Închide

Falimentul grupării Elenei Udrea&Realtopfarma în mult promovatul proiect imobiliar „Transilvania Smart City” / Firma a fost evacuată din sediul social, la cererea SDC / Ce se întâmplă mai departe cu acest proiect

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 22, 2024 0 1632

În acest moment, firma Realtopfarma se află în procedură de faliment, iar termenul de pronunțare în instanță este 4 octombrie, conform informațiilor obținute de Actual de Cluj. Reamintim că această firmă controlată de partenerii Elenei Udrea lansa la Cluj spre, finele anului 2021, proiectul imobiliar „Transilvania Smart City”, într-o amplă campanie publicitară în care s-a implicat inclusiv primarul Emil Boc. Edilul Clujului vorbea la vremea respectivă despre „revitalizarea unei zone neconstruite” ( respectiv a zecilor de hectare din dealul Borzaș, cartierul Someșeni, zona străzii Moș Ion Roată), enumerând beneficii precum „locuințe inteligente”, „telegondole”, „livrări cu drone”, „heliport” etc.

În urmă cu câteva zile, Realtopfarma a fost scoasă cu executorul silit din sediul social de pe strada Moș Ion Roată, acesta fiind primul pas care demonstrează că partenerul legitim din cadrul proiectului „Transilvania Smart City”, respectiv firma SDC Imobiliare, își poate recupera toate drepturile pe cale juridică. Reprezentanții SDC au transmis pentru Actual de Cluj că au ca prioritate interesele clienților, adică ale persoanelor care au dat deja avansuri pentru achiziția de locuințe în blocurile care urmau să se construiască: „Vom respecta întocmai decizia judecătorilor. Prioritatea numărul unu a SDC sunt clienții. Nu se mai pune problema profitului ci acum discutăm toate modalitățile prin care putem prioritiza clienții. Suntem pregătiți pentru orice va decide instanța, fie le vom da oamenilor banii înapoi, fie apartamente în ansamblurile noastre deja construite. Putem de asemenea să cumpărăm creanța, după ce se pronunță falimentul Realtopfarma, și să le continuăm partea din proiect”, au transmis reprezentanții SDC.

Până când nu se pronunță decizia definitivă de faliment, SDC nu poate să-i despăgubească pe clienți, sau să ia alte măsuri, având în vedere că în antecontractele de vânzare-cumpărare de apartamente figurează doi vânzători, atât Realtopfarma cât și SDC Imobiliare. „Până la 1 mai 2025 când aceste contracte expiră nu putem juridic să le rambursam banii, pentru că un contract nu poate fi reziliat pe jumătate. Iar dacă clienții ar rezilia contractele nu ar mai recupera nimic de la Realtopfarma”, argumentează reprezentanții SDC, care dau asigurări că sunt pregătiți să onoreze orice măsură va dispune instanța.

Reprezentanții SDC arată că de când au întâmpinat blocajul în proiectul „Transilvania Smart City” –  din pricina înșelăciunii grupării Realtopfarma – nu și-au oprit celelalte proiecte imobiliare, de pe Soporului nr. 1 , Soporului nr. 19, iar de o luna au început și Proiectul de pe str. Cosașilor. De asemenea urmează să fie demarat proiectul de pe Septimiu Mureșan. În total, SDC a construit peste 100.000 mp, de când s-a oprit proiectul „Transilvania Smart City”.

Reamintim, cu proiectul „Transilvania Smart City”  încă de la început s-a identificat Elena Udrea (fost ministru în Guvernul Boc), personaj controversat care în prezent se află în închisoarea, condamnată pentru fapte de corupție.

Udrea n-a ascuns niciodată că se află în spatele acestui proiect, ba dimpotrivă, în perioada în care se făceau demersuri pentru autorizarea proiectului la Primăria lui Emil Boc, ea a avut grijă să-și lipească imaginea de așa zisa „investiție”, plimbându-se prin centrul orașului de mână cu partenerul ei de viață, Adrian Alexandrov (administratorul firmei Realtopfarma, promotor al proiectului „Transilvania Smart City”). Pentru gestionarea proiectului a fost scos în față Adrian Gurzău, un alt fost PDL-ist, finul Elenei Udrea și un ucenic al primarului Emil Boc.

La vremea respectivă s-a speculat și că modernizare drumului Moș Ion Roată de către Primăria Cluj Napoca a fost un cadou pe care Boc l-a oferit fostei sale colege de partid, Elena Udrea, pentru a-i sprijini proiectul imobiliar.

În cadrul excesivei campanii publicitare dedicate acestui proiect erau avansate sume colosale, de 700 de milioane de euro investiții, construcții futuriste, locuințe inteligente, drone care fac livrări la domiciliu, telegondole care vor asigura accesul la Aeroport, heliport, mall-uri etc., „totul la cele mai mici prețuri de pe piața clujeană”, cum promitea însăși Elena Udrea.

Era invocată „finanțarea transparentă”, cu toate că gruparea Udrea a avut grijă să nu-l aducă prea des în discuție pe omul de afaceri clujean Ștefan Berciu, de fapt finanțatorul principal al proiectului, omul care dispune în mare măsură de terenul implicat în acest proiect, precum și de fondurile necesare demarării investiției. Berciu a fost girant în cadrul acestui proiect, omul care promitea banii necesari investiției (conform Profit.ro), atât din surse proprii, cât şi de la mai multe fonduri străine, el fiind deja cunoscut ca un redutabil constructor în piața imobiliară din Cluj Napoca.

Personaj discret, Berciu n-a ieșit pe cont propriu aproape deloc să se laude cu acest proiect imobiliar, angajându-se totuși să finanțeze campania publicitară de care a beneficiat gruparea Udrea și totodată  să suporte costurile pentru demararea investiției, investiție care e împărțită în trei etape.

SDC Properties și SDC Imobiliare sunt cele două societăți ale omului de afaceri Ștefan Berciu prin care, până în prezent, au fost rulați cei mai mulți bani în cadrul acestui proiect, în timp ce firma Realtopfarma (administrată de Adrian Alexandrov și grupul Udrea) s-au erijat în promotori. Tras pe sfoară de gruparea Udrea, SDC împreună cu alte 9 societăți au cerut executarea silită a firmei Realtopfarma, pentru creanțe de milioane de euro.

Ce n-a mai fost spus și trebuie subliniat în mod expres e faptul că deși gruparea Udrea&Realtopfarma invocă în prezent niște forțe oculte, „securiștii” de la Cluj care urzesc planuri diabolice pentru acapararea așa zisului proiect imobiliar,  în realitate oamenii Elenei Udrea n-au deținut niciodată terenul pentru derularea acestei investiții și nici fondurile necesare pentru dezvoltarea unei investiții de asemenea calibru. Citește mai mult AICI și AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare