Închide

Exproprieri de 82,7 milioane lei pentru prima fază a celui mai mare parc dorit în Cluj, Parcul Est/Banii ajung la 73 de proprietari care dețin terenuri pe amplasamentul viitoarei zonei verzi

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 19, 2023 0 752

Administrața locală a declanșat procedura de expropriere pentru crearea celui mai mare parc dorit în Cluj, Parcul Est. Acesta ar urma să fie amenajat pe o suprafață de 54 de hectare iar consilierii lcoali au aprobat deja faazarea etapei de expropriere, având în vedere actualizarea valorii acestora la peste  305 milioane de lei (de la 37 de milioane de lei cât erau estimate în 2021), prin raportare la grila notarilor.

Pentru faza I, adică 39.9 hectare urmează să fie despăgubiți circa 73 de proprietari, persoane fizice, companii – Iulius Mall, SDC Imobiliare, Selgros, Regia Autonomă a Domeniuu Public, Grup Energoinstal, IBB Iresidence Sopor sau Statul Român (Ministerul Apărării). Suma totală pentru proprietari este de peste 82,7 milioane lei, adică circa 217 lei pe metru pătrat.

 

 

Consilerii locali vor dezbate la ședința extraordinară din 22 decembrie un proiect de hotărâre pentru declanașarea fazei I de expropriere pentru crearea Parcului Est, cel mai mare parc dorit în Cluj. Faza I vizează o suprafață de 37,9 hectare (din totalul de peste 54 hectare). De documentația s-a ocupat Cluster Point, companie contactată de Sociateta Civilă de Avocați Teaha&Fuzesi, cea care a fost angajată de Primărie pentru a gestiona procesul de expropriere pentru Parcul Est. Evaluarea terenurilor a fost făcută de expertul ANEVAR Ștefan Chelaru, prețul pe metru pătrat stabilit fiind de 217,8 lei.

Pentru faza 2, exproprieile (coriorul de expropriere vizează peste 16 hectare) urmează să se realizeze anul viitor, după cum au arătat oficialii Primăriei, având în vedere costurile foarte mari la care au ajuns acestea, prin raportare la grila notarilor. Faza doi a fost estimată la peste 200 de milioane de lei.

FInanciar, exproprierile din faza I se susțint financiar dint-o linie de credit de 300 de milioane lei contractată de Primăria Cluj de la BT pentru proiectele de investiții din oraș. Pentru faza doi, urmează să se stabilească din ce fonduri va fi susținută.

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est a fost estimată la peste  743.437.082,11 lei, inclusiv TVA (149 mil. euro), după actualziarea indicatorilor financiari ai proiectului.

Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).

Deocamdată, Primăria mizează pentru începerea proiectului pe o finanțare europeană de 10 milionae de euro pentru acest parc, obținută de la Guvern,  bani necheltuiți în proiecte europene.

vezi și:

Primăria Cluj a ajuns victima pieței imobiliare din Cluj/Exproprierile pentru Parcul Est au ajuns să coste, în 2023, de 8 ori mai mult ca în 2021

 

Primele estimări pentru începerea lucrărilor la cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est

Nici un comentariu

Scrie un comentariu