reușit, în acest interval, să umple săli de cinema altădată închise – și să le redeschidă de câteva ori datorită numărului mare de interesați. Plus două recorduri.

Vorbim bineînțeles de filmul Usturoi, produs la Cluj, filmat în Cluj și Sălaj, și care a bifat în patru luni de la premieră nu mai puțin de 14.124 spectatori, fapt care-l plasează în topul celor mai bine vândute 50 de producții ale acestui an în toată țara. Și între timp a bifat și un record – a reușit pentru o vreme să aibă încasări mai mari decât filmul de Oscar The Revenant la cinematograful-fanion al Clujului, Florin Piersic.

”Succesul nostru la public este cu atât mai neașteptat cu cât distribuția o facem noi, cu mijloacele noastre modeste. Nu avem un trust de presă în spate, nu avem experiență în acest domeniu, nu avem nici măcar buget de promovare, dar filmul se pare că este împins mai departe de propriul său succes, fără precedent cel puțin pe piața din Cluj”, spune regizorul Lucian Alexandrescu, stabilit în Miami, SUA.
”Nu am reușit să intrăm în toate rețelele de cinema din România pentru că, fiind independenți și cvasinecunoscuți în industrie, trebuie să depunem efort dublu fie și numai pentru a fi băgați în seamă! Dar publicul din Cluj este de partea noastră și uneori avem și șansa de a întâlni directori de cinematograf, cum este doamna Ioana Călin de la cinema Florin Piersic, care intuiesc potențialul comercial al peliculei noastre care se adresează în egală măsură copiilor, tinerilor și seniorilor, pentru că nu conține nuditate gratuită, înjurături și nimic din ceea ce face filmul românesc greu de digerat. De aceea spunem despre noi că suntem cel mai neromânesc film românesc”, spune Radu Băzăvan, producătorul și scenaristul filmului.

Producătorul și regizorul Radu Băzăvan spune satisfăcut pentru actualdecluj.ro , între o proiecție și alta, că Usturoi e filmul românesc cu cele mai mari încasări ale acestui an, fără dubii – „un lucru este cert: suntem filmul cu cei mai mulți spectatori și cele mai mari încasări în prima parte a anului. Asta în ciuda faptului că nu am avut echipă de PR, echipă de distribuție, nu am avut buget de deplasare cu caravana filmului, iar promovarea ne-am făcut-o, de regulă, pe Facebook și prin presă, atunci când mai aveam energie să mai trimitem câte un comunicat”, spune el.

Cifrele absolute începând de la premiera filmului, din 17 decembrie anul trecut – peste 13.000 de spectatori plătitori de bilete, în total 14.124 spectatori cu tot cu proiecțiile gratuite, și încasări de 126.687 lei în aproape patru luni, adică 28.150 euro. Bugetul total al filmului – peste 60.000 de euro,  „suntem la punctul la care nici măcar nu mai contabilizăm cheltuielile”. Filmul a rulat până acum în 20 de săli de cinema și cifra crește de la zi la zi: București (3 cinematografe), Cluj (”Florin Piersic”,”Victoria” și cinema Mărăști), Iași (2 săli), Zalău, Constanța, Brașov, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și altele. „Am avut noroc și cu prietenii filmului – de exemplu, la Oradea și la Baia Mare am avut prieteni care s-au ocupat să apărem în presă, la București am avut o agenție de PR care s-a ocupat de proiecția specială la care a venit ambasadorul SUA, Excelența Sa Hans Klemm… oameni cărora nu știu cum le vom putea mulțumi! La fel este cazul presei din Cluj, care a preluat comunicatele noastre de presă și a avut grijă ca mesajele noastre să ajungă la marele public, transformînd recordul nostru de casă în recordul de casă al Clujului”, completează el, și adaugă „mulțumim presei clujene! Și mulțumim Actual de Cluj, ați fost alături de noi încă de la începuturi”. Așa e, doar urmăriți acest link și, în plus, citiți acest text.

„Am avut oameni care au văzut filmul de trei ori la Cluj, au mers la cinema, și-au luat bilet și au revăzut Usturoi o data și încă o dată. Avem oameni care au călătorit de la Cluj la Zalău special ca să ne vadă filmul. La o proiecție privată, o domnișoară și-a inscripționat un tricou cu filmul Usturoi, special pentru eveniment. Avem o groază de mesaje în care suntem felicitați pentru Usturoi. Practic, din punctul de vedere al publicului am luat deja Oscarul”, spune Băzăvan.

L-am întrebat care a fost cea mai ciudată proiecție pe care a avut-o filmul – căci a avut multe, ba în săli de spectacole, ba în foste cinematografe închise și redeschise special pentru acest film, ori altele. „La foarte puține proiecții putem spune că nu am avut surprize și provocări”, spune el. „Ba nu mergea sunetul, ba formatul filmului nu era compatibil cu instalația de proiecție… Cea mai recentă aventură am trăit-o cu cinema Twins, din Ploiești. Curierul trebuia să ajungă vineri cu discul, dar a ajuns luni. Peste weekend am încercat din răsputeri să le trimit un format compatibil cu proiectorul, dar nu am reușit. Când a ajuns la ei filmul, surpriză! Stick-ul de memorie nu putea fi citit. Luni am reușit să fac rost de un nou disc, peste noapte am copiat filmul (versiunea de cinema are 82 GB, copierea durează câteva ore), iar marți l-am trimis pe tren, ca să ajungă în aceeași zi. Trenul a avut întârziere și filmul nu a mai putut fi proiectat decât miercuri și joi. Asta deși anunțasem pe Facebook, pe blog…
Însă cea mai emoționantă proiecție a fost cea de la penitenciarul din Aiud. Să aduci zâmbetul pe fețele celor care au cea mai mare nevoie de așa ceva poate fi o provocare pentru oricine. Pentru viitor avem în plan să arătăm filmul cât mai multor oameni care au nevoie să evadeze într-o poveste frumoasă, cum ar fi copiii de la Pata Rât sau cei de la Oncologie pediatrică. Am acceptat mereu să arătăm filmul categoriilor defavorizate, fără a avea pretenții financiare sau de alt fel”.

Clujenii care doresc să vadă Usturoiul o mai pot face acum, în a șasea (!) săptămână de proiecții la cinema Florin Piersic („unul din cinematografele prietene, mulțumită directoarei Ioana Călin, căreia-i mulțumim”, spune Băzăvan), sâmbătă 9 aprilie de la ora 17, iar duminică, miercuri și joi (10, 13, 14 aprilie) de la ora 20, e o săptămână nouă de proiecții la cererea publicului. „Haideți să râdem ardelenește, vezi filmul sâmbătă și râzi toată săptămâna care urmează!”, îndeamnă regizorul.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare