Închide

Faimosul festival Enescu se extinde la Cluj cu concerte susținute de ”ultima mare doamnă a școlii ruse” Elisabeth Leonskaja, pianistul japonez orb Nobuyuki Tsujii sau violonistul chinez Ziyu He

Cultură by Actual de Cluj - aug. 20, 2019 0 585

Șase recitaluri în premieră la Cluj în cadrul faimosului festival Enescu, ajuns la a 24-a ediție.

Ediția din acest an a festivalului internațional George Enescu, ce are loc între 31 august și 22 septembrie, vine la Cluj cu o serie de recitaluri de gală susținute de filarmonica de stat Transilvania. Între alții celebra pianistă Elisabeth Leonskaja sau spectaculosul pianist și compozitor japonez, Nobuyuki Tsujii, nevăzător din naștere, sunt unii dintre invitații de marcă ai evenimentului. Cele șase concerte vor avea loc la Auditorium Maximum și la Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
Pe scena sălii Auditorium Maximum vor susține recitaluri unii dintre cei mai așteptați artiști din cadrul festivalului: pianista Elisabeth Leonskaja – „ultima mare doamnă a școlii ruse”, într-un concert programat în 10 septembrie, și Nobuyuki Tsujii – japonezul nevăzător care a uimit lumea muzicii cu tehnica sa la pian, în 14 septembrie.

În Sala Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” susțin recitaluri nume consacrate și tinere talente ale generației de azi: renumitul violonist David Grimal, pianistul canadian Charles Hamelin în 4 septembrie, Monte Piano Trio – grup recunoscut pentru sensibilitatea și energia pe care o transmite spectatorilor în 5 septembrie și Ziyu He – violonist chinez care a devenit unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, în 8 septembrie.

Image may contain: 1 person, text

Informații despre artiști:

Recital pian – Charles Hamelin – 4 septembrie, Sala AMGD

Tânărul pianist canadian Charles Hamelin are deja la activ numeroase premii internaționale și este invitat să cânte pe scene importante ale muzicii din Londra, Lyon, Münich, Paris, Varșovia, dar și în Japonia. Este considerat unul dintre vârfurile generației sale. În prezent, lucrează în mod
constant cu pianistul Jean Saulnier. Primul său album solo, cu lucrările târzii ale lui Chopin, a fost lansat în 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrările lui Chopin, Beethoven și Enescu, în 2016. L-a descoperit pe Enescu în 2014, în cadrul unui Festival de Cameră din Danemarca, declarând că atunci a descoperit o abordare cu totul diferită în ceea ce privește muzica.

Recital Monte Piano Trio – 5 septembrie, Sala AMGD

Trio-ul Monte Piano este format din doi italieni și o româncă: Francesco Sica (vioară), Claude Frochaux (violoncel) și Irina Botan (pian). Presa internatională îi recomandă drept un trio ce știe să redea calitatea nobilă a sunetului, capabil să creeze contraste extraordinare. Extrem de apreciați, cei trei muzicieni sunt invitați și au susținut concerte în spații importante ca Berliner Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall și Covent Garden din Londra, Daning Theater din Shanghai și Ateneul Român. Sunt fondatori și ocupă funcția de director artistic al festivalului anual Kammermusikfest Sylt din Germania și apar pe coloana sonoră a filmului documentar Maestro, producție ce explorează viața muzicienilor prin ochii lui Paavo Järvi.

Recital pian – Ziyu He – 8 septembrie, Sala AMGD

Ziyu He este un violonist chinez, recunoscut la nivel mondial odată cu câștigarea Concursului Internațional „Menuhin” din Londra, în 2017. Grație măiestriei și potențialului său artistic, a devenit unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena. La doar 15 ani a participat ca reprezentant al Austriei la Concursul Eurovision pentru tineri muzicieni din Koln, difuzat în toată lumea, la care a primit premiul I.

Recital vioară – David Grimal – 9 septembrie, Sala AMGD

Are o carieră internaţională de violonist solo, de-a lungul căreia a susţinut concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene de muzică clasică ale lumii şi cu orchestre prestigioase. Mai mulți compozitori cunoscuți i-au dedicat piese, pentru că are un stil aparte și abordează repertorii grele. Predă cursuri de măiestrie în mai multe țări, colaborează cu dirijori celebri și se implică activ în viața socială, prin diverse proiecte muzicale.

Recital pian – Elisabeth Leonskaja – 10 septembrie, Sala Auditorium Maximum

Una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, Elisabeth Leonskaja este o prezență cunoscută publicului bucureștean, însă la Sibiu vine pentru prima dată. „Cu Concursul Enescu a început cariera mea”, avea să declare în mai multe interviuri, concurs pe care l-a câștigat când era studentă. Este considerată „ultima mare doamnă a școlii ruse” și a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cu o carieră impresionantă, cu premii și concerte în întreaga lume, este renumită pentru rigoarea interpretării și pentru franchețea ei.

Recital pian – Nobuyuki Tsujii (foto) – 14 septembrie, Sala Auditorium Maximum

Pianist și compozitor, Nobuyuki Tsujii este nevăzător din naștere. Devenit un simbol în țara sa, Japonia, Nobuyuki Tsujii a câștigat rapid notoritetate în întreaga lume, datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii și de a o interpreta alături de renumite orchestre. The Observer îl descrie drept „definiția virtuozității”. Nobuyuki Tsujii spune că pianul este o extensie a corpului său.

Festivalul Enescu la Cluj-Napoca este un proiect cofinanțat de Primăria Cluj-Napoca și AFCN.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare