Închide

Femeie din județul Cluj, înselată de doi cetățeni străini, cu permise legale de muncă, prin metoda „scrisoarea nigeriană”/Bărbații sunt cercetați de Poliție

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 29, 2023 0 131

Polițiștii clujeni au reținut doi bărbați, cetățeni străini, pentru înșelăciune prin metoda „scrisoarea nigeriană”, după ce aceștia au înșelat o femeie de 35 de ani din județul Cluj. Metoda de înșelăciune folosită este indicată de IPJ Cluj ca fiind „scrisoarea nigeriană”.

„În cursul dimineții de azi, 29 noiembrie a.c., polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară în județ, precum și 2 mandate de aducere pe numele a doi bărbați, de 31, respectiv 42 de ani, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de înșelăciune, prin metoda denumită generic „scrisoarea nigeriană”. În fapt, polițiștii au constatat că doi cetățeni străini, având drept de ședere și de muncă pe teritoriul României, au indus și menținut în eroare o femeie, de 35 de ani, din județul Cluj, determinând-o să transfere, în repetate rânduri, sume de bani. În cursul lunii iulie 2023, o persoană de sex masculin, i-ar fi solicitat femeii să achite o sumă de bani care ar fi reprezentat o cauțiune, aceasta motivând că este reținută în aeroportul din Cluj-Napoca. Astfel, femeia s-a prezentat la aeroport pentru a efectua tranzacția, iar polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este vorba despre o infracțiune, aceasta depunând o plângere penală. În continuarea cercetărilor, polițiștii au verificat informațiile furnizate, stabilind că sub identitatea falsă a contului deschis pe o rețea de socializare se aflau doi bărbați. În cadrul investigațiilor, bănuiții au fost identificați de polițiști, iar la data de 29 noiembrie a.c., cu ocazia perchezițiilor efectuate, cei doi au fost conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor. În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive IT, respectiv laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, tablete, precum și medii de stocare. Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune”, a arătat IPJ Cluj.

„Datorită avansului tehnologic și aplicațiilor de ultimă generație accesibile gratuit de pe internet direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, scrisorile nigeriene au devenit tot mai sofisticate deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei și comunică prin intermediul unor aplicații criptate precum WhatsApp și Messenger Facebook, ceea ce face îngreunează mult atât identificarea infractorilor cât și dovedirea faptelor lor. Sumele de bani obținute de la victimele credule nu sunt însușite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare și nebancare (așa-numitele „conducte”), folosindu-se diferite justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparență de legalitate a încasării finale și o credibilitate sporită a provenienței sumei de bani dintr-o operațiune reală de către dobânditorii subsecvenți până la beneficiarul final”, este descrisă metoda de procurorii din brașov, citați de digi24.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu