Închide

Termenul 2026 pentru autorizarea locuințelor în Borhanci demontat de instanțe. Primarul Emil Boc, obligat să elibereze autorizații într-un proiect de locuințe colective aprobat în 2016 pe strada Borhanciului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - ian. 03, 2022 1 1915

Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului Cluj prin care obligă primarul municipiului Cluj-Napoca să elibereze autorizația de construire pentru un imobil de locuințe colective de pe strada Borhanciului nr.56, dintr-un proiect imobiliar proiectat de Arhimar și aprobat de Consiliului Local în 2016. Beneficiarul investiției este societate Buildit, după cum arată media9.ro, societate care a dat în 2020 în judecată municipalitatea pentru a-i elibera autorizația de construire pentru un bloc cu parter, două etaje și unul retras.

Primăria a condiționat eliberarea autorizațiilor de construire din Borhanci pentru locuințe de anul 2026 când urma să fie gata Centura Metropolitană despre care s-a anunțat inițial că va avea finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), motivând că străzile care descarcă mașinile din Borhanci sunt aproape de capacitatea maximă de trafic și nu mai fac față. Inițial dezvoltările din Borhanci au fost condiționate de realizarea unui sens giratoriu la intersecția Brâncuși-Fagului – Romul Ladea – Borhanci, concomitent cu lărgirea acesteia. Ulterior acest proiect a fost integrat în proiectul Centurii Metropolitane. Numai că aceasta are studiile întârziate și nici nu mai e acceptată în PNRR, motiv pentru care nu mai are un termen strict de finalizare în 2026.

În ultimul an, la ședințele comisiei de urbanism a Primăriei s-au avizat proiecte în Borhanci, însă arhitectul șef al municipiului a anunțat rezoluția susținută de primarul Emil Boc și anume că, pentru locuințe (chiar și cele din proiectele mici) se vor autoriza după 2026. În schimb, dezvoltatorii pot obține autorizații pentru drumuri și partea de servicii-comerț din respectivele proiecte.

Buildit a obținut în 2015 avizul pentru un Plan Urbanistic Zonal pentru edificarea unui ansamblu mixt pe strada Borhanciului nr. 56-58. Proiectant este biroul Arhimar. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local în mai 2016. Proiectul este botezat Revolution Residence.

În faza de avizare, proiectul a fost contestat de vecinii din zonă care s-au plâns că Primăria admite blocuri lângă locuințe individuale și că le va distruge intimitatea. Proiectanții au răspuns obiecțiilor vecinilor, arătând că sunt nejustificate.

Buildit a dat în judecată municipalitatea în 2020 și a obligat-o să elibereze autorizația de construire pentru un bloc cu parter, două etaje și unul restras, după cum arată media9.ro. Tribunalul a dat o soluție favorabilă în mai 2021, iar Curtea de Apel a menținut-o printr-o decizie din octombrie 2021.

Buildit mai are un proces cu Primăria, cu același obiect „obligare eliberare act administrativ”, proces în care Tribunalul urmează să se pronunțe la finalul acestei luni.

Buildit are sediul pe strada Viorelelor nr.9 și a fost înființată în 2013 fiind controlată de Marius Dumitru Buiga. Aministrator este Adrian Ilie Buiga. Compania a mai avut proiecte rezidențiale pe străzile Viorelelor și Traian Moșoiu și a avut un profit de 1 milion de lei în 2020, după cum arată aceeași sursă.

 

Un comentariu

  1. Cu siguranta nu s-a pus niciun termen legat de 2026 la studiile de urbanism din 2016. Probabil au solicitat acordul vecinilor pentru parter comercial, iar beneficiarul a obtinut in instanta obligarea de emitere autorizatie fara acord vecin pentru functiunea propusa, daca aceasta este admisa prin PUZ.

Scrie un comentariu

Articole similare