Consultanță de 20.000 lei pentru pregătirea aplicației Clujului în programul 100 de orașe UE neutre climatic până în 2030
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 03, 2022 0 197
Primăria a contractat servicii de consultanță de 20.000 lei de la compania Servelect specializată în consultanță și soluții de eficiență energetică pentru a pregăti aplicația Clujului în programul 100cities. Deja consultanții de la Banca Mondială au anunțat că orașul Cluj-Napoca are toate șansele să se califice printre primele 100 de orașe europene care să devină neutre climatic până în 2030 iar primarul Emil Boc a anunțat că are în vedere depunerea candidaturii în acest program.
Municipalitatea a achizionat în 21 decembrie servicii de consultanță în pregătirea aplicației 100cities de 20.000 lei de la compania Servelect (deținută de Claudiu Boca din Bistrița și Andrei Ceclan din Turda), specializată în consultanță, audit și servicii de eficiență energetică. Inițial, ofertanții au cerut 100.000 lei iar Primăria le-a respins oferta.
La dezbaterile pe tema Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă (SIDU) 2021-2030 care au avut loc online în noiembrie 2021, fiind inițiate de Primărie, expertul de la Banca Mondială Marcel Heroiu a arătat că Cluj-Napoca are toate șansele să se califice pentru a deveni oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030. Atunci, primarul Emil Boc a anunțat că analizează posibilitatea depunerii candidaturii de către Cluj-Napoca pentru a face parte din primele 100 orașe europene care își propun mai repede de 2050, până în 2030 să devină orașe neutre din punct de vedere climatic. După cum explica Boc, acest deziderat se leagă de diminuarea poluării, creșterea calității spațiului public, a investițiilor în mobilitatea alternativă la mașină și a dimensiunii ecologice nepoluante.”Energiile alternative, mențiunea verde nepoluantă, utilizarea digitalizări și dimensiunea incluzivă, de a nu lăsa pe nimeni în urmă, sunt lucruri vor deveni religie în UE”, declara Boc la dezbaterea publică online pe tema SIDU 2021-2030.
Boc a făcut declații despre planurile Clujului de a deveni unul dintre primele 100 de orașe din UE care ar putea deveni neutre climatic până în 2030 încă de la finalul lunii octombrie.
„Ca primar al Cluj-Napoca, al doilea mare oraș din România, pot spune cu certitudine că orice primar din Europa ar trebui să gândească și să acționeze pentru o transformare verde, rezilientă și digitală. De ce? Pentru că înseamnă calitatea vieții pentru oamenii noștri, mai puțină poluare și un continent mai sănătos, un oraș mai sănătos și, în cele din urmă, o planetă mai sănătoasă. Avem chiar un plan ambițios: să fim printre primele 100 de orașe din Europa care ar putea deveni neutre climatic până în 2030 din UE”, declara Emil Boc la conferința Romanian Energy Day 2021 ediția a 10.a, organizată de Centrul Român al Energiei (CRE), la finele lunii octombrie, citat de newsenergy.ro.
„Scopul nostru este foarte simplu, dar nu ușor de realizat: întreaga flotă auto din transportul public să fie electrică, până în 2026. În acest moment, avem 50% din transportul public verde și electric. Deja au fost investite 100 de milioane de euro. Cu 41 de autobuze electrice în circulație, Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România”, spunea Emil Boc.
Edilul anunța pentru transportul public, proiecte de 120 de milioane de euro – achiziția de autobuze autonome (electrice), 40 de autobuze pe hidrogen, plus o stație de producție a hidrogenului, autobuze electrice, troleibuze, extinderea rețelei de troleibuze și modernizarea depoului de tramvaie. Pe partea de mobilitate a amintit de culoarele dedicate transportului public, spații comune și zone pietonale aplicabile tuturor noilor proiecte și de programul de 190 hectare de spații noi verzi în Cluj-Napoca.
În ceea ce privește eficiența energetică și clădirile verzi, Primăria vrea să folosească în principal fondurile europene pentru a reabilita toate blocurile de apartamente din Cluj-Napoca. Cofinanțarea beneficiarilor este de 15%, restul fiind contribuția din fonduri publice (din bugetul local și din fonduri europene). Boc menționa că municipalitatea a reabilitat deja, cu fonduri europene, 52 de blocuri cu 1.866 de apartamente, iar alte 47 de blocuri cu 2.159 de apartamente sunt în lucru. În pregătire se află și alte 100 de blocuri cu peste 4.000 de apartamente. „Obiectivul este ca toate blocurile din oraș să fie reabilitate”, a spus Emil Boc, citat de aceeași sursă, fără a prezenta un termen limită pentru acest obiectiv.
Boc mai spune că Primpăria ia în calcul contractarea unui împrumut de la BERD sau BEI, dar și un parteneriat cu mediul privat pentru un acord multianual prin care să se finalizeze reabilitarea tuturor clădirilor publice în 2-3 ani. Primăria va consulta și cetățenii, pentru a vedea dacă îi poate implica și pe ei într-o astfel de schemă, în afară de banii europeni, pentru reabilitarea tuturor blocurilor de apartamente.
Boc a mai amintit de politicile pentru susținerea racordării la sistemul centralizat de încălzire sau de generarea de clădiri verzi publice care se fac în Cluj-Napoca. „Încercăm să încurajăm sectorul privat să aibă clădiri verzi și, în același timp, toate școlile, grădinițele și spitalele sunt implicate în renovări aprofundate. 10 clădiri sunt în proces de instalare a unor sisteme fotovoltaice. În plus, una dintre școlile aflate în renovare aprofundată va fi prima din România ce va fi certificată BREEAM”, declara primarul.
Un alt deziderat al Clujului este ca până în 2030 iluminatul public să fie 100% cu becuri LED, față de 20% în prezent.
În inițiativa 100 neutral climate cities pot participa toate orașele peste 50.000 de locuitori din UE. Cele 100 de orașe finaliste se vor selecta printr-un proces competitiv deschis, urmând diferite faze și pe baza unor criterii de eligibilitate și de selecție.
În prima fază, orașele sunt invitate să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și să își exprime interesul de a intra în program. În această fază, orașelor li se va cere să efectueze o autoevaluare a nivelului lor de pregătire și să se declare la unul dintre cele trei niveluri – începător, experimentat sau avansat. Cererea trebuie depusă direct de autoritatea orașului/metropolei sau de către o persoană juridică care o reprezintă în cazul în care au început deja implementarea strategiei climatice și a creat o entitate juridică în acest scop. Procesul va continua prin alte trei faze de lucru pentru oraș. După verificarea eligibilității, orașele vor trebui să elaboreze un contract asumat împreună cu cetățenii și părțile relevante pentru asumarea statului de oraș neutru climatic. Criteriile de selecție includ, printre altele barierele cu care se confruntă, guvernanța în implementare, strategia de investiții, inovația abordării, indicatori măsurabili sau cuntificarea beneficiilor clare pentru cetățeni. Dar și indicatori calculați pentru emisiile de gaze din atmosferă asumate și calculate pentru clădiri, transport, deșeuri, agricultură, consumurile de energie, calitatea aerului etc. Va fi punctată interacțiunea cetățenilor cu neutralitatea climatică, emisiile de gaze din transportul urban, congestionarea, accesibilitatea transportului public, scăderea consumului de energie în clădiri, eforturile de creștere a spațiilor verzi, procentul de energie verde produsă în oraș, energia finală consumată pe locuitor (încălzire, electricitate, combustibil), procentul de clădiri renovate pentru a îmbunătăți performanța energetică, banii cheltuiți în per locuitor pentru investiții legate de climă.
.