Închide

De ce nu se realizează marele proiect imobiliar al locuințelor inteligente, telegondolelor și livrărilor cu drone – promovat de Boc – proiect cu care s-a identificat Elena Udrea, deși aceasta n-a avut nici banii de investiție nici terenul / Unii clujeni cer înapoi avansurile

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 25, 2023 0 2746

  • –  Gruparea Udrea&Realtopharma invocă în prezent niște forțe oculte, „securiștii” de la Cluj care urzesc planuri diabolice pentru acapararea proiectului imobiliar „Transilvania Smart City”, dar în realitate oamenii Elenei Udrea n-au deținut niciodată teren pentru derularea acestei investiții și nici fondurile necesare pentru dezvoltarea unei investiții de asemenea calibru.
  • –  Mai mulți clujeni care s-au grăbit cu avansurile își cer acum banii înapoi, exprimându-și îngrijorarea că nu li se răspunde la telefon.

 

Proiectul „Transilvania Smart City” a fost lansat, spre finele anului 2021, într-o amplă campanie de publicitate, inclusiv edilul Clujului Emil Boc lăudându-se public cu „marea investiție” care urmează să revitalizeze complet o zonă neconstruită din municipiul Cluj Napoca, respectiv cele câteva zeci de hectare din dealul Borzaș (cartierul Someșeni, zona străzii Moș Ion Roată). Cu acest proiect, încă de la început s-a identificat Elena Udrea (fost ministru în Guvernul Boc), personaj controversat care în prezent se află în închisoarea, condamnată pentru fapte de corupție.

Udrea n-a ascuns niciodată că se află în spatele acestui proiect, ba dimpotrivă, în perioada în care se făceau demersuri pentru autorizarea proiectului la Primăria lui Emil Boc, ea a avut grijă să-și lipească imaginea de așa zisa „investiție”, plimbându-se prin centrul orașului de mână cu partenerul ei de viață, Adrian Alexandrov (administratorul firmei Realtopharma, promotor al proiectului „Transilvania Smart City”).

De altfel, la vremea respectivă s-a speculat și că modernizare drumului Moș Ion Roată de către Primăria Cluj Napoca a fost un cadou pe care Boc l-a oferit fostei sale colege de partid, Elena Udrea, pentru a-i sprijini proiectul imobiliar.

În cadrul excesivei campanii publicitare dedicate acestui proiect erau avansate sume colosale, de 700 de milioane de euro investiții, construcții futuriste, locuințe inteligente, drone care fac livrări la domiciliu, telegondole care vor asigura accesul la Aeroport, heliport, mall-uri etc., „totul la cele mai mici prețuri de pe piața clujeană”, cum promitea însăși Elena Udrea.

Era invocată „finanțarea transparentă”, cu toate că gruparea Udrea a avut grijă să nu-l aducă prea des în discuție pe omul de afaceri clujean Ștefan Berciu, de fapt finanțatorul principal al proiectului, omul care dispune în mare măsură de terenul implicat în acest proiect, precum și de fondurile necesare demarării investiției. Berciu a fost girant în cadrul acestui proiect, omul care promitea banii necesari investiției (conform Profit.ro), atât din surse proprii, cât şi de la mai multe fonduri străine, el fiind deja cunoscut ca un redutabil constructor în piața imobiliară din Cluj Napoca.

Personaj discret, Berciu n-a ieșit pe cont propriu aproape deloc să se laude cu acest proiect imobiliar, angajându-se totuși să finanțeze campania publicitară de care a beneficiat gruparea Udrea și totodată  să suporte costurile pentru demararea investiției, investiție care e împărțită în trei etape.

SDC Properties și SDC Imobiliare sunt cele două societăți ale omului de afaceri Ștefan Berciu prin care, până în prezent, au fost rulați cei mai mulți bani în cadrul acestui proiect, în timp ce firma Realtopharma (administrată de Adrian Alexandrov și grupul Udrea) s-au erijat în promotori și cam atât. Nu este foarte clar care a fost momentul în care omul de afaceri s-a simțit tras pe sfoară de gruparea Udrea, cert este că în acest moment, Berciu și alte 9 societăți, cer executarea silită a firmei Realtopharma, pentri diverse creanțe.

Ce n-a mai fost spus și trebuie subliniat în mod expres e faptul că deși gruparea Udrea&Realtopharma invocă în prezent niște forțe oculte, „securiștii” de la Cluj care urzesc planuri diabolice pentru acapararea așa zisului proiect imobiliar,  în realitate oamenii Elenei Udrea n-au deținut niciodată teren pentru derularea acestei investiții și nici fondurile necesare pentru dezvoltarea unei investiții de asemenea calibru.

Conform datelor de la Primăria Cluj Napoca, proiectul imobiliar este împărțit în 3 etape, iar autorizații există doar pentru prima etapă, care implică construcția a doar 5 blocuri și a unei grădinițe.

– În total, în această primă etapă din proiect sunt implicate doar 3 hectare de teren, care în urma unei convenții în instanță, a fost împărțită 50% – 50%, între Ștefan Berciu și Realtopharma.

– În a doua etapă a proiectului sunt implicate 5 hectare de teren, care aparțin în totalitate omului de afaceri clujean Ștefan Berciu.

– În a treia etapă a proiectului sunt implicate 24 de hectare, însă situația juridică a acestui teren nu a fost clarificată nici până în prezent, având în vedere că întreaga suprafață urma să fie achiziționată de la proprietari privați – o  familie de evrei  care a ipotecat-o . Ampla disputa între Ștefan Berciu și Realtopharma e legată tocmai de situația acestui teren. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Berciu ar fi plătit sume imense de bani către Realtopharma, pentru demersurile care vizau ridicarea ipotecii pentru cele 24 de hectare, bani care n-au mai ajuns la destinatar. Din acest motiv, firma lui Berciu cere executarea silită a Realtopharma, așa cum alte nouă societăți au deschis de asemenea dosare de executare silită pe numele Realtopharma, pentru diferite creanțe ce implică achiziția unor materiale de construcții și nu numai.

Așadar, din marele proiect imobiliar, gruparea Udrea (Realtopharma) poate face planuri doar pentru suprafața de 1,5 ha, din prima etapă a proiectului, lăudându-se că a cooptat un alt partener, respectiv așa zisul „consorțiu PHG”, în care sunt implicați omenii de afaceri Maricel Păcuraru, Bobby Păunescu, Miron Mitrea și Cozmin Gușă. „Noi continuăm negreșit acest proiect, oamenii cu care ne-am asociat dețin banii necesari pentru a continua investiția”, a dat asigurări unul dintre administratorii Realtopharma, Adrian Gruzău (finul Elenei Udrea).

Gurzău nu explică însă de ce lucrările la etapa I sunt în continuare blocate și de ce creditorii cer executarea silită a firmei Realtopharma. Mai mult, Gurzău evită să spună că mai mulți clujeni care s-au grăbit cu avansurile își cer acum banii înapoi, exprimându-și îngrijorarea că nu li se răspunde la telefon, după cum se poate vedea mai jos.

Este greu de anticipat ce rol vor avea noii parteneri cooptați de gruparea Udrea în cadrul acestui proiect, în contextul în care firma Realtopharma se confruntă cu mai multe cereri de executare silită și de vreme ce aceasta nu deține încă terenul pentru continuarea acestui proiect.

O scurtă radiografie a așa zișilor noi investitori cooptați în proiect arată astfel, conform economedia.ro:

Elena Udrea  este acum în închisoare, după condamnare definitivă din dosarul Gala Bute. Cozmin Gușă n-a fost niciodată un investitor imobiliar; în ultima perioadă el s-a remarcat prin promovarea constantă a unor idei similare cu cele ale propagandei ruse cu privire la invazia din Ucraina. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus Tv a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare în dosarul Poșta Română în 2014 și eliberat condiționat în 2017. Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv pe Maricel Pacuraru si pe fostul director al Postei Romane Mihai Toader la cate patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro. Miron Mitrea (partenerul său de faceri și el condamnat definitiv pentru corupție) a fost și el condamnat pentru corupție și eliberat în 2016. A fost coleg de Penitenciar cu Păcuraru la Poarta Albă. A fost condamnat în februarie 2015 la doi ani de închisoare pentru luare de mită şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. În perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite de peste 900.000 lei în schimbul numirii acesteia în funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Asociații Eleni Udrea dezbat la Realitatea TV, în ultimele zile, faptul că un grup ocult de la Cluj (grup în care este amintit și Ștefan Berciu) plănuiește să acapareze „investiția”. Ce nu spun partenerii Elenei Udrea e faptul că au cheltuit sume semnificative tocmai din firmele lui Berciu și că terenul dedicat proiectului, în cea mai mare parte aparține de asemenea omului de afaceri Ștefan Berciu.

În urma articolelor din care reieșea că există procese pe rol și că firma partenerului Elenei Udrea este vizată de executare silită, a fost transmis un drept la replică din partea Realtopharma (vezi mai jos). Tot zilele trecute a fost dezvăluită informația că Realtopharma ar fi cercetată de DNA, din pricina faptului că Titus Pop, tatăl arhitectului șef al municipiului Cluj Napoca Daniel Pop, este angajat în cadrul acestei firme, existând suspiciunea că gruparea Udrea s-a folosit de cei doi în demersul autorizării proiectului imobiliar.

Derept la replică, Realtopharma

„Având în vedere ultimele informații despre proiectul „Transilvania Smart City” propagate în spațiul public pe diferite canale media, Consorțiul TSC dorește să facă unele precizări pentru a exprima cât mai corect realitatea și starea de fapt astfel încât opinia publică să fie corect informată.

TSC are în dezvoltare în Cluj-Napoca unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Europa de Est, proiect care a fost supus în ultimul an unei presiuni din partea unui grup de interese în scopul de a prelua abuziv întreg business-ul.

Pentru a asigura succesul realizării acestui proiect TSC a încheiat un parteneriat de colaborare cu Consorțiul PHG.

Din momentul în care a fost anunțat parteneriatul cu Consorțiului PHG asupra proiectului TSC presiunile s-au întețit și a început o adevărată campanie de denigrare foarte bine coordonată bazată doar pe alegații care nu își regăsesc fundamentul în realitate, singurul scop fiind acela de a periclita realizarea acestei investiții.

Dorim pe această cale să negăm public absolut toate dezinformările care au fost prezentate sub titlu de realități și nu în ultimul rând îi vom acționa în justiție pe toți cei care se fac responsabili de propagarea în spațiul public a unor neadevăruri care pot să ne aducă grave deservicii de imagine și posibile prejudicii financiare.

În ceea ce privește inducerea voită în eroare a publicului asupra aspectului de nelegalitate privind procesul de autorizare al acestui proiect precizăm faptul că, nu este nimic altceva decât o tentativă eșuată de discreditare care este demontată chiar de către instituțiile menționate de cei care s-au ocupat și orchestrat aceste neadevăruri.

Precizăm faptul că, dezvoltarea acestui proiect cât și sursele de finanțare sunt mai mult decât transparente fiind și în trecut, cum este și normal, supuse controlului autorităților competente rezultatul fiind de fiecare dată același – nu există elemente ilegale în derularea business-ului.

Reiterăm ferm faptul că TSC împreună cu Consorțiul PHG își continuă drumul în realizarea Transilvania Smart City, singurul  Smart City din România, care vine cu un nou concept de Smart living accesibil tuturor cetățenilor, spații de locuit Smart pentru tineri cât și un concept de oraș în oraș unde toate facilitățile necesare traiului de zi cu zi se află în imediata proximitate, urmărind noua tendință în urbanism care propune reorganizarea cartierelor astfel încât nimeni să nu fie nevoit să călătorească mai mult de un sfert de oră de acasă pentru a putea accesa orice serviciu de bază, reducând astfel emisiile de carbon și îmbunătățind calitatea vieții. Echipa TRANSILVANIA SMART CITY!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.