Închide

Expoziție inedită de sculptură, cu piese realizate în tehnica de țesere a metalului / Deschiderea, în 26 iulie, pe Terasa Carrousel din Parcul Central

ActualitateCulturăEducaţieSocialTop News by Actual de Cluj - iul. 25, 2022 0 224

Expoziție de anvergură la Cluj Napoca, a sculptorului Darius Hulea, ale cărui piese de artă sunt realizate din metal. De loc din Alba Iulia, Darius Hulea este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, iar elementul inedit în creația sa constă în faptul că piesele sale sunt sculptate în metal. Mai precis, statuile realizate de Darius Hulea sunt 100% create manual, din metal, oțel și bronz.

Expoziția organizată la Cluj Napoca sub titlul „Trefilage” va fi deschisă în 26 iulie, pe terasa Carrousel, a restaurantului Chios, din Parcul Central, de la ora 17.00, și va fi prezentată de renumitul profesor universitar Ioan Sbârciu. Curatori sunt Cosmin Dimăncescu și Mihai Nuțu.

„Activitatea de creație se conturează în jurul unui aparat de sudură, a unui ciocan, a unui clește și o multitudine de tije metalice de diferite forme și dimensiuni. Cu aceste instrumente simple încep să îndoi, să bat, să poziționez și să punctez mii de bucăți de sârmă una lângă alta până când aglutinarea lor vor contura în orizont impresia unui detaliu uman sau animal. Analizând toate ideile secolului XX asupra conceptului «Drawing in space» am ajuns să folosesc banala sârmă în dezvoltarea desenul academic, reușind să conturez în fragmentele istorice reflecția spontană a vibe-ul contemporan”, explică Darius Hulea.

Acesta desenează acum 3D părți ale istoriei neștiute (dispărute) ce trezește publicului anamneze ale trecutului, a Renașterii, a studiului academic asupra formei, într-un material industrial ce apare modelat ușor până la aspectul unui fir de păr.

„Acum fiecare bucată de sârmă imită tușa unui creion lăsat pe foaia de hârtie. Diferența este ca hârtia devine spațiu, iar tușele de creion devin învelișul și amprenta formei prin sârme paralele, suprapuse și răsucite în expansiunea formei. Am renunțat la schițele compoziționale pe hârtie, în favoarea schițelor directe din fier, astfel provocând eul creator la libertatea continuării sau reconceptualizării unui fragment început și abandonat. Întreaga operă dorește să povestească impresia imediată asupra fragmentelor mitologice, regăsite și reinterpretate ce pot aduce în lumea contemporană cunoașterea creaturilor fictive a miturilor, restaurate acum într-un material dur, fierul. Pentru mine Michelangelo devine reperul artistic atunci când vorbim de concepți”, mai spune artistul.

Darius Hulea este un artist născut în generația ’80, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, din 2012 membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În anul 2013 a fost desemnat câstigătorul premiului “Grigore Bradea”, o distincție acordată celor mai talentati tineri sculptori români.

Una dintre celebrele sale coletii de sculpturi prezinta chipurile si siluetele marilor personalitati ale Romaniei, facute din fire metalice sudate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu