Închide

Primăria Cluj a ajuns victima pieței imobiliare din Cluj/Exproprierile pentru Parcul Est au ajuns să coste, în 2023, de 8 ori mai mult ca în 2021

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 05, 2023 6 2398

Administrația locală a propus etapizarea fazei de expropriere pentru Parcul Est din Cluj, după ce valoarea ajustată a acestora în studiul de fezabilitate reactualizat pentru parc a ajuns la valoarea de peste 305 milioane de lei (de la 37 de milioane de lei cât erau estimate în 2021). Valoarea exproprierilor a ajuns la această valoare astronomică prin raportarea la grila notarilor.
De altfel, la dezbaterile pe tema proiectului urbanistic al viitorului cartier Sopor plănuit de Primăriei pe terenuri private, proprietarii au acuzat instituția că întreține artificial prețuri în Cluj ca să genereze creșteri și îndestulări pentru notari (arătând că aceasta au crescut nejusitficat în ultimii ani), pentru imobiliari, pentru oamenii potenți ai Clujului, pentru șmecheri, încât Tarcea a fost nevoit în cadrul ședinței online de urbanism să îi trimită pe oameni  la DNA să facă plângeri, ridicând din umeri asupra situației și a prețurilor imobiliare din oraș.
La ședința din 4 decembrie, consilierii locali au aprobat modificarea si actualizarea documentatiei si a indicatorilor tehnico-economici aprobati prin hotararea nr. 514/2022 astfel cum a fost modificata prin hotararea nr. 562/2023( privind aprobarea documentatiei si a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii ,,Amenajare Parc-Est). Mai precis, s-a fazat partea de realizare a exproprierilor în două etape.
Primarul Emil Boc a arătat în cadrul ședinței că prima etapă a exproprierilor se va încheia până la finalul acetui an. Sunt prinse 37,9 hectare și o sumă de peste 94,6 milioane lei.
Activiștii de mediu critică municipalitatea arătând că demersurile birocratice costă bugetul local fosrte mulți bani dar și că majorările vor amâna și mai mult realizarea celui mai mare parc al Clujului.
“Exproprierile pentru Parcul Est costă cu aproximație 60 de milioane de euro. Ieri s-a votat în Consiliul Local fazarea exproprierilor în două etape, cu promisiunea de a încheia prima etapă de expropriere la final de an. Dacă Primăria avea alt ritm, în urmă cu doi ani era de vreo zece ori mai ieftin, potrivit grilei notariale de atunci. Mai mult, dacă Primăria asculta de noi, din societatea civilă, acum mai bine de un deceniu, când am mers cu lista de proprietari și proprietăți, ca să arătăm ce e public și ce e privat, că nu aveau o evidență cadastrală clară, era de vreo 50 de ori mai ieftin, iar acum aveam cel mai mare spațiu public verde al Clujului, o arie naturală urbană cum puține orașe din țară au. În momentul de față, Parcul Est a devenit cel mai scump parc din țară, de aproximativ 150 de milioane de euro, din care mai bine de o treime exproprieri. Sunt în campania SOS Parcul Est de 13 ani, continuăm moștenirea celui mai bun urbanist clujean, Vasile Mitrea, de a oferi Clujului un spațiu public verde de proporții și avem tenacitatea necesară să ducem campanii pe decenii. Dar avem îndoieli serioase că actuala administrație, după atâtea întârzieri, are capacitatea de a amenaja parcul, la asemenea costuri. Pentru comparație, toate proiectele la Someșul nostru au costat 40 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro din bugetul local’, a arătat activistul Adrian Dohotaru.
(prețuri/ grila notatilor/cluj – DETALII)
Vezi și:

Primele estimări pentru începerea lucrărilor la cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est

6 comentarii

  1. asa e legea si e bine ca e asa.
    restul sunt doar exagerari de presa sau ale oamenilor care au diferite interese.
    ba sa facem parc sa nu tinem cont de proprietate
    ba sa consideram terenu ala la valoare exagerata.

    calea de mijloc, grila notariala, pe care nu primaria o influenteaza ci piata. ca deaia traim in capitalism si democratie.

  2. Grila notariala e o minciuna ordinara si nu are nicio legatuira cu valoarea de piata. Despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului asa ca sa-si bage primaria in fund grila notarilor

  3. Tot Primaria este victima? Dar proprietarii care din 2014 nu su-au putut folosi proprietatile? Ei ce sunt ca impozitele le achita? Cu ce sunt ei vinovati ca din 2014 pe terenurile lor se plimba Dohotaru cu ceata si ca nu au fost despagubiti? Sunt obligati sa isi dea gratis proprietatile? De ce nu scrieti ca de atata timp proprietarii sunt victime? Cine ar fi de acord sa isi lase un bun unor asa zisi cetateni care vor binele comunitatii? Oare acei proprietari nu fac parte din comunitate? Nu era normal sa fie despagubiti in 2014? Imediat sunt 10 ani de cand nu isi pot folosi un bun. Proprietatea presupune folosinta pe langa posesie. Sunt 10 ani imediat de cand sunt prin diferite instante! Da idi cer drepturile si majoritatea au castigat despagubiri pentru lipsa folosintei pe langa chirie lunara pana la momentul despagubitilor. Da si este normal. Anormal este ca toate aceste cheltuirli se platesc din bugetul contribuabililor nu a celor care nu di-au facut treaba si nu au respectat legislatia. Cand proprietarii au intrebat cum este cu dreptul de proprietate conform Constitutiei li s-a raspuns:,,care Constitutie,,si li s-a ras in nas! Au fost batjocoriti si insultati chiar considerati vinovati. Ce se ca mai scrie in momentul in care unii vor castiga ka Haga? Este un drept al lor sau sunteti de acord cu declaratiile Domnului Dohotaru? Va redau mai jos ce raspuns a dat unui proptietar:

    ,,
    Adrian Dohotaru
    ca Ica, cred ca restitutio in integrum a fost cea mai mare greseala de dupa 1989, in alte tari estice nu s-a facut. Cred ca trebuia să fiți despagubiti in actiuni la intreprinderi de stat, sa va forteze sa fiti capitaliști, nu rentieri ca nepoți sau strănepoți ai unor oameni care au fost nedreptatiti in trecut.,,

  4. adevarul e ca sunt foarte impertinenti acesti activisti. e pacat ca primaria ii primeste la dezbateri sa faca scandal ca si cand ei reprezinta vocea cuiva.
    parcul trebuie facut. oamenii trebuie despagibiti just

Scrie un comentariu

Articole similare