Închide

Final de proces în cazul dramatic al fetiței de 12 ani, care a murit după ce a căzut dintr-un microbuz improvizat, cu pasageri înghesuiți, șoferul fugind ca să șteargă urmele

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 03, 2022 0 715

Final de proces în dramaticul caz al unei fetițe de 12 ani care a murit după ce a căzut dintr-un microbuz înghesuit cu navetiști peste limita maximă admisă.

Faptele s-au petrecut în Zalău, în urmă cu aproape patru ani. Acum procesul de ucidere din culpă a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a dat verdictul în urmă cu câteva zile în sensul că a menținut pedeapsa cu închsioarea pentru inculpat – administratorul firmei, care era și șoferul cursei – dar a majorat considerabil daunele morale acordate familiei, de la 80.000 de euro la 130.000 euro.

Șoferul microbuzului, care accepta regulat mai mulți pasageri în microbuz decât limita admisă, a fost condamnat la trei ani și șase luni pentru ucidere din culpă, plus trei ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestora, pedeapsa rezultantă fiind de patru ani și șase luni în regim de detenție.

Documentele de la dosar arată că firma de transport a încălcat mai multe legi în traseul său de pe cursa regulată Zalău – Dioșod – Bocșița. Mai exact microbuzul era adaptat pentru transportul unui număr mai mare de persoane decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare, neclasificat și cu defecțiuni la sistemul de închidere al ușii din partea dreapta spate, care pe traseu s-au deschis, iar în aceste împrejurări, o fetiță de 12 ani care ocupa un loc în picioare, în apropierea ușii din dreapta spate, a căzut din autovehicul pe asfalt și a suferit leziuni ce au condus la decesul său. În 19 februarie 2019, la data producerii faptelor, firma a alocat un alt microbuz decât cel înscris în licența de traseu, condus de inculpatul MM, care era și administratorul firmei. Deși, conform certificatului de înmatriculare autovehiculul este prevăzut cu un număr de 15 locuri, inculpatul a permis accesul mai multor persoane în microbuz, acestea ocupând locuri în picioare, pe intervalul dintre cele două rânduri de scaune sau pe o ladă și câteva scaune improvizate, amplasate în zona din spate a autovehiculului.

În afara celor care ocupau locuri pe scaunele special amenajate, în autovehicul se mai aflau aproximativ zece persoane. O fetiță de 12 ani a urcat la rândul său în acest microbuz și a ocupat un loc în partea din spate a microbuzului, inițial pe unul dintre scaunele improvizate, iar mai apoi, în picioare, lângă ultimul scaun prevăzut prin construcția mașinii, în apropierea ușii din dreapta spate, ce prezenta defecțiuni la sistemul de închidere, fiind orientată cu fața în direcția de mers a autovehiculului. După ce a parcurs aproximativ 200 de metri, la o manevră de accelerare, ușa din partea dreapta spate a microbuzului s-a deschis brusc, iar fetița s-a dezechilibrat, a căzut pe spate, fiind proiectată în afara autovehiculului. Câțiva călători i-au strigat șoferului să oprească, acesta a mai rulat aproximativ 30-40 de metri, după care a oprit, a coborât din mașină și s-a îndreptat spre locul în care căzuse victima. La scurt timp s-a întors și a dispus tuturor persoanelor din microbuz să coboare și să se deplaseze spre „Zona Sălciilor”. De aici, călătorii urmau să fie preluați de un alt mijloc de transport care fusese solicitat imediat de inculpat, ”pentru a evita aflarea adevărului cu privire la împrejurările în care a efectuat transportul”, după cum arată instanța Curții de Apel Cluj. La fața locului s-a prezentat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Sălaj care a încercat să-i acorde victimei primul ajutor însă, din cauza leziunile extrem de grave pe care le-a suferit, aceasta a decedat.

După sosirea organelor de poliție la locul evenimentului, unul dintre agenții de poliție i-a dispus inculpatului să deplaseze autovehiculul din locul în care acesta fusese oprit, indicându-i să întoarcă în primul sens giratoriu și să parcheze mașina pe partea opusă a străzii. Profitând de acest fapt, inculpatul s-a îndreptat în direcția indicată de lucrătorul de poliție, însă nu a efectuat manevra de întoarcere în sens ci și-a continuat deplasarea înainte, după care a virat la dreapta, intrând în curtea unui depozit, unde inculpatul a scos din autovehicul banca improvizată, ce fusese amplasată în partea din stânga spate a microbuzului și a aruncat-o lângă un gard. Fiind interpelat, de un martor din dosar, acesta a motivat că îi lasă această ladă angajatului de la stația de GPL, aflată în curtea aceluiași depozit, după care a urcat în microbuz și a părăsit curtea, revenind la locul accidentului.

Curtea de Apel Cluj a majorat despăgubirile pentru părinții fetei, de la 80.000 euro la câte 130.000 de euro, 80.000 euro pentru soră și câte 20.000 de euro pentru bunicii victimei și a menținut partea penală a dosarului, respectiv pedeapsa cu închisoarea pentru șofer. Decizia a fost luată joia trecută, în 30 decembrie, și e definitivă.

Sursa foto Observator TV

Nici un comentariu

Scrie un comentariu