Închide

Proiecție specială a filmului Libertate la Teatrul Național din Cluj. urmată de o premieră și un dialog savuros despre Revoluția din 1989

ActualitateCulturăFestival by Actual de Cluj - nov. 29, 2023 0 158

O proiecție specială a filmului LIBERTATE va fi organizată în Cluj-Napoca, urmată de un dialog despre Revoluția Română la care vor participa istoricul Mădălin Hodor, Răzvan Rotta (care a surprins în 21 decembrie 1989 mai multe fotografii-document în Cluj-Napoca), regizorul Tudor Giurgiu și actorii Teatrului Național Cluj-Napoca care joacă în film: Ionuț Caras și Cătălin Herlo. Dialogul va fi moderat de jurnalistul Mihnea Măruță.

În cadrul evenimentului va fi proiectat în premiera și scurtmetrajul Pânză de păianjen, dedicat actorului Călin Nemeș, erou al Revoluției din 1989, regizat de cineastul amator clujean Valentin Grancea. Filmul conține imagini nedifuzate până acum ale Revoluției din Cluj-Napoca, precum și cadre din Golaniada din 1990, în care apar personalități precum Ana Blandiana, Augustin Buzura și Ion Mureșan.

Evenimentul va avea loc duminică, pe 10 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca.

Biletele au fost puse în vânzare online, dar pot fi achiziționate și de la casa de bilete a teatrului.

Mădălin Hodor este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, și angajat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii, Bucureşti. A publicat, printre altele, studiile „Ce nu cuprinde un dosar de Securitate” (CNSAS, Totalitarism şi rezistenţă, teroare şi represiune în România comunistă, 2001), „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovăţiilor pentru victimele Revoluţiei Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018).

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras.

Foto:  sursa TIFF/Transilvania Film

Nici un comentariu

Scrie un comentariu