Închide

Festival al fructelor de pădure, în weekend într-o comună din Cluj, prima ediție

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 14, 2022 0 353

Festival al fructelor de pădure, în weekend într-o comună din Cluj.

Festivalul are loc duminică 18 septembrie în comuna clujeană Valea ierii, și e la prima ediție, în cadrul Zilelor comunei. Festivalul include evenimente gastronomice și culturale. ”Cei prezenți vor avea ocazia să vadă priceperea gospodinelor din zonă, care știu să transforme fructele de pădure în adevărate delicii, iar turiștii vor putea degusta și cumpăra cele mai bune dulcețuri, siropuri, băuturi și prăjituri, obținute din fructele culese din flora spontană”, după cum arată organizatorii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local.

Festivalul debutează la ora 12.30 pe stadionul comunal, unde vor fi amplasate standurile producătorilor locali, de unde vor putea fi cumpărate fructe de pădure de sezon, dar și produse gastronomice, realizate după rețete vechi: siropuri, gemuri, dulcețuri. Producătorii aduc la vânzare ciuperci, miere de albine și băuturi – afinată, murată sau pălincă de afine. Cei prezenți se vor putea bucura și de un spectacol folcloric, susținut de Adelina Boita, Adrian Socaciu, Grupul de copii ”Muguri de folclor”, Mariana Morcan și Soții Valeria și Traian Ilea, acompaniați de orchestra profesionistă ”Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj. Pe scenă va urca și trupa de muzică ușoară Alma Band, iar evenimentul va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

Valea Ierii este una dintre cele mai sălbatice și bine conservate arii din zona Munților Apuseni. Cu pajiști naturale, păduri de foioase, conifere şi de amestec, aici crește şi o plantă rară, arnica. Frumusețea peisajului şi importanța păstrării pădurii pe versanții cu pante foarte mari, cumulate cu valoarea fondului cinegetic, au dus la declararea zonei Valea Ierii ca sit de interes comunitar, ca parte integrantă a Rețelei Ecologice Europene Natura 2000.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare